Human Rights Watch ontdekt ineens antisemitisme van rechts, maar niét van links of islam

Plaatje hierboven: New York, 9 juni 2016. Buiten het kantoor van de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, protesteren demonstranten tegen een wet die de staat verbiedt te investeren in bedrijven die de boycot van Israël steunen [beeldbron: Human Rights Watch]

Het tromgeroffel van antisemitisme is de afgelopen twee decennia luider en zekerder geworden. Maar het is pas met de heropleving van extreemrechts activisme in de afgelopen vijf jaar of zo dat de reguliere media en mensenrechtenorganisaties ongecompliceerd hebben erkend dat haat tegen joden nog steeds onder ons is.

Een goed voorbeeld van deze late ontwikkelaars is Human Rights Watch (HRW), zeker ’s werelds toonaangevende mensenrechtenorganisatie als het gaat om financiering en invloed. Zolang de meeste mensen zich kunnen herinneren, was de relatie van HRW met de joodse gemeenschap een contradictoire relatie.

Als het gaat om zaken als het boycotten van Israël of linkse agitatie tegen joden onder het mom van ‘zionisten’, of het aanhouden van grof antisemitische overtuigingen onder de moslimgemeenschappen in Europa, heeft de organisatie steevast de joodse zorgen over antisemitisme afgewezen door telkens weer de vlag van ‘vrije meningsuiting’ op testeken of door te suggereren – zoals HRW-directeur Ken Roth dat deed in 2014 – dat de bezetting van Palestijnse gebieden door Israël dé reden is waarom Joden op het continent steeds beledigd, gespuugd, in elkaar geslagen en zelfs ontvoerd worden en vermoord.

Zulke twijfels zijn er bij HRW echter niet als het gaat om het antisemitisme van extreemrechts. Vorige week heeft de divisie Europa en Centraal-Azië alarm geslagen over het antisemitisme dat te zien is bij protesten in Duitsland tegen COVID-19-beperkingen.

Een briefing van Hugh Williamson, de directeur van de divisie, merkte op dat sommige demonstranten ‘gele sterren droegen, wat een ongepaste en aanstootgevende vergelijking opleverde tussen de vereisten voor het dragen van een gezichtsmasker en het symbool dat Joodse mensen in het nazi-tijdperk op hun kleding moesten vertonen. Er waren spandoeken met antisemitische complottheorieën over verplichte vaccinaties voor COVID-19. ‘

Williamson wees er terecht op dat deze bril begrepen moest worden in de context van een algemene toename van antisemitisme in Duitsland, waar antisemitische overtredingen in 2019 met 13 procent stegen, met meer dan 2.000 geregistreerde incidenten. Een van die incidenten was natuurlijk de vuurwapenaanval op een synagoge in de stad Halle op Yom Kippur, die zou zijn geëindigd in een verschrikkelijk bloedbad als de neonazistische schutter niet was gefrustreerd door de veiligheidsdeuren op de sjoel.

“Kanselier Angela Merkel sprak tot de Joodse gemeenschap van Duitsland in de nacht van de aanval op de synagoge in Halle en verklaarde dat haar regering ‘al het mogelijke zou doen om ervoor te zorgen dat u in veiligheid kunt leven”, schreef Williamson, voordat hij concludeerde: “De COVID-19-crisis is een trieste herinnering dat er nog werk nodig is om dit te realiseren.”

Dat is allemaal waar, maar het roept meer vragen op dan het beantwoordt. Er waren tenslotte genoeg ‘trieste herinneringen’ aan de hardnekkigheid van antisemitisme voordat het coronavirus kwam. Het probleem voor HRW is misschien dat die eerdere afleveringen niet van rechts kwamen.

Neem Frankrijk, waar sinds 2006 elf Joden zijn vermoord door antisemitische terreur of meedogenloos geweld – niet één van hen door toedoen van extreemrechtse misdadigers. Omdat de moordenaars in al deze gevallen afkomstig waren uit immigranten, heeft HRW zich altijd ongemakkelijk gevoeld bij het aanpakken van deze specifieke vorm van antisemitisch geweld, en tegelijkertijd gerustgesteld in de verkeerde overtuiging dat zodra de Israëlische ‘bezetting’ eindigt, het islamitische antisemitisme ook wel zal verdwijnen.

Hoewel HRW begrijpt dat antisemitisme een kernelement is van het extreemrechtse wereldbeeld, ziet het in wezen in andere contexten het als een marginale afwijking. In een briefing van mei 2019 waarin werd beweerd dat hij de ‘verkeerde manier om antisemitisme te bestrijden’ zou uitleggen, nam HRW-analist Wenzel Michalski een groot deel van het Duitse parlement op zich – van de linkse Groenen tot de conservatieve Christelijke Sociale Unie – omdat hij ermee instemde over een resolutie die de beweging om Israël te boycotten als antisemitisch beschouwde.

Michalski schreef:

In Duitsland roept de term ‘boycot’ herinneringen op aan de boycot van joodse winkels in de jaren dertig. Om dat duistere hoofdstuk gelijk te stellen aan de boycot van Israël over zijn schendingen van rechten, is onze geschiedenis triviaal. Activisten over de hele wereld gebruiken boycots om schendingen van rechten aan te vechten en politieke verandering na te streven. Boycots speelden een sleutelrol in de Amerikaanse strijd voor Afro-Amerikaanse rechten en in internationale campagnes tegen apartheid in Zuid-Afrika en gruweldaden in Darfur.

Michalski’s overkoepelende argument – dat een klein aantal antisemieten die somber mompelen over ‘zionisten’ het eervolle doel van de boycotbeweging om onafhankelijkheid voor de Palestijnen veilig te stellen niet mag bezoedelen – is een voorbeeld van de ontkenning onder progressieven in Europa en de Verenigde Staten dat de Palestijnse solidariteitsbeweging zelf een broedplaats is van antisemitisme.

Michalski erkent nergens wat de beweging om Israël te boycotten zonder problemen te erkennen: dat het onderwerpen van Israël en zijn volk aan isolatie een noodzakelijke voorwaarde is om de vervanging van de Joodse staat door een eenheidsstaat Palestina te bewerkstelligen, waarin Joden op zijn best terugkeren naar een religieuze minderheid die door anderen wordt geregeerd.

In de hoofden van de meeste Joden (en ook nogal wat niet-Joden) is het zonder twijfel antisemitisch om de eliminatie van de enige Joodse staat ter wereld als een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse kwestie te promoten.

Nu, in haar tweede decennium van bestaan, heeft de BDS-beweging een belangrijke bijdrage geleverd aan de antisemitische sfeer in Europa – met name door Joden af ​​te schilderen als onderdrukkers en schenders van mensenrechten, hielp ze het taboe op schaamteloze antisemitische retoriek in de samenleving in het algemeen.

Ik geloof niet dat het onvermogen of de weigering van HRW om de diverse aard van het moderne antisemitisme te begrijpen een reden is om zijn solidariteit te mijden in de strijd tegen extreemrechts. Maar zolang HRW blind blijft voor deze andere vormen van jodenhaat, zal haar solidariteit alleen maar diep gaan – en niet meer.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Suddenly, Human Rights Watch discovers anti-Semitism” van 22 mei 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Human Rights Watch ontdekt ineens antisemitisme van rechts, maar niét van links of islam

  1. HRW is opgericht door 2 Joodse Amerikanen, Robert Bernstein & Aryeh Neier.

    Bernstein nam in 1998 ontslag om de fanatieke anti Israel houding van zijn organisatie.

    Neier zette zijn philantropisch werk voort als president van de George Soros Foundation, ook een organisatie bekend om zijn anti Israel activisme.

    Like

Reacties zijn gesloten.