Rusland zegt bereid te zijn een ontmoeting te organiseren tussen Netanyahu en Abbas

Plaatje hierboven: De As van het Kwaad in het M-O. Van links naar rechts Syrisch president Bashar Al Assad, de Russische president Vladimir Poetin en Hassan Nasrallah, de chef van de Libanese terreurgroep Hezbollah. De enigen die nog mankeren op dit plaatje zijn Ayatollah Khamenei en zijn spreekbuis president Hassan Rouhani van Iran [beeldbron: Inform Napalm]

Een belangrijke Russische functionaris zei zaterdag dat Moskou bereid was een ontmoeting te organiseren tussen premier Benjamin Netanyahu en de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, te midden van toenemende spanningen tussen Israël en de PA over de plannen van de nieuwe regering om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

In een telefoongesprek met PA Civil Affairs Minister Hussein al-Sheikh, benadrukte de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov de Russische steun voor de “wettelijke rechten van het Palestijnse volk voor zelfbeschikking, inclusief de oprichting van een eigen onafhankelijke staat binnen de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als zijn hoofdstad die in vrede en goede nabuurschap met Israël zou leven”, aldus een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken van het staatsagentschap TASS.

Bogdanov herhaalde ook de ‘bereidheid van Rusland om de inspanningen voort te zetten … om samenwerking te bieden bij het opbouwen van een constructief Palestijns-Israëlisch onderhandelingsproces, gebaseerd op de bekende internationale rechtsgrondslag van de nederzetting uit het Midden-Oosten.’

De verklaring zei dat al-Sheikh Bogdanov op de hoogte bracht van de laatste beslissingen van de Palestijnen met betrekking tot de betrekkingen met Israël, en leek te verwijzen naar de aankondiging van de PA dat het niet langer gebonden was door de overeenkomsten met Jeruzalem. Rusland heeft eerder aangeboden om gesprekken tussen Netanyahu en Abbas te organiseren, maar zo’n bijeenkomst moet nog plaatsvinden.

Het telefoontje tussen Bogdanov en al-Sheikh kwam een ​​dag nadat vertegenwoordigers van het zogenaamde Midden-Oostenkwartet vrijdag gesprekken hadden gevoerd. Het Kwartet, dat bestaat uit de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland, heeft na de besprekingen geen verklaring vrijgegeven.

Volgens kanaal 13 sprak Bogdanov donderdag met de Israëlische Chargé d’Affaires in Moskou, Eli Belotserkovsky, om hem op de hoogte te houden voorafgaand aan de kwartetvergadering, die werd gehouden via een videoconferentie. Volgens het rapport bevestigden hoge Russische functionarissen dat Rusland met deelname van het kwartet, verschillende Arabische landen en de Palestijnen een internationale conferentie probeert te bevorderen.

Het was onduidelijk of Israël een uitnodiging zou krijgen om de conferentie bij te wonen. De hoge Russische functionarissen zeiden dat Israël meermaals door Rusland was gewaarschuwd dat eenzijdige annexatie tot een escalatie van geweld zou leiden. Woensdag heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een oproep gedaan aan Israël en de Palestijnen om geen stappen te ondernemen die tot regionale escalatie kunnen leiden.

Al-Ayyam, een in Ramallah gevestigde Arabische krant heeft gemeld dat de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres Abbas, hem woensdag op de hoogte brengt van het idee van een bijeenkomst op ministerieel niveau onder auspiciën van de VN. Volgens kanaal 13 vertelde Abbas aan Guterres dat de Palestijnen het er niet mee eens zouden zijn dat de bijeenkomst gebaseerd zou zijn op het Amerikaanse plan.

In een eerder rapport van Channel 13 eerder deze week werd beweerd dat de top de Palestijnse Autoriteit in staat zou stellen wijzigingen voor te stellen aan het Israëlisch-Palestijnse vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, die zij uit de hand heeft gelaten.

De Europese Unie en de Verenigde Naties maakten ook deel uit van de Russische inspanning en zagen het als een kans om vredesbesprekingen op gang te brengen en de belofte van premier Benjamin Netanyahu een halt toe te roepen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren die volgens het Amerikaanse plan onderdeel zouden worden van Israël.

‘De enige manier om de annexatie te stoppen is door het contact tussen de Palestijnen en de Amerikaanse regering te vernieuwen’, zei een westerse diplomaat. De PA heeft het Witte Huis geboycot sinds Trumps erkenning van Jeruzalem in 2017 als de hoofdstad van Israël en de overplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar de stad, waarvan het oostelijke deel van de Palestijnen aanspraak maakt op een toekomstige staat.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Russia to convene Mideast quartet for talks on West Bank annexation plans” van 22 mei 2020 en een artikel “Russia says willing to organize meeting between Netanyahu, Abbas” van 23 mei 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Rusland zegt bereid te zijn een ontmoeting te organiseren tussen Netanyahu en Abbas

Reacties zijn gesloten.