Coronavirus hulpgelden van de VN gaan naar organisaties verbonden met Palestijnse terreurgroepen

Miljoenen dollars aan internationale financiering voor de noodhulp van het Palestijnse coronavirus, gecoördineerd door de Wereldgezondheidsorganisatie en het VN-Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA), zijn naar organisaties gegaan die banden hebben met terrorisme, zo blijkt uit een nieuw rapport van NGO Monitor.

♦ “Op 18 maart 2020 heeft de humanitaire coördinator voor de bezette Palestijnse gebieden (oPt) 1 miljoen dollar vrijgemaakt uit het oPt Humanitarian Fund om persoonlijke beschermingsmiddelen te leveren en de capaciteit van intensive care-afdelingen in Gaza en andere gebieden uit te breiden“, berichtte OCHA.

♦ “De waarnemend commissaris-generaal van de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), Christian Saunders, riep vandaag op tot minimaal 1,4 miljard dollar om de essentiële diensten en hulp van het agentschap, waaronder levensreddende, te financieren. Humanitaire hulp en prioritaire projecten voor 5,6 miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in het hele Midden-Oosten voor het jaar 2020,volgens UNRWA.

VN ‘helpt’ terreurgroep PFLP
De onderzoeksinstelling NGO Monitor richtte zich op de financiering van niet-gouvernementele organisaties en ontdekte dat verschillende van de door OCHA en de WHO gefinancierde groepen verbonden zijn met het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat wordt erkend als een terroristische organisatie in Israël, de EU, VS en Canada, en hebben eind vorig jaar personeelsleden gearresteerd en aangeklaagd voor de moord op de 17-jarige Israëlische Rina Schnerb.

Onder de NGO-partners van OCHA die banden hebben met de PFLP zijn de Health Work Committees (HWC), Union of Health Work Committees (UHWC), Union of Agricultural Work Committees (UAWC), Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) en Palestinian Center for Human Rechten (PCHR).

De financieel en administratief directeur van HWC, Waleed Hanatsheh, financierde de PFLP die Schnerb vermoordde en staat momenteel terecht voor de moord, evenals Samer Arbid, de financieel directeur van UAWC. UHWC werd door USAID geïdentificeerd als ‘de gezondheidsorganisatie van de PFLP’.

Het rapport van de NGO Monitor wees er ook op dat OCHA verklaarde dat het hulpgeld bedoeld was om ‘te voorzien in de behoeften van de volksgezondheid en de onmiddellijke humanitaire gevolgen van de pandemie op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem en de Gazastrook’, maar veel van de gefinancierde activiteiten lijken niet van levensbelang of levensreddend te zijn.

Integendeel, anti-Israëlische belangenbehartigingen werden COVID-19 gelabeld zonder substantiële bijdragen aan humanitaire hulp. Zo bevat het antwoord van het OCHA-coronavirus een “Gezamenlijke verklaring over de verplichtingen van Israël jegens de Westelijke Jordaanoever en Gaza tegenover de pandemie van het coronavirus” door 18 ngo’s, waarin Israël wordt opgeroepen de blokkade van Gaza op te heffen om medische voorraden binnen te laten.

OCHA merkt in het situatierapport waarin deze verklaring wordt vermeld op dat Israël wel medische voorraden in Gaza toestaat. Een ander voorbeeld is dat de Israëlische ngo HaMoked financiering ontvangt voor een ‘dringende brief waarin wordt gevraagd dat het controlepunt van Sheikh Saed wordt geopend’, ‘twee dringende brieven met de gevolgen van sluiting op het Al Jib-controlepunt’, naast andere soortgelijke acties.

Deze brieven van een advocaat van HaMoked aan Israëlische functionarissen behoren tot de standaardtaken van de organisatie. Diverse andere organisaties ontvingen financiering voor gerelateerde brieven en persberichten.

Een dergelijke brief was van de Vereniging voor Burgerrechten in Israël aan de Blauw & Witte partijleider Benny Gantz en zijn partij ‘die eiste dat ze hun belofte zouden nakomen om democratische instellingen te beschermen en de rechtsstaat te handhaven’, die weinig lijkt te hebben te maken met de COVID-19-pandemie op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, en meer te maken met de interne Israëlische politiek.

Enkele van de landen die hebben bijgedragen aan het COVID-19-rampenbestrijdingsplan waren Canada, de EU, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Koeweit, Noorwegen, Zweden, Spanje en het VK, naast internationale organisaties.

Prof. Gerald Steinberg, voorzitter van de NGO Monitor, zei:

Ons rapport geeft een momentopname van hoe humanitaire hulp er in crisissituaties eigenlijk uitziet, en de bijbehorende tekortkoming. Het lijkt erop dat de belangrijkste factoren voor OCHA de doelen zijn van het verkrijgen van fondsen voor NGO-bondgenoten en het ‘opvullen van de statistieken’, en niet het verlenen van kritische humanitaire hulp.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “UN coronavirus aid going to Palestinian terror-linked groups” van 23 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Prof. Gerald M. Steinberg “In a first, EU to investigate if funding went to terror linked NGOs” van 20 mei 2020 en een artikelNGO Monitor Letter to the President of the European Commission Regarding the EU Anti Terror Clause” van 30 april 2020 op de site van NGO Monitor

3 gedachtes over “Coronavirus hulpgelden van de VN gaan naar organisaties verbonden met Palestijnse terreurgroepen

 1. Vervolg:

  De armen zijn zoveel jaren later nog net zo arm, door catastrophen getroffen mensen zitten nog net zo in de miserie, UNHRC & HRW kampen zitten tien keer voller dan 20 jaar geleden, Afrika heeft nog stééds honger en “de palestijnen” met hun miljarden UNWRA hulp zitten nog stééds in de kampen te wachten tot Israel vernietigd word……etc.etc.etc.

  “”Humanitaire hulp”” is dan ook vooral bedoeld om de Bobo’s rijker te maken, terreur organisaties financieel te ondersteunen/versterken en de Internationale VIP’s goede pr & foto opportunities te bezorgen.

  Van humanitaire hulp hebben mensen die hulp nodig hebben dan ook niets te verwachten.

  Geliked door 1 persoon

 2. “Humanitaire hulp”………is altijd een politieke belangenverstrengeling geweest.

  Humanitaire hulp is de énige hulp die nooit gewerkt heeft….nergens!!

  De Armen zijn ja

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.