Eerste coronadode in Gaza: 77-jarige vrouw kwam ziek terug uit Egypte

Het door Hamas gecontroleerde ‘ministerie van Volksgezondheid’ (aka Pallywood) kondigde zaterdag de eerste dode Gazaan aan, met name een oudere Palestijnse vrouw in de Gazastrook die eerder in Egyote werd besmet met het coronavirus.

Het slachtoffer werd geïdentificeerd als de 77-jarige Fadila Muhammad Abu Raida, een inwoner van Khan Younis. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat de vrouw, die een geschiedenis van chronische ziekten had, op 19 mei in een quarantainecentrum nabij de grensovergang met Rafah met Egypte stierf en sindsdien in quarantaine was gehouden.

Ze leed aan een eerdere chronische ziekte, zei het ministerie. Hamas heeft de grensovergangen met zijn buurlanden Egypte en Israël gesloten, behalve voor essentieel verkeer, maar in tegenstelling tot de Westelijke Jordaanoever zei het dat een volledige afsluiting nog niet nodig was.

Het Egyptische Ministerie van Volksgezondheid en Bevolking kondigde op zaterdag aan dat er 28 nieuwe sterfgevallen zijn geregistreerd met het “Corona” -virus en dat er 727 zijn geïnfecteerd. Woordvoerder van het ministerie, Khaled Mujahid, zei dat het totale aantal patiënten dat tot nu toe in Egypte was geregistreerd 16.613 gevallen bedroeg, waarvan 4.628 zijn hersteld en 735 doden.

Gaza heeft onder zijn bevolking van ongeveer twee miljoen slechts 55 gevallen van coronavirusinfectie gemeld. Ondertussen zijn er op de Westelijke Jordaanoever twee doden en 423 gevallen gevallen, volgens een bericht van Reuters.

Eerder deze maand verlengde de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, de noodtoestand, die voor het eerst werd aangekondigd begin maart, tot 5 juni.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Gaza woman, 77, dies of virus in Strip’s first confirmed COVID-19 fatality” van 23 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas-controlled Health Ministry reports Gaza’s first coronavirus death” en een artikel van Lahav Harkov “UN coronavirus aid going to Palestinian terror-linked groups” van 23 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post”

♦ naar een artikelGaza records first death from coronavirus; 77-year-old woman from Khan Yunis dies at quarantine hospital near the border with Egypt” van 24 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Paul Schindman “Coronavirus Exposes Hamas Disregard for Gaza Human Rights” van 7 mei 2020 op de site van Honest Reporting