Gedeelde soevereiniteit over Jeruzalem is een illusie en een nachtmerrie gebleken voor het volk van Israël

Jeruzalem 1948 – 1967, de slechte oude tijd van de Jordaanse controle over de stad toen joden de toegang tot hun heilige plaatsen werd ontzegd, zijn het bewijs dat ‘gedeelde soevereiniteit’ een waanvoorstelling is.

Als Jeruzalemiet is de mate waarin de moderne geschiedenis van onze stad wordt verminkt, vervormd en herschreven door journalisten, buitenlandse politici en diplomaten en niet-rigoureuze academici een grote bron van frustratie, vooral rond de viering van Jeruzalemdag.

Bijna onvermijdelijk wordt ons verteld dat ‘Oost-Jeruzalem’ en de ‘Oude Stad’ tijdens de oorlog van 1967 door Israël uit Jordanië werden veroverd, zonder verwijzing naar de status van deze stad tussen 1948 en 1967. Buiten Israël, het valse verhaal dat exclusief Palestijnen uitbeeldt als slachtoffers en Israël als ‘bezetters’ heeft de feitelijke geschiedenis vervangen en de propaganda vervangen door gerechtigheid.

De voortdurende impact van de Jordaanse bezetting van 1948-1967 staat centraal bij het begrijpen van de brede Israëlische afwijzing van grootse vredesplannen om deze stad te herverdelen, inclusief de luchtspiegelingen van ‘gedeelde soevereiniteit’ en internationalisering.

Hoewel dergelijke creatieve politieke architectuur misschien goed klinkt, zou de geschiedenis van deze periode ons eraan moeten herinneren dat dergelijke visies ons in de praktijk zullen terugbrengen naar de slechte oude tijd, Joden hebben continu in Jeruzalem gewoond en waren de meerderheidsbevolking in de decennia vóór de oorlog van 1948.

De vernietiging en etnische zuivering van de oude Joodse wijk in de oude stad begon op 27 november 1947, naar aanleiding van de resolutie van de VN-verdeelplan. Arabische troepen blokkeerden de toegangsweg van Tel Aviv naar Jeruzalem, en talloze Israëlische pogingen om deze blokkade te beëindigen, mislukten, met grote verliezen als gevolg.

Als gevolg hiervan waren er weinig versterkingen beschikbaar en op 28 mei voltooide het Jordaanse leger (ook bekend als het ‘Arabische Legioen’) de verovering van de Joodse wijk. De Jordaanse commandant, Abdallah el-Tal, schepte op dat ‘de berekende vernietigingsoperaties in gang werden gezet … Slechts vier dagen na onze binnenkomst in Jeruzalem was de Joodse wijk een kerkhof geworden.’ (Ramp in Palestina, Caïro 1959)

Alle Joodse inwoners werden verbannen – de etnische zuivering was voltooid. Het was joden verboden toegang te krijgen tot de Tempelberg, vernietigd door de Romeinen in het jaar 70 na Christus, of tot de Westelijke Muur, die de vernietiging heeft overleefd. (Dit waren en blijven de heiligste plaatsen in de joodse religie.)

Zelfs na de val van de Joodse wijk ontwijdden de veroveraars systematisch alle overblijfselen van 3000 jaar Joods Jeruzalem. 57 oude synagogen, bibliotheken en religieuze centra werden geplunderd en 12 werden volledig en opzettelijk vernietigd. Degenen die bleven staan, werden beklad en veranderd in schuren voor geiten, schapen en ezels.

Er werd beroep aangetekend bij de Verenigde Naties en in de internationale gemeenschap om de Oude Stad tot ‘open stad’ te verklaren en deze vernietiging te stoppen, maar er werd niet gereageerd. Daarnaast werden duizenden grafstenen van de oude begraafplaats op de Olijfberg gebruikt als straatstenen voor wegen en als bouwmateriaal in Jordaanse legerkampen.

Na de oorlog van 1967 kwamen Israëli’s die de begraafplaats op de Olijfberg en zagen de ontheiligde graven en gebroken grafstenen ‘dat Jordaanse soldaten en lokale bewoners zichzelf hadden geholpen om de stenen als bouwmateriaal te gebruiken.’ Graven werden in stukken gebroken of gebruikt als plavuizen, trappen of bouwmaterialen.

In 1967 werden geopende graven aangetroffen met verspreide botten. Delen van de begraafplaats werden omgebouwd tot parkeerplaatsen, een tankstation en er werd een asfaltweg aangelegd. Het Intercontinental Hotel is gebouwd op de top van de begraafplaats. Sadar Khalil, benoemd door de Jordaanse regering, bouwde als de officiële bewaarder van de begraafplaats, zijn huis bovenop het terrein met behulp van de stenen die uit graven waren beroofd om het te bouwen.  In 1967, onmiddellijk na de oorlog, werden er talrijke foto’s gepubliceerd met joodse grafstenen in Jordaanse legerkampen, zoals El Azariya, en in Palestijnse wijken, gebruikt in looppaden, trappen en bestrating.

Toen de oorlog eindigde en de onderhandelingen begonnen, benadrukten de Israëlische vertegenwoordigers het herwinnen van de toegang tot Joods Jeruzalem. Artikel VIII van de wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en Jordanië, ondertekend op 3 april 1949, riep op tot de oprichting van een speciaal comité, ‘bestaande uit twee vertegenwoordigers van elke partij met het oog op het opstellen van overeengekomen plannen’, waaronder ‘vrije toegang tot de heilige plaatsen en culturele instellingen en gebruik van de begraafplaats op de Olijfberg ”.

Ambtenaren en internationale bemiddelaars verklaarden plechtig dat “Er een grote kans is dat wegen naar de Heilige Plaatsen zullen worden geopend, zodat Joden dit Pascha naar de Klaagmuur kunnen gaan. Het probleem van de toegang tot de heilige plaatsen is overgelaten aan de lokale militaire autoriteiten om te regelen, en er lijkt aan beide kanten voldoende goodwill te zijn om dit mogelijk te maken.”

Dit gebeurde niet en deze clausules van de wapenstilstandsovereenkomst werden nooit nagekomen. De beloften gingen door en Glubb Pasha, de Britse bevelhebber van het Arabische legioen, beloofde dat ‘de Arabische en joodse bevolking van Jeruzalem twee afzonderlijke steden zouden zijn’ met vrijhandel en onderlinge uitwisseling. De Arabieren zouden volkomen bereid zijn om  de joden vrije toegang te verlenen tot hun heiligdommen, met name de Klaagmuur, nu in de door Arabieren bezette oude stad.

Hoewel er talloze discussies over deze kwestie en Israëlische klachten waren, weigerden de Jordaniërs de overeenkomst te respecteren en de VN hebben geen resoluties aangenomen tegen deze behandeling van joodse religieuze instellingen. In 1954 vroeg een Britse delegatie aan generaal Vagn Bennike, stafchef van de VN, om een ​​verzoek in te dienen om een ​​kleine groep joden (voornamelijk Amerikaanse en Britse staatsburgers) toe te staan ​​de oude stad over te steken om gebeden op te zeggen voor de Westelijke Muur.

Soortgelijke verzoeken waren gericht aan Amerikaanse functionarissen. In antwoord op een dergelijk verzoek antwoordde de assistent-Amerikaanse staatssecretaris Henry A. Byroade dat als gevolg van de ‘ongelukkige spanning’ tussen Israël en Jordanië een ‘praktische regeling niet kan worden uitgewerkt’.

In 1956 werd generaal-majoor, ELM Burns, stafchef van de VN-wapentoezichtorganisatie, ook gevraagd om de kwestie van schendingen van artikel VIII en vrije toegang tot de westelijke muur in de oude stad van Jeruzalem aan de orde te stellen bij de Jordaniërs en hun Britse mentoren.

De Verenigde Naties hielpen hierbij niet en negeerden de discriminatie en schendingen van de wapenstilstandsovereenkomst. Hoewel de debatten over de inmiddels ter ziele gegane internationalisering van Jeruzalem aanhielden, werd er geen melding gemaakt van de ontoegankelijkheid van joodse heilige plaatsen.

Het Vaticaan negeerde ook verzoeken om in te grijpen om joden in staat te stellen hun religieuze plaatsen te bezoeken. In de VN merkte ambassadeur Abba Eban op dat hoewel de christelijke en islamitische heilige plaatsen vrij toegankelijk waren voor moslims en christelijke aanbidders, ‘de westelijke muur, het heiligste heiligdom van het jodendom en het oudste heiligdom in de hele stad voor alle toegang is uitgesloten Door aanbidders ondanks plechtige overeenkomsten en toezeggingen. ‘

In de Knesset hekelden Israëlische politieke leiders het feit dat ‘deze gruwel de wereld niet had geschokt, die zo doordrenkt was van materialisme dat er spoedig geen ruimte meer zou zijn voor het concept van heiligheid.’ Af en toe werden joden gepakt en vastgehouden toen ze probeerden de staakt-het-vuren-lijn over te steken die de stad verdeelde, om te bidden bij de Westelijke Muur.

Elk jaar herinnerde de Israëlische pers, evenals politieke en religieuze leiders, op Tisha b’Av, de hoge feestdagen en tijdens de drie pelgrimsreizen, aan het feit dat artikel 8 van de wapenstilstandsovereenkomst systematisch werd geschonden en drong er bij de Israëlische Regering ‘om meer activiteit in deze kwestie te tonen’.

Van tijd tot tijd hernieuwden openbare groepen het verzoek aan de VN, de VS en de ‘grote mogendheden’ om in te grijpen en Jordanië te dwingen de verplichtingen van artikel 8 na te komen, en een einde te maken aan de weigering om religieuze joden toegang te verlenen tot de Westelijke Muur, ‘de meest Heilige relikwie erkend door de joodse religie.”

Het is nu 53 jaar geleden dat het Israëlische leger deze belegering beëindigde, Jeruzalem herenigde met zijn oude joodse erfgoed en begon met de wederopbouw van de gebouwen die tijdens de Jordaans / Palestijnse bezetting waren verwoest en geschonden. Voor ons is Jerusalem Day een herinnering aan de noodzaak om deze geschiedenis te leren en te onderwijzen, en niet toe te staan ​​dat de propagandacampagnes en verzonnen ‘verhalen’ zegevieren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gerald M. Steinberg “Jerusalem: 1948, 1967, 2020; The bad old days of Jordanian control, when Jews were denied access to their holy sites, are proof that ‘shared sovereignty’ is a delusion” van 22 mei 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Gedeelde soevereiniteit over Jeruzalem is een illusie en een nachtmerrie gebleken voor het volk van Israël

Reacties zijn gesloten.