Hezbollah-leider Hassan Nasrallah: ‘Israël moet vernietigd worden’

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah hield op vrijdag, Al-Quds-dag, een toespraak over de ‘strijd met Israël’, waarin hij opende met de stelling dat ‘Israël moet worden vernietigd’.

Hij opende zijn toespraak door in te gaan op de verschillende redenen voor de herdenkingstoespraak, waarin hij de Onafhankelijkheid van Israël ‘de oprichting van dit virus van een entiteit noemde, deze kankergezwel onder onze umma’:

Toen Khomeini in 1979 Al Quds-dag uitriep, was dit het hoogtepunt van zijn persoonlijke strijd tegen Israël, die hij in 1960 begon, toe te spreken. Khamenei herhaalde de positie van Najaf en Qom met betrekking tot Palestina, een positie die een consistente positie blijft die het standpunt vertegenwoordigt dat Palestina van rivier tot zee moet worden bevrijd. Israël heeft helemaal geen legitimiteit en moet worden vernietigd.

Nasrallah zei dat het standpunt over

Palestina, de heilige plaatsen, het Palestijnse volk en de opstandige entiteit een religieuze en ideologische positie is en daarom kunnen we er geen compromissen over sluiten of erover onderhandelen. Iedereen die denkt dat ze deze positie kan veranderen door middel van sancties of druk, vergist zich en moet wanhopig zijn van hun pogingen om dat te doen.

Nasrallah zei dat alleen verzet de enige manier is om het Palestijnse land van Israël te bevrijden:

Het verslaan van bezettingsmacht is ook een uitputtingsproces. Israël werd door uitputting uit Libanon en Gaza verdreven, ze bloedden langzaam leeg totdat hun leiders besloten dat ze niet langer konden blijven. Interne chaos in het centrale land van een rijk kan ook leiden tot terugtrekking van troepen.

Nasrallah sprak over het diplomatieke gewicht dat de VS op Israël hebben, waarbij premier Benjamin Netanyahu gaandeweg wordt gelegitimeerd, door te zeggen dat het succes van de premier ‘onzin’ is en ‘niet zou zijn gebeurd zonder de VS’:

Daarom is de echte strijd met de Amerikaanse regering. De VS voeren oorlogen in de regio om Israël verder te vestigen, inclusief de oorlog van Saddam tegen Irar, de oorlog in Jemen. Alle wegen in de regio van de VS zorgen ervoor dat ze de positie van Israël versterken.

Nasrallah gaf veel voorbeelden van hoe Israël en de VS hebben gefaald in het Midden-Oosten, en beschreef hoe het falen van Israël en de VS in Jemen gevolgen heeft voor de Amerikaanse president Donald Trump’s Deal of the Century. Bovendien zei hij dat de Israëli’s de ontwikkeling en de verbetering van de militaire capaciteiten van Hezbollah niet hebben kunnen voorkomen door middel van hun luchtaanvallen.

Hij vervolgde zijn toespraak en zei:

Thans komen we naar Palestina. In 2020 was de buitensporige haast van Israël duidelijk. Amerikanen en Israël zagen het falen van hun methoden in Iran, Syrië, Jemen, Libanon, Irak, enz. Wat Gaza betreft, bleef de Palestijn standvastig en, zoals hun leiders zeggen, kunnen hun raketten thans alle doelwitten in Israël bereiken. De Westelijke Jordaanoever bleef ook standvastig, zoals we onlangs zagen met de Israëlische soldaat gedood door een rots. Ik zeg niet dat de Israëli’s of Amerikanen niet weten wat ze doen, ze hebben alleen gefaald vanwege de standvastigheid van de Palestijnen.

Hij herhaalde wat hij eerder zei tegen Netanyahu en de VS en zei:

Nu er Arabische landen zijn die normaliseren met Israël, is dit niet het succes van Netayahu, dit is het gevolg van Amerikaanse druk op deze landen. Deze normalisatie moet worden veroordeeld door geestelijken, en Arabische en moslims moeten alle middelen gebruiken die ze tot hun beschikking hebben om normalisatie te weerstaan.

Nasrallah ging verder met het beschrijven van de ‘verzetsas’, die hij zegt ‘die de Amerikaanse as confronteert’. Volgens Nasrallah bestaat de as van het ‘verzet’ uit Iran, Syrië, Palestina, Jemen, Irak, Pakistan, Afghanistan en Libanon. Over het belang van Rusland, de belangrijkste sponsor van deze ‘as van het verzet’ bleef Nasrallah zwijgen en hij voegde eraan toe:

Terwijl er in 2019 en 2020 successen zijn behaald in de VS en Israël, heeft onze verzetsas hen ook een aantal zware klappen bezorgd. De belangrijkste verzetsas is dat we de door de VS en Israël gefinancierde sektarische spanningen en oorlogen in de regio hebben beëindigd. Nu zijn we op weg naar de fysieke oorlogen in Jemen en Irak. De Amerikaans-Israëlische oorlog zal dan sancties, hongersnood en psychologische oorlog zijn. Het aanpakken hiervan zal onze eerste prioriteit zijn. Ten tweede moeten we doorgaan met het verbeteren van de militaire capaciteiten van de verzetsas.


Bronnen:

♦ naar een artikelHezbollah leader Hassan Nasrallah: Israel must be destroyed” en een artikelIran’s Khamenei: Israel will not survive” van 22 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelOn Quds Day, Iran’s leader says Zionism ‘a virus that must be eliminated’” van 22 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelThe virus of Zionism not to last long: Ayatollah Khamenei” van 22 mei 2020 op de site van The Tehran Times

2 gedachtes over “Hezbollah-leider Hassan Nasrallah: ‘Israël moet vernietigd worden’

  1. Libanon is totaal falliet en staat aan de vooravond van de volgende burgeroorlog en Nasrallah dreigt……LOL!

    Hoe harder de bullies schreeuwen….hoe groter hun probleem.

    Hetzelfde geld voor Iran waar blijkt dat veel Iraanse burgers ***asiel willen aanvragen in Israel.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.