Oekraïense politieofficier tijdelijk geschorst omdat hij Jodenlijsten wilde aanleggen

Plaatje hierboven: Kiev, Oekraïne 29 september 2019 aan het Minorah-monument bij het Babyn Yar (Babi Yar) Holocaust Memoriaal, tijdens een rouwceremonie ter gelegenheid van de 78ste verjaardag van het begin van executie van ca. 33.771 Joden in september 1941 [beeldbron: Sergei Supinsky/AFP]

Een belangrijke politie officier in Oekraïne is geschorst omdat hij een Joodse gemeenschap om een ​​lijst met haar leden had gevraagd. Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov kondigde de schorsing aan in een brief die hij stuurde aan het hoofd van de Joodse gemeenschap Kolomyya, in het westen van het land.

De geschorste officier, Myhaylo Bank, schreef in februari de leider van de gemeenschap om een ​​volledige ledenlijst op te vragen. Bank “werd tijdelijk geschorst omdat een officieel onderzoek naar zijn uitvoering van officiële taken voortduurt”, luidt het in de brief, die het kantoor van Avakov eerder deze week naar andere functionarissen stuurde.

De politiefunctionaris een lijst van alle joden in de westelijke stad Kolomyya had opgevraagd als onderdeel van een onderzoek naar de georganiseerde misdaad. Het officiële verzoek aan het hoofd van de Joodse gemeenschap van Kolomyya dateert van 18 februari 2020, volgens een foto van het document dat Eduard Dolinsky, directeur van het Oekraïens Joods Comité, zondag op Twitter deelde:

Geef ons de volgende informatie over de orthodox-joodse religieuze gemeenschap van Kolomyya, namelijk: het handvest van de organisatie; een lijst van leden van de joodse religieuze gemeenschap, met vermelding van gegevens, mobiele telefoons en hun woonplaats.

In de brief staat dat het onderzoek naar de acties van de Bank op 13 mei is begonnen en verband houdt met zijn brief aan de joodse gemeentelijke leider. De brief van Bank veroorzaakte een internationale opschudding. Eduard Dolinsky, directeur van het Oekraïens Joods Comité, noemde het verzoek van Bank een geval van ‘naakt antisemitisme’.

Het hoofd van de joodse gemeenschap van de stad, Jacob Zalichker, weigerde op 25 februari om de gevraagde informatie te verstrekken, eraan toevoegend dat zijn gemeenschap dit alleen zou doen als hij een gerechtelijk bevel zou krijgen.

“Het is een totale schande en openlijk antisemitisme“, vertelde Dolinsky aan de Jewish Telegraphic Agency. “Het is vooral gevaarlijk als het van een wetshandhavingsinstantie komt dat we precies moeten vechten tegen wat het doet.” 

Kolomyya (Kolomea) is een stad aan de rivier de Prut in Oekraïne en ligt ongeveer 250 mijl ten zuidwesten van Kiev. Vandaag telt de Joodse gemeenschap aldaar slechts enkele honderden joden, maar kende tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse nazi-bezetting een bloeiende Joodse gemeenschap met wel meer dan 15.000 leden.

Jodenlijst tijdens WOII


Bronnen:

♦ naar een artikelUkrainian police suspend senior officer who asked for a city’s list of Jews” van 21 mei 2020 en een artikelUkrainian police official requests list of Jews in western city of Kolomyya” van 10 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Alexandra Odynova “Ukraine police probe senior officer’s request for Jews’ personal info” van 14 mei 2020 op de site van CBS News

2 gedachtes over “Oekraïense politieofficier tijdelijk geschorst omdat hij Jodenlijsten wilde aanleggen

  1. Deze Oekraïense officier uit een stadje aan de rivier de Prut blijkt een échte Prutser en was blijkbaar vergeten dat zijn president toevallig Joods is.

    Like

Reacties zijn gesloten.