Belgische Joden maken zich zorgen over mogelijke terugtrekking van soldaten uit het straatbeeld

Plaatje hierboven: Belgische Joden leven doorlopend in de schaduw van een dodelijke antisemitische dreiging. In Antwerpen bv. moeten zwaarbewapende soldaten, politie in uniform of in burger, wegblokkades, honderden camera’s, frequente politiecontroles, doorlopende patrouilles en wagens hen een gevoel van veiligheid geven maar dat is slechts een illusie …

België is van plan te stoppen met het leveren van soldaten voor de beveiliging rond synagogen in Antwerpen. Het plan, dat nog niet is afgerond, zou in september de bescherming van het leger in de joodse wijk van de stad beëindigen.

De herschikking houdt verband met budgettaire en arbeidskwesties in België, waar COVID-19 de economie ernstig heeft getroffen en op dit ogenblik reeds 9.212 mensen heeft gedood. “De Joodse gemeenschap heeft in deze moeilijke tijden meer, niet minder, bescherming nodig”, schreef het Forum van Joodse Organisaties van Vlaamse Joden in een maandag gepubliceerde verklaring over het plan.

Terreur
In de Joodse gemeenschap is men er duidelijk niet gerust op. Volgens de krant De Tijd zouden de militairen uit het straatbeeld verdwijnen vanaf september 2020. De krant baseert zich op uitspraken van Defensieminister Philippe Goffin (MR) afgelopen woensdag in de Kamer. De inzet van militairen om synagoges, Joodse scholen en instellingen te bewaken worden door sommigen betwijfeld.

Gewapende militairen werden voor ,het eerst ingezet op 17 januari 2015 acht dagen na de aanslagen in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt Hyper Casher waarbij alles samen 6 Joden werden vermoord en elf anderen niet-Joodse Fransen.

Een half jaar eerder op 24 mei 2014 vond een bloedige aanslag plaats op het Joodse museum waarbij een Israëlisch echtpaar en twee medewerkers van het museum koelbloedig werden afgemaakt. De moordenaar was de moslim Syrië-strijders Mehdi Nemmouche die snel kon gevat worden.

De dreiging was dermate toegenomen dat de Belgische staat het nodig achtte om zijn minderheden – waaronder ook de Joodse – beter te beschermen.

Niet minder maar meer!
Die dreiging is sindsdien niet verminderd. Integendeel. Sinds 2015 werden ca. 6.000 Palestijnse ‘asielzoekers’ uit de Gazastrook zonder veel omhaal vrijwel automatisch gelegaliseerd zonder hun banden na te gaan met een van de meer dan een dozijn terreurorganisaties die in de Strook actief te zijn. Een tikkende tijdbom.

Hans Knoop van het Forum der Joodse organisaties (FJO):

Het dreigingsniveau blijft onveranderd zeer hoog. Dan is het niet logisch militairen uit de wijk terug te trekken. De terugtrekking van zichtbare militaire beveiligingspatrouilles in de Joods wijk per september is een verkeerd signaal. Zeker door de Corona- crisis neemt de dagelijkse hoeveelheid haatmail die we ontvangen sterk toe. Joden worden voor ontwikkeling en verspreiding van het virus door antisemitische  complotdenkers verantwoordelijk gesteld.

De groeiende steun in Europa en in België in het bijzonder voor een Palestijnse soevereine staat, samen met de sterke toename van antisemitische incidenten en pesterijen in de meeste landen van het continent, tonen een verontrustend beeld. Wat mensen eufemistisch “anti-Israëlische activiteit” noemen, definiëren onderzoekers nu als het “nieuwe antisemitisme”, lees ‘hernieuwde’ want het antisemitisme is nooit weggeweest. Ook niet in België.

De Antwerpse orthodoxe Joden voelen zich momenteel nog steeds ‘veilig’ in hun koekestad. Maar denk even al die beveiliging weg en vraag het hen dan nog een keer. Want: schijn bedriegt. Naarmate de steun voor de Palestijnse staat groeit en het aantal antisemitische incidenten in de meeste Europese landen toeneemt, zeggen Belgische Joden dat ze in angst leven. Immigratie naar Israël kan volgens sommigen het probleem alleen maar verergeren.

Hyper Cacher/Charlie Hebdo
Op 9 januari 2015 werden vier Joden vermoord in de kosjere supermarkt Hyper Cacher te Parijs. Een paar dagen eerder werden op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari nog eens twee Joden vermoord met name Elsa Cayat, het enige vrouwelijke en Joodse slachtoffer en vrouw, naast de Franse-Joodse tekenaar Georges Wolinski.

Enkele uren vooraleer moslimterrorist Amedy Coulibaly werd gedood, had hij nog een telefonisch gesprek met BFM-TV waarin hij zijn banden bevestigde met Islamitische Staat (ISIS/ISIL) en beweerde “de Palestijnen te verdedigen” en zijn “doelwit de Joden” was.

Achteraf bleek dat de meeste wapens die werden gebruikt door de gebroeders Said and Cherif voor hun aanslag op Charlie Hebdo en de Hyper Cacher door hun kompaan Amedy Coulibaly voor minder dan 5.000 euros werden aangekocht nabij het Brusselse Zuidstation (Gare du Midi), een gekende draaischijf voor de illegale wapenhandel in België.

Plaatje hierboven: de 17 slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs. Bovenste rij van links naar rechts: Stéphane Charbonnier (aka Charb), Georges Wolinski (aka Wolinksi), Jean Cabut (aka Cabu), Bernard Maris en Bernard Verlhac (aka Tignous). Middelste rij van l. naar r.: Elsa Cayat, veiligheidsagent Frederic Boisseau, politieagent Ahmed Merabet, veiligheidsagent Franck Brinsolaro, Philippe Honore (aka Honore) en Mustapha Ourrad. Onderste rij van l. naar r.: Yohan Cohen, Yoav Hattab, Philippe Braham, Francois Saada, Michel Renaud en politieagente Clarissa Jean-Philippe.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgium plans to end army protection for Antwerp synagogues” van 22 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelBezorgdheid over terugtrekken soldaten uit straatbeeld” van 17 mei 2020 en een artikelMilitairen exact één jaar in Antwerpen” van 1 januari 2016 op de site van Joods Actueel

♦ naar een artikelPersbericht: FJO wil bewapende beveiligers in Joodse wijk handhaven” van 18 mei 2020 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)

Een gedachte over “Belgische Joden maken zich zorgen over mogelijke terugtrekking van soldaten uit het straatbeeld

 1. In landen waar militairen nodig zijn om onschuldige & ongewapende burgers & minderheden te beschermen tegen agressie of erger van mensen met een haatprobleem, daar loopt iets krom in het beleid.

  I.p.v. gewapende bescherming van onschuldige burgers, moet er gewapende handhaving/uitvoering van de wet tegen de overtreders komen…..zonder excuses en mét strengere straffen.

  Anti Semitisme & Jodenhaat kan alléén de kop opsteken als de laffe Joden/Homo/Moslim haters zich zeker voelen dat ‘hen niets zal gebeuren na hun ‘acties.

  Strenge gevangenis straffen, uitzetting & hoge boetes…….en het is zo afgelopen.

  Hiervoor is echter beleid nodig!!!!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.