Coronavirus onthult de minachting van Hamas voor de mensenrechten in de Gazastrook

De mensenrechtensituatie in Gaza onder Hamas is altijd precair geweest. Maar de corona-crisis heeft de schendingen van de terreurgroep aan het licht gebracht, vooral met betrekking tot de twee gegijzelde Israëlische burgers en de lichamen van twee Israëlische soldaten die het in beslag heeft genomen.

Lt. Hadar Goldin en Staff Sgt. Oron Shaul werd gedood tijdens Operatie Protective Edge, het Gaza-conflict in 2014 dat werd veroorzaakt door de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners door Hamas-leden.

De twee Israëlische burgers, beide met bekende psychische problemen, zijn Avera Mengistu van Ashkelon, die op 7 september 2014 te voet Gaza binnenkwam en Hisham al-Sayed, een bedoeïen uit de Negev-stad Hura die op 20 april 2015 de Strook binnenkwam. Hamas heeft geweigerd om details van de burgers vrij te geven en heeft ook geen enkele internationale humanitaire groep toegestaan ​​hen te bezoeken om hun toestand vast te stellen, zoals vereist door het internationaal humanitair recht.

Tijdens de uitwisseling van gevangenen in Gilad Shalit in 2011 ruilde Hamas een levende IDF-soldaat die ze vijf jaar lang incommunicado gevangen hadden gehouden in ruil voor 1.027 terroristen die in Israël gevangen zaten. Nu verwacht Hamas dat Israël Hamas-gevangenen en andere veroordeelde terroristen uit Israëlische gevangenissen vrijgeeft als prijs voor de terugkeer van de gijzelaars en de dode soldaten.

Met het uitbreken van het coronavirus in Gaza nam de gijzeling een vreemde wending. Hamas-leiders, bang voor de pandemie, beseften dat jarenlange investeringen in wapens hun gezondheidssysteem gevaarlijk ongeschikt hadden gemaakt voor een epidemie. De groep stuurde voelsprieten om een ​​gijzeling te regelen, maar het is niet bekend wat de prijs zal zijn.

Hamas-leider Yahye Sinwar wil dat Israël ventilatoren levert om het coronavirus in Gaza te bestrijden, en op de typische Hamas-manier dat als Israël ze niet zou leveren, hij ze ‘met geweld uit Israël zou halen en de ademhaling van zes miljoen Israëli’s zou stoppen’. Er zijn weinig argumenten tegen het feit dat de terreurgroep Hamas Gaza met ijzeren vuist regeert.

Wanneer ze geen tijd hebben om Israël te bekritiseren, produceren mensenrechtenorganisaties soms symbolische rapporten en erkennen ze dat ‘de Hamas-autoriteiten in Gaza routinematig vreedzame critici en tegenstanders arresteren en martelen’, terwijl ze nota nemen van de ‘systematische praktijk van marteling door de Palestijnse autoriteiten’.

De uitbraak van het coronavirus in Gaza heeft Hamas ‘illegale gedrag jegens de Gazanen niet gestopt. Op 6 april 2020 arresteerde Hamas vredesactivist Rami Aman voor de misdaad van het bespreken van het leven in de Strip te midden van de corona-dreiging in een Zoom-conferentiegesprek met Israëli’s. Van Aman is sindsdien niets meer vernomen.

Maar de kwestie van de Israëlische gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden, is niet die van het coronavirus in Gaza, maar eerder de niét-naleving door Hamas van internationale mensenrechtenwetten.

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) wordt erkend als de belangrijkste wereldwijde organisatie die gevangenen in conflicten controleert en de database bevat de internationale mensenrechtenwetten die de situatie in Gaza beheersen. Hamas weigerde de ICRC-toegang tot Gilad Shalit en blijft de internationale wetgeving negeren door te weigeren dat de ICRC Mengistu en al-Sayed mag zien.

Het recht van het ICRC om gedetineerden in internationale gewapende conflicten te bezoeken, is geregeld in de derde en vierde Conventie van Genève. Volgens deze bepalingen heeft het ICRC de volledige vrijheid om de plaatsen te selecteren die het wil bezoeken en moet het de gevangenen zonder getuigen kunnen horen. De duur en frequentie van dergelijke bezoeken is mogelijk niet beperkt. [Internationaal humanitair recht, artikel 124: toegang van het ICRC tot personen die hun vrijheid zijn ontnomen]

Hoewel sommige anti-Israëlische voorstanders beweren dat Hamas geen staatsspeler is en dus niet onder Regel 124 valt, heeft Human Rights Watch duidelijk verklaard dat het “gewapende conflict tussen Israël en Hamas en andere gewapende Palestijnse groepen wordt geregeerd door een internationaal verdrag evenals de regels van het internationaal humanitair gewoonterecht.

HRW verwees specifiek naar de Conventies van Genève die minimumnormen voor alle partijen bij een niet-internationaal gewapend conflict vaststelt, dat wil zeggen tussen een staat en een niet-statelijke gewapende groep.

De gebruikelijke regels van het humanitair recht, gebaseerd op de gevestigde staatspraktijk, binden alle partijen aan een gewapend conflict, of het nu staten zijn of niet-statelijke gewapende groepen.

In 2017 vaardigde het ICRC zelf de eis uit dat ‘de Hamas-autoriteiten hun verplichtingen uit hoofde van het internationaal humanitair recht nakomen aan de vijf Israëlische onderdanen die tussen juli 2014 en 2016 in Gaza zijn vermist en nog steeds niet worden vermeld‘.

Het ICRC heeft de Hamas-autoriteiten op het hoogste niveau consequent herinnerd aan hun wettelijke en humanitaire verplichtingen, en heeft hen verteld dat het opzettelijk achterhouden van informatie over vermiste personen in strijd is met het humanitair recht.

Hamas die met het internationaal recht pronkt, beperkt zich niet tot schendingen tegen Israëliërs. De door Iran gesteunde terreurgroep staat bekend om het overtreden van andere internationale mensenrechtenwetten.

Door Palestijnen als menselijk schild te gebruiken door raketwerpers, tunnels, wapendepots en commando- en controlecentra te plaatsen in de buurt van huizen, scholen, ziekenhuizen, moskeeën en VN-faciliteiten.

♦ Kinderen misbruiken door hersenspoelende indoctrinatie, militaire training en het graven van tunnels.

♦ Raketten, mortieren en zelfmoordterroristen gebruiken om zonder onderscheid Israëlische burgers aan te vallen en te doden.

♦ Massa-executies van Palestijnen uitvoeren zonder processen.

♦ Verdere schendingen in verband met de grensconflicten in Gaza en brandgevaarlijke ballonnen.

In een VN-rapport over mensenrechten uit 2018 werd opgemerkt dat ‘Hamas in 2013 een nieuw wetboek van strafrecht voor Gaza heeft voorgesteld op basis van de sharia-beginselen … Het wetsontwerp bevat een lijst met straffen, zoals geseling of geselen, handamputatie en de doodstraf, dat Fundamentele mensenrechten schenden. ‘


Bronnen:

♦ naar een artikel van Paul Shindman “Coronavirus Exposes Hamas Disregard for Gaza Human Rights” van 7 mei 2020 op de site van Honest Reporting