Palestijnse zaak boeit steeds minder Arabieren; Saoedi-Arabië keert zich tegen de Palestijnen

Plaatje hierboven: De Arabische Liga is niet tevreden over de magere resultaten die Hamas tot nog toe heeft geboekt in de vernietiging van Israël en de aangekondigde massamoord op de Joden [beeldbron: cartoon van de Braziliaanse antisemiet Carlos Latuff]

De Palestijnse zaak boeit steeds minder Arabieren. Decennialang handhaafde de Arabische wereld een vurige vijandigheid tegenover Israël, en een wijdverbreide overtuiging dat ‘Palestina’ ten koste van alles bevrijd moet worden.

Dat was gemakkelijk in het pre-Internet-tijdperk, toen de ‘Arabische straat’ in onwetendheid kon worden gehouden over de feiten van de situatie. Nu de gemiddelde Arabier steeds meer op de hoogte is van Israël en zijn conflict met de Palestijnen, is het sentiment enigszins verschoven, althans onder degenen die niet totaal gedreven worden door het idee van een heilige oorlog.

De Saudische schrijver Abdulhameed Al-Ghobain in een interview deze maand met BBC Arabisch.

Vandaag de dag is het publiek geïnformeerd. Er is een stortvloed van meningen tegen de Palestijnse zaak. Wat betreft het verstevigen van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël, zei hij dat ‘het niet langer alleen maar publieke steun is voor de normalisering en het opbouwen van banden met Israël. Ons publiek heeft zich tegen de Palestijnen in het algemeen gekeerd.

Maar hoe kon dat gebeuren? De ‘Palestijnse zaak’ was zo lang het middelpunt van de regionale Arabische politiek. De verandering heeft veel te maken met het gedrag van de Palestijnen zelf.

Strategische belangen versus religieuze overtuigingen
‘De Palestijnen hebben helemaal niets bijgedragen. We kunnen zeggen dat het emotionele mensen zijn waarvan het gedrag wordt bepaald door hun gevoelens’, legde Al-Ghobain uit.

Voor de hele moslimwereld is de ‘Palestijnse zaak’ inderdaad altijd gebaseerd geweest op emoties en religieuze overtuigingen, ondanks westerse pogingen om het af te schilderen als een overwegend politiek probleem. Dat de Joden nu soevereiniteit uitoefenen over gebieden die ooit onder de heerschappij van de islam vielen, wordt door vrome moslims als een belediging gezien.

Maar op een gegeven moment beginnen strategische nationale belangen de religieuze overtuigingen te domineren. ‘Mensen zeggen in het openbaar dat ze zich niet bekommeren om de Palestijnse zaak en om de Arabieren in het algemeen, en dat we onze betrekkingen in overeenstemming moeten brengen met onze belangen’, vervolgt Al-Ghobain.

‘Het is in ons strategisch belang, en in overeenstemming met onze toekomstige economische belangen, om echte betrekkingen met Israël te onderhouden. Israël is een geavanceerd land en daar kunnen we van profiteren.’

Met andere woorden, een Palestijnse Staat biedt de rest van de regio niets, terwijl is aangetoond dat de betrekkingen met Israël voordelig zijn. Sterker nog, in sommige opzichten ziet Saoedi-Arabië, net als Israël, een onafhankelijke Palestijnse Staat onder zijn huidige leiding als een bedreiging:

♦ De Palestijnen behoorden tot de enige Arabieren die Saddam Hoessein steunden toen hij in 1990 Koeweit binnenviel;
♦ De Palestijnen behoorden tot de enige Arabieren die de aanval van Al Qaida op de Verenigde Staten in 2001 vierden;
♦ De Palestijnen behoren tot de enige Arabieren die de regionale ambities van Iran op zijn minst stilzwijgend steunen.

Zoals de vroegere Israëlische ambassadeur Yoram Ettinger in een recente e-mail aangaf, is het niet zo dat de Saoedi’s plotseling zionisten zijn geworden. ‘Terwijl het Huis van Saoed Palestijnen is gaan associëren met regionale dreigingen, beschouwt het de houding van Israëlische afschrikking als een essentiële, betrouwbare en effectieve bondgenoot in het licht van deze dreigingen’, legde Ettinger uit.

Het gaat allemaal om Saudische belangen, en die worden het best gediend door normalisering met Israël. Sterker nog, velen in de Arabische wereld komen tot het besef wat velen in Israël al lange tijd hebben beargumenteerd, namelijk dat een Palestijnse Staat, met name een die zo sterk wordt beïnvloed door mensen zoals Hamas, alleen maar zal dienen om de regio verder te destabiliseren.


Bronnen:

♦ naar een artikelSaoedi-Arabië keert zich tegen de Palestijnen” van woensdag 20 mei 2020 op de site van Israel Today.nl

♦ naar een artikel van Jacob Hoekman “Palestijnse zaak boeit steeds minder Arabieren” van 20 mei 2020 op de site van het Reformatorisch Dagblag (RD)

Een gedachte over “Palestijnse zaak boeit steeds minder Arabieren; Saoedi-Arabië keert zich tegen de Palestijnen

  1. Het grootste succes in “de geschiedenis de palestijnen” is om hun hand te overspelen en hun eigen glazen in te gooien.

    Ik zou zeggen…….Olympische proporties!

    Hun gejammer & geklaag kent intussen iedereen en ook hun ongefundeerd gezwets over Israel is overbekend en natuurlijk ook de zoveelste dreiging om de (door hen sowieso nooit gehonoreerde) Oslo accoorden te verbreken is oud nieuws.

    Hun geluk is het dat de gemiddelde Europeaan Joden en dus Israel meer haat dan de gemiddelde (Palestijnse) Arabier en hiervoor bereid is tot het einde te gaan…….opnieuw!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.