De moslimkolonisten: vergeten feiten over het Arabisch-Israëlische conflict

Het huidige Palestijnse verhaal is dat alle moslims in Palestina autochtonen zijn en dat alle joden kolonisten zijn. Dit verhaal is vals.

Er is een kleine maar bijna continue Joodse aanwezigheid in Palestina sinds de verwoesting van Jeruzalem door Rome tweeduizend jaar geleden, en, zoals we zullen zien, waren de meeste moslims die in Palestina woonden, toen de staat Israël werd uitgeroepen in 1948, moslimkolonisten uit andere delen van het Ottomaanse rijk die minder dan 60 jaar voordien waren hervestigd en in Palestina woonden.

Er zijn twee belangrijke historische gebeurtenissen die gewoonlijk over het hoofd worden gezien in het Arabisch-Israëlisch conflict. Een daarvan is het gebruik dat moslimheersers maakten van de djizja (een discriminerende belasting die alleen wordt opgelegd aan niet-moslims, om hen te ‘beschermen’ tegen de dood of vernietiging van hun eigendommen) om de hoeveelheid joden die in Palestina woonden te verminderen voordat het Britse mandaat werd ingesteld in 1922.

De tweede waren de prikkels van de Ottomaanse regering om de ontheemde moslimbevolking te verplaatsen uit andere delen van het Ottomaanse rijk in Palestina. Tot het einde van de 19de eeuw moesten hele oude Joodse gemeenschappen Palestina ontvluchten om te ontsnappen aan de wreedheid van de moslimautoriteiten.

Zoals de Egyptische historicus Bat Ye’or in haar boek The Dhimmi schrijft:

De Jizya werd betaald in een vernederende openbare ceremonie waarin de niet-moslim tegen betaling op het hoofd werd geslagen. Als deze belastingen niet werden betaald, werden vrouwen en kinderen verlaagd tot slavernij, werden mannen gevangengezet en gemarteld totdat er losgeld voor hen werd betaald. De joodse gemeenschappen in veel steden onder islamitische heerschappij werden geruïneerd voor dergelijke eisen. Deze gewoonte van gelegaliseerde financiële misstanden en afpersing verbrijzelde de inheemse pre-Arabische bevolkingsgroepen die bijna volledig elimineerden wat overgebleven was van zijn boeren … In 1849 spraken de Joden van Tiberias in ballingschap over de wreedheid, afpersingen en onrechtvaardigheid van de moslimautoriteiten. Naast gewone belastingen eiste een Arabische sjeik die over Hebron regeerde, dat de Joden jaarlijks vijfduizend extra piasters moesten betalen voor de bescherming van hun leven en eigendommen. De sjeik dreigde hen aan te vallen en hen uit Hebron te verwijderen als het niet werd betaald.

De moslimheersers hielden niet alleen het aantal joden laag door middel van discriminerende belastingen, ze verhoogden ook de moslimbevolking door moslimkolonisten te stimuleren zich in het gebied te vestigen. Incentives omvatten gratis land, 12 jaar vrijstelling van belastingen en vrijstelling van militaire dienst. Bat Ye’or vervolgt:

Tegen het begin van de 19e eeuw was de Arabische bevolking in Palestina erg klein (slechts 246.000). Eind 1800 en begin 1900 vestigden de meeste moslimkolonisten zich in Palestina vanwege de prikkels van de Ottomaanse regering om ontheemde  moslim populaties te hervestigen vanwege gebeurtenissen zoals de Oostenrijks-Hongaarse bezetting van Bosnië-Herzegovina, de Krimoorlog en de Eerste Wereldoorlog. Die gebeurtenissen veroorzaakten een grote hoeveelheid moslimvluchtelingen die ergens anders in het Ottomaanse rijk werden hervestigd … In 1878 een Ottomaanse landwet in Palestina toegekend aan moslimkolonisten. Moslimkolonisten uit de Krim en de Balkan vestigden zich in Anatolië, Armenië, Libanon, Syrië en Palestina.

Justin McCarthy, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Louisville, schrijft in zijn geannoteerde kaart ‘Forced Migration and Mortality in the Ottoman Empire’ ook dat er ongeveer vijf miljoen moslims zijn ontheemd als gevolg van de Oostenrijks-Hongaarse bezetting van Bosnië- Herzegovina, de Krimoorlog, Balkanoorlogen, de Turkse onafhankelijkheidsoorlog en de Eerste Wereldoorlog.

Sergio DellaPergola, van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, in zijn paper ‘Demography in Israel / Palestine: Trends, Prospects and Policy Implications‘, geeft schattingen van de bevolking van Palestina in verschillende periodes. Zoals de demografische gegevens hieronder laten zien, woonden de meeste moslims die in 1948 in Palestina woonden toen de staat Israël werd opgericht, daar minder dan 60 jaar:

♦ 1890: Arabische bevolking 432.000

♦ 1947: Arabische bevolking 1.181.000

♦ Groei in Arabische bevolking van 1890 tot 1947: 800.000

De Yazidi in Irak en de Christelijke Kopten in Egypte zijn geen ‘kolonisten’ en ‘bezetters’; Evenmin zijn de joden in Israël. Ze zijn het slachtoffer van een gemeenschappelijke vijand die een Midden-Oosten lijkt te willen dat het vrij is van niet-moslims.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ezequiel Doiny “The Muslim Colonists: Forgotten Facts about the Arab-Israeli Conflict” van 15 augustus 2014 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “De moslimkolonisten: vergeten feiten over het Arabisch-Israëlische conflict

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.