Voor het eerst landt een directe commerciële vlucht vanuit een Arabisch land in Tel Aviv

Etihad Airways, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), schreef dinsdag geschiedenis met een vliegtuig vol met virushulp voor Palestijnen op een rechtstreekse vlucht van Abu Dhabi naar Tel Aviv, de eerste bekende directe commerciële vlucht tussen Israël en de VAE.

De Etihad-vrachtjet, geheel in het wit geverfd en zonder enige markering, landde net na 21.00 uur op de luchthaven Ben-Gurion. Na schijnbaar een rotonde door Irak en Jordanië of Turkije te hebben gevlogen. De vlucht trof een zeldzaam moment van openbare samenwerking tussen de VAE, de thuisbasis van Abu Dhabi en Dubai op het Arabische schiereiland, en Israël.

De landen hebben geen formele diplomatieke banden met Israël, maar zijn in toenemende mate openlijk gaan samenwerken na jarenlange geruchten tussen hen over de wederzijdse vijandschap van Iran. Een Israëlische functionaris zei dat de vlucht humanitaire hulp van de VAE aan de Palestijnen verleende via het World Food Programme en dat de vrachtvlucht werd gecoördineerd met de Israëlische Regering.

“Voor het eerst landde een @etihad-vrachtvliegtuig zojuist op de luchthaven Ben-Gurion in Israël! Hopelijk zien we binnenkort ook passagiersvluchten”, schreef Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de VN, op Twitter. Hij voegde eraan toe: “Ik weet dat de VAE na mijn bezoek een fascinerende plek is en ik wil de betrekkingen tussen onze landen blijven verbeteren.”

Etihad, een langeafstandsvervoerder van de staat, bevestigde eerder de vlucht dinsdag naar de luchthaven Ben Gurion van Tel Aviv. “Etihad Airways voerde op 19 mei een speciale humanitaire vrachtvlucht uit van Abu Dhabi naar Tel Aviv om de Palestijnen van medische middelen te voorzien. Er waren geen passagiers aan boord van de vlucht.

Ambtenaren van de Emiraten reageerden niet op meerdere verzoeken om commentaar. Het door de staat gerunde WAM-persbureau van de VAE heeft een verklaring afgelegd waarin staat dat het 16 ton beschermingsmiddelen, medische artikelen en ventilatoren heeft geleverd “om de verspreiding van de COVID-19-pandemie en de impact ervan op het bezette Palestijnse grondgebied te beteugelen.” Het erkende de vlucht noch de betekenis ervan


Bronnen:

♦ naar een artikelIn first, direct commercial flight from UAE lands in Tel Aviv” van 19 mei 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.