Abbas zegt alle akkoorden met Israël en de VS op of… is het weer een van zijn fratsen?

Plaatje hierboven: Abu Mazen, de Keizer zonder Kleren, roept de onafhankelijkheid uit en kroont zichzelf tot Ayatollah van het Kalifaat Palestina, van de rivier tot aan de zee …

President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas zei op dinsdag dat hij ‘alle overeenkomsten met Israël en de Verenigde Staten, inclusief veiligheidssamenwerking,’ beëindigde over het plan van premier Benjamin Netanyahu om delen van Judea en Samaria te annexeren en de principiële steun van de VS voor een dergelijke stap.

In een toespraak voor de Palestijnse leiders in Ramallah waarschuwde Abbas dat Israël de verantwoordelijkheid zou moeten nemen voor de Palestijnse burgerbevolking, die momenteel meer dan 2 miljoen mensen telt. Volgens het officiële persbureau Wafa van de PA zei Abu Mazen, nom de guerre van PA president Mahmoud Abbas:.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de staat Palestina zijn vanaf vandaag vrijgesteld van alle overeenkomsten en afspraken met de Amerikaanse en Israëlische regeringen en van alle verplichtingen op basis van deze afspraken en overeenkomsten, inclusief de beveiliging. De Israëlische bezettingsautoriteit moet vanaf vandaag alle verantwoordelijkheden en verplichtingen op zich nemen voor de internationale gemeenschap als bezettingsmacht over het grondgebied van de bezette staat Palestina, met alle gevolgen en repercusies van het internationaal recht en internationale humanitaire wet. We houden de Amerikaanse regering volledig verantwoordelijk voor de onderdrukking die het Palestijnse volk treft en we beschouwen het als een primaire partner van de Israëlische bezettingsregering in al haar agressie.

In zijn toespraak beweerde Abbas dat PM Netanyahu’s opmerkingen maandag over de toepassing van de Israëlische wet op nederzettingen en de Jordaanvallei, betekenden dat Israël de Oslo-akkoorden van 1993, die de PA oprichtten, had ‘vernietigd’.

De teckel heeft geblaft
Topfunctionarissen van Ramallah vertelden Israel Hayom dat de bewering van de president van de Palestijnse Autoriteit, hoewel serieus, op dit moment grotendeels declaratief is (niet ernstig dus).

Momenteel is de richtlijn die uit het kantoor van Abbas kwam, om de veiligheidscoördinatie met Israël te minimaliseren, maar dat is op zichzelf niet nieuw, omdat hij vaak dergelijke besluiten neemt. PA-functionarissen zeiden dat de verklaring hoogstwaarschijnlijk was opgesteld ten gunste van de inkomende minister van Defensie Benny Gantz.

Abu Mazen [Abbas] probeert Gantz aan de onderhandelingstafel te brengen. Het is hier niet de bedoeling om de Palestijnse Autoriteit te ontmantelen en de Israëlische controle [over de Westelijke Jordaanoever] te herstellen. Dat is geen praktische zet. Wij begrijpen ook niet  helemaal de volledige betekenis van zijn aankondiging“, zei een Palestijnse functionaris.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Abbas ends Palestinians’ agreements with Israel, including security cooperation” van 19 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelAbbas dreigt opnieuw veiligheidssamenwerking met Israël stop te zetten” van 20 mei 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikelPA no longer obligated by accords with Israel, US, Abbas declares” van 20 mei 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Abbas zegt alle akkoorden met Israël en de VS op of… is het weer een van zijn fratsen?

  1. Abbas zegt………who cares.

    De man is een dictatoriale loser die niets voor zijn ‘landgenoten’ heeft kunnen betekenen, maar wel alles voor zijn eigen bankrekening.

    Like

Reacties zijn gesloten.