Ronald S. Lauder: ‘Een stille revolutie verandert het Midden-Oosten’

Het volgende opinieartikel van de president van het World Jewish Congress, Ronald S. Lauder, werd gepubliceerd op de voorpagina van het grootste Engelstalige dagblad in Saoedi-Arabië, Arab News, en dat was de eerste keer dat een mediakanaal in Saoedi-Arabië een opinieartikel publiceerde van een Joodse leider.

Er vindt een revolutie plaats in de Arabische wereld die de tektonische platen van het Midden-Oosten stilletjes beweegt op manieren die niemand ooit voor mogelijk had gehouden. De oude aanvallen langs de kant van bijna alle Arabische landen op Israëliërs zijn stilletjes verdwenen en het bewijs is net zo duidelijk als het nachtelijke televisie-amusement laat zien dat mensen kijken.

Wereldwijd vieren moslims nu de Ramadan. Na de hele dag te hebben gevast, komen gezinnen na zonsondergang samen voor de traditionele iftar-maaltijd en gaan vaak zitten om samen televisie te kijken. Het is een tijd waarin Arabische kanalen hun populairste programma’s presenteren.

‘Um Haroun’
In schril contrast met te veel andere kanalen, heeft het Saoedische satellietnetwerk MBC oude taboes uitgedaagd met een verrassend positieve afbeelding van joden. ‘Um Haroun’ is een fictieve vertelling van een Bahreinse-Joodse vrouw die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de Bahreinse verloskunde.

De serie speelt zich af in een naamloze Arabische Golfstad in de jaren 1940 en laat zien hoe joden, christenen en moslims in relatieve harmonie samen leefden als een gemeenschap. De show verschijnt op de Saoedische televisie en de productie omvat Emiratis en Bahraini’s. Een van de adviseurs is zowel een politicus als de vertegenwoordiger van de Bahreinse Joodse gemeenschap op het World Jewish Congress.

Deze realiteit belichaamt enorme vooruitgang en verandering op internationale schaal. Voorstanders hebben de show benadrukt als een belichaming van tolerantie, terwijl critici de show hebben aangevallen als een voorbeeld van normalisering van de betrekkingen met Israël ten koste van de Palestijnse zaak.

Wat directer is en ooit ongehoord was, is de fundamentele menselijkheid waarmee Joden nu worden getoond. In het Midden-Oosten is deze gevoeligheid al lang schaars. Leerboeken hebben lange tijd enkele van de ergste eeuwenoude antisemitische tropen gekopieerd en beweerden dat het doel van het zionisme een wereldwijde Joodse regering was die de wereld zou besturen.

Daarom is deze televisieserie zo grensverleggend dat ze probeert een nieuwe pagina in moslim-joodse relaties om te slaan. Als president van het World Jewish Congress ben ik naar veel moslimlanden gereisd om staatshoofden, regeringsleden, arbeiders, journalisten en studenten te ontmoeten. Niet elk gesprek was gemakkelijk en soms kwamen we vooroordelen tegen, maar meestal konden we een constructieve dialoog voeren.

Een van de meest populaire referenties die we hoorden, waren de tijden beschreven in ‘Um Haroun’, toen moslims en joden samen leefden als buren en vrienden. Het is verbazingwekkend dat een tv-programma heeft geleid tot een constructieve dialoog en bruggen bouwen.

Afgelopen 27 januari stond ik in Auschwitz-Birkenau en smeekte wereldleiders om niet te zwijgen en of medeplichtig te zijn aan haat, terwijl we de 75ste verjaardag van de bevrijding van het vernietigingskamp herdachten. Eerder die maand leidde Mohammed Al-Issa, de secretaris-generaal van de in Mekka gevestigde Muslim World League, een delegatie van moslimleiders uit meer dan twee dozijn landen naar hetzelfde verontrustende terrein.

De Marokkaanse minister van religieuze zaken, Ahmed Toufik, leidt nu een project om een ​​museum te bouwen voor het erfgoed van het leven in de Atlas-regio, en een deel van dat project is gewijd aan de Joodse cultuur.

Misschien wel het meest bemoedigend is wat er ook uit de hoogste politieke niveaus komt, met de Saoedische monarchie die een enorme invloed heeft in de moslimwereld als de bewaarder van de twee heiligste plaatsen in de islam. In februari verklaarde koning Salman dat het een religieuze plicht was voor de aanhangers van de islam en het Joodse volk om elkaar te kennen en samen te werken voor het welzijn van de samenleving.

Tijdens de Ramadan zien we via ‘Um Haroun’ dat de regio terugkijkt op een tijdperk van de buren, een tijd waarin joden vrienden waren, geen vijanden. Deze realiteit belichaamt verbazingwekkende vooruitgang en verandering. Afgelopen herfst sprak ik over menselijke broederschap aan de Gregoriaanse Universiteit, die verbonden is met het Vaticaan.

Ik vertelde het publiek, dat voornamelijk uit kardinalen en bisschoppen bestond, dat de profetie van de oude profeten vrede is. De profetie van Abraham is vrede. De profetie van Jezus is vrede. De profetie van Mohammed is vrede. Het meest vurige verlangen van de mensheid is het verlangen naar vrede.

Dit nieuwe onderling verbonden tijdperk waarin we ons nu bevinden, heeft onze wereld veranderd in een klein dorp waar vrede mogelijk is. In het Midden-Oosten, dat veel te lang met veel geweld heeft geleefd, is vrede binnen handbereik en zou het kunnen beginnen met een televisieshow. Ramadan Kareem.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ronald S. Lauder “A quiet revolution is changing the Middle East; Peace is within reach and it could be starting with, of all things, a television show” van 18 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPalestinians slam Saudi TV series promoting ties with Israel” van 29 april 2020 op de site van Politicopathy

♦ naar een artikel van Jonathan Gornall “Ramadan drama ‘Um Haroun’ conjures up a religiously harmonious Middle East” van 1 mei 2020 op de site van Arab News