Iran-functionarissen bevestigen ‘kleine schade’ door brand bij Tombe van Mordechai en Esther

Iraanse functionarissen bevestigden zaterdag dat er vroeg op vrijdagochtend een brand was uitgebroken op de plaats van een oud heiligdom dat door Iraanse joden wordt vereerd als de begraafplaats van de bijbelse Esther en Mordechai, en benadrukten dat er geen schade was aangericht aan de hal waarin het graf zelf was ondergebracht.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat een persoon werd betrapt op camerabeelden die probeerde de heilige plaats binnen te komen via een aangrenzende gebouw en ‘een reeks acties uitvoerde’ maar ‘mislukt’, aldus nieuwssites van de oppositie, verwijzend naar een rapport in de door de staat gerunde Islamitische Republiek Persbureau (IRNA).

Het rapport zei dat de camera’s het gezicht van de persoon hadden geregistreerd, maar ‘informatie over de motieven en identiteit van de persoon kan niet worden verstrekt totdat ze zijn gearresteerd.’

Het IRNA-rapport werd twee uur na de publicatie op zaterdagochtend van zijn website verwijderd, aldus de websites van Radio Farda en Iran International. De aanval vond plaats op 15 mei, de dag na de 72e verjaardag van de oprichting van de staat Israël en gemarkeerd als Nakba-dag, of de dag van de catastrofe, wat wijdverbreid vermoeden wekte dat het een haatmisdaad was tegen joden en de joodse staat.

De voorzitter van het culturele erfgoed- en toerismebureau van de provincie Hamedan, Ali Malmir, zei dat er slechts kleine schade is aangericht aan de heilige plaats door de brand, meldden de Iraanse aan de staat gelieerde nieuwssites Fars en ISNA zaterdag. Sommige draden en een tapijt in een bijgebouw waren verbrand, maar het heiligdom zelf leek niet te zijn aangetast door het vuur, zei hij, eraan toevoegend dat er geen gewonden waren.

Raz Zimmt, een ervaren Iran-analist bij het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies van de Universiteit van Tel Aviv, zei dat recente foto’s van de buitendeur van de faciliteit twee stukken graffiti laten zien, de ene toont de gedode Iraanse topcommandant Qassem Soleimani met de tekst ‘Severe revenge’ en de andere Het tonen van de chef van de Hezbollah-terreurgroep Hassan Nasrallah met het opschrift ‘De vervulde belofte’. Het was onduidelijk of ze door de brandstichter waren besproeid of er eerder waren geweest, zei Zimmt.

De begraafplaats van Esther en Mordechai is een gevoelige kwestie in het hedendaagse Iran, aangezien het islamistische regime vaak heeft benadrukt dat het onderscheid maakt tussen joden en zionisten en heeft gezworen de lokale joodse gemeenschappen, de synagogen en andere heilige plaatsen te beschermen.

Aan de andere kant zien meer radicale krachten in Iran, waaronder hardline-parlementsleden, het graf als een site die het verhaal van Purim verheerlijkt – wat sommige extremisten de ‘Iraanse Holocaust’ noemen – en lang hebben gedreigd het te vernietigen.

Meest recentelijk hebben lokale politici gezworen het heiligdom te vernietigen en er een consulaat van Palestina van te maken, als Israël doorgaat met zijn plannen om grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Perzisch sprekende gebruikers van sociale media waren verontwaardigd over de poging tot brandstichting en voerden aan dat de handeling niet representatief was voor het Iraanse volk. Kiyomars Sahami schreef op Facebook:

Ik heb medelijden met mezelf dat ik uit de stad Hamedan kom. Het grootste deel van deze stad bestaat uit een stel domme en ultra-religieuze analfabeten. Ik wou dat ze het heilige boek hadden gelezen en de belangrijke figuren uit de geschiedenis kenden. Hamedan was in het verleden een van de steden in Iran waar joden woonden en tegenwoordig is er een joodse begraafplaats in Hamedan.

Afshin Moradi schreef:

Iran en Iraniërs zijn geen antisemieten. Dit zijn de ayatollahs die problemen hebben met de hele wereld. Dit is niet de eerste keer dat dit graf en deze historische site wordt aangevallen door de misdadigers van het regime. Een paar jaar geleden groeven ze een tunnel op om deze tombe te ruïneren en te plunderen, maar ze faalden. Deze ayatollahs en islamisten zijn zo bastaard en slecht dat ze zelfs een graf aanvallen … Ze zijn nog erger dan Satan omdat zelfs Satan niets met de doden doet. 


Bronnen:

♦ naar een artikelIran officials confirm ‘minor damage’ by fire at Tomb of Mordechai and Esther” van 17 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogGraftombe van Mordechai en Esther in Hamadan, Iran in brand gestoken” van 16 mei 2020

♦ naar een artikel van Elad Benari “Tomb of Mordechai and Esther reportedly set on fire” van 16 mei 2020 en een artikel van Mordechai Sones “Iran to convert Mordechai and Esther’s tomb into ‘Palestinian Consulate’” van 17 februari 2020 op de site van Arutz Sheva