Defensie minister Ashkenazi: ‘We zullen het Trump-plan uitvoeren met behoud van vredesakkoorden’

De kersverse Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gabi Ashkenazi (B&W), die van 2007 tot 2011 Stafchef was van de Israëlische Strijdkrachten (IDF), maakte zijn entree in het ministerie met de volgende opgemerkte uitspraak:

We zullen het Trump-plan bevorderen, met handhaving van vredesakkoorden – Jordanië is een belangrijke bondgenoot. Het vredesplan van Trump biedt ons een historische kans om de grenzen van Israël vorm te geven. Het plan zal samen met de VS met verantwoordelijkheid worden ontwikkeld met onze buren in de regio.

Minister Ashkenazi pleit voor een pragmatische aanpak van het Palestijns-Israëlisch conflict en behoedzaam omgaan met de aangekondigde annexatie van bepaalde delen van Judea & Samaria, in het bijzonder de Jordaanvallei. Als Israël delen van de betwiste gebieden wil annexeren zal het snel moeten gaan want als Trump in november niet wordt herkozen verkleinen de kansen.

Over ‘vrede’ met ‘Palestina’ worden momenteel weinig woorden besteed. Begrijpelijk. De Israëliërs onderhandelen als sinds april 1949 met de Arabieren over vrede en al die inspanningen hebben tot niets geleid. Tientallen, zoniet honderden voorstellen werden de Palstijnen voorgelegd maar allen werden ze door het Palestijnse leiderschap van tafel geveegd.

De Palestijnse top-onderhandelaar voor vrede met Israël, Saeb Erekat van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), zei op zondag dat het Israëlische plan om soevereiniteit toe te passen over delen van Judea en Samaria het bereiken van vrede onmogelijk maakt.

Annexatie betekent één ding: vrede is niet mogelijk tussen Israëli’s en Palestijnen en kan niet worden bereikt tussen Israël en de Arabische landen“, zei Erekat in een persverklaring geciteerd door persbureau Xinhua. Erekat trapt daarmee een open deur in want al 71 jaar lang wordt er onderhandeld en niks bereikt.

Israël wil niet langer wachten op een vredesakkoord met de Palestijnen dat er toch wellicht nooit zal komen en moet in de eerste plaats denken aan de veiligheid van zijn bevolking. En dan is de annexatie van de Jordaanvallei een absolute must.

Israël wil zijn grens met buurland Jordanië vastleggen, dat voordien samen met andere Arabische landen opeenvolgende aanvalsoorlogen heeft uitgevoerd tegen Israël (1948/49, 1956, 1967 en 1973) om uiteindelijk in 1994 een vredesakkoord met Israël te ondertekenen.


Bronnen:

♦ naar een artikelAshkenazi: We will advance Trump plan while maintaining peace deals” en een artikel van Elad Benari “Erekat: Annexation makes peace impossible” van 18 mei 2020 en een artikel van David Rosenberg “United Nations envoy warns Israel of ‘serious implications’ of sovereignty plan” van 17 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Defensie minister Ashkenazi: ‘We zullen het Trump-plan uitvoeren met behoud van vredesakkoorden’

 1. Zover ik me herinner, was Jordanië niet betrokken bij de oorlog in oktober 1973.
  Verder is er in mijn visie geen annexatie mogelijk. Want hoe kan je grondgebied annexeren als je er sowieso al eigenaar van bent?

  Like

  1. Yom Kippur War – Jordanian participation

   https://en.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur_War#Jordanian_participation

   The U.S. pressed King Hussein to keep Jordan out of the war. Though King Hussein of Jordan initially refrained from entering the conflict, on the night of October 12–13 Jordanian troops deployed to the Jordanian-Syrian frontier to buttress Syrian troops, and Jordanian forces joined Syrian and Iraqi assaults on Israeli positions on October 16 and October 19. Hussein sent a second brigade to the Golan front on October 21.

   According to historian Assaf David, declassified U.S. documents show that the Jordanian participation was only a token to preserve King Hussein’s status in the Arab world. The documents reveal that Israel and Jordan had a tacit understanding that the Jordanian units would try to stay out of the fighting and Israel would try to not attack them.

   Like

Reacties zijn gesloten.