Pandemie van het coronavirus heeft het Midden-Oosten niet veranderd

De pandemie van het coronavirus is grensoverschrijdend gebleken. Landen in het Midden-Oosten hebben anders en op verschillende tijden gereageerd. Uiteindelijk hebben ze echter actieplannen aangenomen die vergelijkbaar zijn met die van andere landen.

Ze beperkten het internationale luchtverkeer en verkeer binnen elk land, verscherpten de grenscontroles en kozen voor sociale afstand. Aangezien betrouwbare gegevens schaars zijn, zijn de dimensies van de coronaviruscrisis in het Midden-Oosten nog niet duidelijk.

Landen kennen de echte statistieken niet vanwege tekortkomingen in de gegevensverzameling en problemen bij het identificeren van patiënten met milde symptomen. Bovendien hebben sommige staten in de regio getracht de ernst van de verspreiding van het virus te verbergen, die volgens hen de legitimiteit van hun regimes zou kunnen schaden.

De beslissingen van de regeringen van het Midden-Oosten in hun strijd tegen het coronavirus weerspiegelen verschillen in bestuurlijke capaciteiten, medische infrastructuren en specifieke nationale politieke voorkeuren. Op korte termijn richten alle regeringen zich op het voortbestaan ​​van hun regimes en bestaande maatschappelijke systemen.

Ze hebben het vermogen om met grote pijn en ontwrichting om te gaan, aangezien de meeste regimes niet democratisch zijn en hun gevoeligheid voor het lijden van hun burgers beperkt is. De ervaring die is opgedaan met het aanpakken van de pandemie zal de organisatorische en medische mechanismen in veel landen verbeteren, afhankelijk van het vermogen van individuele regeringen om zich aan te passen en te leren.

Vermoedelijk zullen met het einde van de COVID-19-crisis de behoeften op korte en korte termijn de voorkeur blijven krijgen boven investeringen voor de lange termijn (zoals hoe voor te bereiden op een nieuwe pandemie). Dit geldt waarschijnlijk ook voor Israël. Uiteindelijk is de eis dat een staat investeert in de voorbereiding op elke mogelijke ramp onrealistisch.

In sommige gevallen kan het falen van een regime om effectief met het virus om te gaan – naast de harde economische realiteit in sommige landen (zoals Egypte, dat te maken heeft met de ineenstorting van zijn belangrijke toeristenindustrie) – islamisten aanmoedigen om terug te keren naar de politieke arena en te proberen om de stabiliteit te ondermijnen.

Aan de andere kant zijn de interne politieke gevolgen van het coronavirus voor Turkije en Iran, die aansluiten bij (verschillende) versies van de islamistische ideologie, en die te laat reageerden op de viruscrisis, nog steeds onduidelijk. Er zijn tekenen die wijzen op een nog sterkere centralisatie van de macht in de handen van heersers. Dit geldt ook voor Egypte.

Met betrekking tot buitenlandse betrekkingen en veiligheid is het coronavirus in de hele regio niet veel veranderd. Er zijn trends gaande voordat de virusuitbraak gestaag aanhoudt. Dit omvat onder meer voortdurende Iraanse ondermijning in de hele regio en de versnelling van het nucleaire project ervan, evenals het Turkse expansionisme in Syrië en zijn betrokkenheid bij de Libische burgeroorlog.

Er is geen bewijs voor een verandering in het gedrag van de Palestijnse Autoriteit of Hamas ten opzichte van Israël. Verwachtingen van significante veranderingen in de energiedynamiek in de regio of de heersende ambities en beleidsmaatregelen van de belangrijkste landen in de nasleep van COVID-19 zijn op dit moment niet onderbouwd.

De verspreiding van het virus heeft niet geleid tot meer samenwerking tussen landen in de regio. De meeste economische en andere interacties waren met landen buiten de regio. Dit is niet veranderd. Conflicten in het Midden-Oosten zijn niet bevroren en de revisionistische machten blijven in hun ontwrichtende gedrag. Evenzo zal de betrokkenheid van grootmachten in het Midden-Oosten – de VS, China en Rusland – waarschijnlijk met dezelfde patronen doorgaan. De VS zullen zich terugtrekken uit hun betrokkenheid bij de regio, ongeacht wie in november tot president wordt gekozen.

Rusland beschouwt het Midden-Oosten als zijn ‘achtertuin’, waar het met relatief weinig investeringen slaagt om te bewijzen dat het een belangrijke speler en een loyale bondgenoot is. De pandemie, hoe dodelijk ook, heeft niets veranderd aan de pogingen van Rusland om andere landen buiten Syrië binnen te dringen.

China wenst een meer centrale rol op het internationale toneel en zal zijn invloed in de regio blijven uitbreiden door middel van subsidies, investeringen en PR-campagnes. Maar als we willen leren van de geschiedenis van het Midden-Oosten, hadden de asymmetrieën in grootmacht \\ kleine-statenrelaties slechts marginale invloed op het gedrag van lokale actoren, waardoor ze veel politieke en strategische speelruimte kregen.

Het economisch herstel van de landen in het Midden-Oosten zal voornamelijk afhangen van de ontwikkelingen in de wereldeconomie, met name het lot van de twee grootste economieën ter wereld: de VS en China. Zal China snel doorgaan met het kopen van olie uit de Golfstaten, zoals het deed vóór het uitbreken van de pandemie, waardoor de olieprijs werd hersteld en de wereldwijde toeleveringsketen ertoe werd aangezet productielijnen te activeren en banen te genereren?

Wanneer begint de Amerikaanse markt opnieuw met de aankoop van goederen van over de hele wereld? De antwoorden op deze vragen zijn de sleutels tot economisch herstel. Het einde van de coronaviruscrisis in het Midden-Oosten is nog niet in zicht.

Israël lijkt de piek van het virus te overschrijden, hoewel sommige experts waarschuwen voor extra golven. Mocht Israël uiteindelijk een bijzonder goede staat van dienst hebben bij het beheersen van de crisis, dan zal zijn internationale imago als succesvol land worden versterkt. Dit zal ook bijdragen tot een versterking van de Israëlische afschrikking en uitstel van de volgende oorlog.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Prof. Efraim Inbar “Coronavirus has not changed the Middle East” van 15 mei 2020 op de site van Israel Hayom

3 gedachtes over “Pandemie van het coronavirus heeft het Midden-Oosten niet veranderd

Reacties zijn gesloten.