Israël tekent deal om drones aan Griekenland te leasen voor grensbescherming

Israël zei dat het drones zal verhuren aan Griekenland om zijn grenzen te verdedigen, in de eerste militaire deal tussen de twee landen, die een optie omvat om het systeem te kopen.

Het Israëlische Ministerie van Defensie zei woensdag dat de overeenkomst met het Helleense Ministerie van Nationale Defensie digitaal is ondertekend vanwege de coronaviruscrisis. Volgens de overeenkomst zal het Israëlische ministerie van Defensie het Heron onbemande luchtvaartuig (UAV) -systeem leasen, dat gedurende drie jaar door het staatsbedrijf Israel Aerospace Industries wordt gemaakt.

Het IAI Heron (Machatz-1) -systeem, dat wordt gebruikt door het Israëlische leger en in zeestrijdkrachten over de hele wereld, is uitgerust met zowel dag- als nachtactiviteitenplatforms, maritieme patrouille-radars en satellietcommunicatie.

Het zal voornamelijk door Griekenland worden gebruikt voor grensverdediging, zei het Israëlische ministerie in een verklaring, eraan toevoegend dat de veiligheidsrelaties tussen Israël en Griekenland zich verder uitbreiden.

We hopen aanvullende overeenkomsten te sluiten met Griekenland en andere Europese partners, om hen te helpen bij het aanpakken van veiligheidsuitdagingen – in tijden van de corona-pandemie en daarna“, zei Yair Kulas, hoofd van het Israëlische directoraat Internationale Defensiesamenwerking.

Plaatje hierboven: Cyprus, Griekenland en Israël ondertekenden op 2 januari 2020 een samenwerkingsakkoord om een aardgaspijleiding aan te leggen, zéér tegen de zin van Turkije. Premier Benjamin Netanyahu (rechts) kijkt toe het zijn minister van Energie, Water en Infrastructuur Yuval Steinitz het akkoord ondertekent [beeldbron: Haim Zach/GPO]

De Grieken zijn al lang aanwezig in Israël, daterend van vóór de moderne staat. Vandaag vormen Griekse expats het grootste deel van de leiding van de Oost-Grieks-Orthodoxe Kerk in het land.

Griekse bezetting van Israël (332 v.C.-64 v.C.)
De Griekse aanwezigheid in de Joodse staat dateert al van toen Alexander de Grote omstreeks 332 v.Chr. het Midden-Oosten binnenviel, inclusief het gebied dat nu Israël is. Bijna drie eeuwen Griekse bezetting van Israël veranderde de structuur Joodse staat aanzienlijk en is tot op vandaag zichtbaar.

Algemeen wordt het Hellenistische Tijdperk in Israël is verdeeld in vier historische fasen : De verovering van Palestina door Alexander de Grote en de nasleep ervan (332-296 v.Chr..), Ptolemaïsche heerschappij (296-201 v.Chr.), Seleucidische heerschappij (200-104 v.Chr.) en Hasmonese heerschappij (104-64 v.Chr.) waarna het Romeinse Tijdperk begon omstreeks 63 v. Chr.

Het landschap in deze periode werd aanzienlijk veranderd door uitgebreide groei en ontwikkeling, waaronder stadsplanning en de oprichting van goed gebouwde versterkte steden. Hellenistisch aardewerk, handel en commercie floreerden, vooral in de meest gehelleniseerde gebieden, zoals Ashkelon, Jaffa, Jeruzalem, Gaza en het oude Nablus (Tell Balatah).

Toen het Hasmonese koninkrijk werd opgenomen in het Romeinse rijk, bleef het gebied onder invloed van de Griekse taal en cultuur. Vooral toen het Byzantijnse rijk de positie van de Romeinen innam, bereikte Palaestina zijn grootste welvaart in de oudheid. De verstedelijking nam toe, er werden grote nieuwe gebieden in cultuur gebracht, de kloosters groeiden en de synagogen werden hersteld.

De steden Palaestina Prima en Teria, zoals Caesarea Maritima, Jeruzalem, Scythopolis, Neapolis en Gaza bereikten hun piekbevolking, en de bevolking ten westen van de Jordaan telde misschien wel een miljoen inwoners.

Plaatje hierboven: Griekse Christen-Orthodoxe Kerk Sint Gabriel in Nazareth, Galilea in Israël [beeldbron: TripAdvisor]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael signs deal to lease drones to Greece for border defense” van 7 mei 2020 op de site van Israel Hayom