Netanyahu andermaal premier van Israël’s 35ste regering; wereldleiders tevreden

De Vijfendertigste Regering van Israël werd zondagmiddag in de Knesset officieel beëdigd en maakte daarmee een einde aan de bijna anderhalf jaar durende politieke impasse en drie opeenvolgende algemene verkiezingen.

De 120 leden tellende Knesset stemden zondagmiddag 73 voor met 46 tegen om de nieuwe regering te vormen, de eerste Israëlische regering die sinds 2015 is beëdigd.

De nieuwe eenheidsregering, onder leiding van premier Binyamin Netanyahu en vice-premier Benny Gantz, duurt slechts drie Jaar – in plaats van de standaard vier jaar voor een regering – met Gantz die per 21 november 2021 het roer over neemt als premier van Israël.

Voormalig minister van Toerisme Yariv Levin (Likud) zal als voorzitter van de Knesset dienen, na gestemd te hebben met de steun van 72 parlementsleden.

Met een recordaantal van 36 ministers zal het kabinet het grootste kabinet in de geschiedenis van Israël zijn, een weerspiegeling van wekenlange deals die de reputatie van Netanyahu als politieke overlevende versterkten.

De politieke ‘postjes’ werden netjes verdeeld tussen de twee grootste partijen Likoed (Netanyahu)  en Blauw & Wit (Gantz) partijen. De belangrijkste departementen werden (onder voorbehoud) als volgt toegewezen:

Eerste-minister: Binyamin Netanyahu

Vice-eersteminister en Minister van Defensie: Benny Gantz

Op 21 november 2021 neemt Gantz de positie van premier over van Netanyahu

Ministerie voor Binnenlandse Zaken: Arye Deri

Ministerie voor Financiën: Israel Katz

Ministerie voor Gezondheid: Yuli Edelstein

Ministerie voor Energie: Yuval Steinitz

Ministerie voor Nederzettingen; Tzipi Hotovely

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Gabi Askhenazi

Ministerie voor Justitie: Avi Nissenkorn

Ministerie voor Defensie: Benny Gantz

Ministerie voor Economie: Amir Peretz

Ministerie voor Bouw en Constructie: Yaacov Litzman

Minister voor Jeruzalem en Erfgoed: Rafi Peretz

Wereldleiders verwelkomden zondag de oprichting van de eenheidsregering in Israël na drie verkiezingscampagnes en een politieke impasse die anderhalf jaar heeft geduurd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo schreef op Twitter: ‘We verwelkomen de aankondiging van de vorming van een nieuwe regering van Israël van harte. We hebben het grote geluk zulke sterke en ervaren partners in Jeruzalem te hebben, en we zullen samenwerken om de veiligheid te bevorderen en de welvaart van onze volkeren.”

De Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem, David Friedman, feliciteerde zowel Netanyahu als Gantz. “Gefeliciteerd en Mazal Tov aan premier Netanyahu, APM & MOD Gantz, de staat Israël en het volk van Israël met de vorming van een nieuwe regering. De Verenigde Staten kijken ernaar uit om met u samen te werken om onze toch al ongelooflijk sterke relatie en onbreekbare band te versterken,” schreef hij.

De premier van India, Narendra Modi, plaatste een tweet in het Hebreeuws, zoals hij in het verleden heeft gedaan. Hij voegde ook een tweet in het Engels toe waarin hij schreef: ‘Mazel Tov, mijn vriend Binyamin Netanyahu, voor het vormen van je vijfde regering in Israël. Ik wens u en Benny Gantz veel succes en kijk ernaar uit om nauw samen te werken met uw regering om het strategische partnerschap tussen India en Israël verder te versterken. ”

De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde Israël met zijn nieuwe regering en zei dat hij hoopte op een voortgezet “beleid ter versterking van de vriendschappelijke banden en wederzijds voordelige samenwerking” tussen de landen.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, een persoonlijke vriend van Netanyahu, schreef op Twitter:

Oprechte gelukwensen aan Binyamin Netanyahu met uw herbenoeming als premier van de staat Israël. Ik kijk ernaar uit om de uitstekende relaties tussen ISR & AUT met u verder te verdiepen. We zullen onze inspanningen voortzetten om antisemitisme en antizionisme in al zijn vormen te bestrijden. Ik wil ook Benny Gantz feliciteren met uw beëdiging als plaatsvervangend premier en minister van Defensie van de staat Israël. Zoals ik in het verleden heb benadrukt, is de veiligheid van Israël niet onderhandelbaar voor Oostenrijk.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel schreef aan de premier: “Gefeliciteerd met de oprichting van de nieuwe regering, die naar mijn mening onze samenwerking zal voortzetten. Duitsland zal met al zijn kracht werken voor de staat Israël en voor vrede in het Midden-Oosten.”


Bronnen:

♦ naar een artikelKnesset approves establishment of Israel’s 35th government; Prime Minister Netanyahu: “Unity government costs much less than fourth election” van 17 mei 2020 op de site van The Knesset

♦ naar een artikel van Gil Hoffman “Who are Israel’s newest ministers? While not all the ministers are yet named, here is who Israelis know will be sworn in on Sunday” van 17 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post