Saoedi-Arabieren zijn niet (meer) geïnteresseerd in de Palestijnse zaak; Israël is veel interessanter

De Saoedische schrijver Abdulhamed al-Ghobain gaf op 10 mei een interview met BBC Arabic TV waarin hij stelt dat het Saoedische publiek niet langer geïnteresseerd is in de Palestijnse zaak of Arabische belangen, aldus MEMRI (het Middle East Media Research Institute).

De Saoedische schrijver stelt dat de Palestijnen binnen de publieke opinie effectief hebben ‘verloren’ en niets hebben bijgedragen. Hij voegde eraan toe dat hun acties in het algemeen “worden beheerst door hun gevoel: waarmee de Saoedische regering en haar volk het kennelijk niet eens zijn.”‘

Ghobain zei verder:

Ik heb het over de publieke opinie. Er is een stortvloed [van meningen] tegen de Palestijnse zaak. Het is niet langer alleen publieke steun voor normalisatie en het opbouwen van banden met Israël. [Ons] publiek heeft zich in het algemeen tegen de Palestijnen gekeerd. Helaas hebben de Palestijnen verloren. De Palestijnen hebben niets bijgedragen. We kunnen zeggen dat het emotionele mensen zijn wiens gedrag wordt bepaald door hun gevoelens.

Ghobain vervolgde met uit te leggen dat het in het ‘strategische belang’ en ‘economische belang’ van Saoedi-Arabië is om met Israël het kanaal open te houden en de dialoog naar normalisatie voort te zetten en ‘echte betrekkingen met Israël te onderhouden’. “Israël is een vergevorderd land en we kunnen ervan profiteren. [Toen] Turkije betrekkingen met Israël aanging, boekte het grote vooruitgang“, zei hij.

Ghobain legde echter uit dat de Saoedische publieke opinie niet alleen niet geïnteresseerd is in de Palestijnse zaak, maar met de Arabische Liga ‘in het algemeen’, dat het toevoegen van deze houding gunstig is om ‘hun belangen te behartigen’ om banden met Israël aan te gaan.

Als je naar Saoedi-Arabië kwam en een enquête uitvoerde – zelfs onder middelbare scholieren en middelbare scholieren – zullen ze je vertellen dat ze niet alleen onverschillig zijn voor de Palestijnse zaak, maar dat de mensen in Saoedi-Arabië niet langer om Arabieren als geheel geven.

Deze meningen zijn de afgelopen twee jaar in Saudi-Arabië heel luid geuit. Eerst werd het zachtjes gezegd, maar nu is deze stem erg hard. Mensen zeggen openlijk dat ze niet geven om de Palestijnse zaak en om de Arabieren in het algemeen, en dat we onze betrekkingen moeten sturen in overeenstemming met onze belangen,”zei Ghobain.


Bronnen:

♦ naar een artikelSaudi writer claims public is ‘indifferent’ to Palestinian cause – report” van 15 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelReport: Saudi writer says Saudi grassroots support to Palestinian cause waning” van 15 mei 2020 op de site van i24NEWS

♦ naar een artikel en een videoSaudi Writer Abdulhameed Al-Ghobain: Saudis Care about National Interests, Not about the Palestinian Cause; Our Relations with Israel Are Warm, Have Gone Beyond Normalization” van 10 mei 2020 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Een gedachte over “Saoedi-Arabieren zijn niet (meer) geïnteresseerd in de Palestijnse zaak; Israël is veel interessanter

  1. Behalve een ignorant Europa met een overproductieve Jodenfobie,
    is vandaag de dag niemand meer écht geïnteresseerd in “de palestijnse zaak”…..alhoewel ze dit eigenlijk nooit waren.

    De palestijnse zaak was/is niets anders dan een vehikel om te proberen Israel te vernietigen.

    Nu de vijanden van Israel zien dat er geen soep te maken valt met de palestijnen zijn ze overgestapt naar het hoofdmenu in samenwerking met de sterren kok……… Israel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.