Antisemitisme en kindermisbruik gaan vaak hand in hand in de Poolse katholieke kerk

Antisemitisme en kindermisbruik gaan vaak hand in hand in de Poolse katholieke kerk.

In een land dat voor bijna 90% rooms-katholiek is, heeft het schandaal over seksueel misbruik de tegenstanders van de kerk echt gestimuleerd om zich uit te spreken tegen de misdaden en de politiek van de het religieuze instituut.

Dit is slechts het laatste voorbeeld van mensen die weigeren de kerk te laten ontsnappen door te doen alsof ze het hoogste moreel goed vertegenwoordigen.

Antisemiet én kinderverkrachter
Voordat de priester Henryk Jankowski in 2010 op 73-jarige leeftijd stierf, stond hij in Polen bekend om zijn steun aan de solidariteitsbeweging die het communisme in het land ten val bracht.

Later in zijn leven werd zijn reputatie echter geruïneerd nadat antisemitische opmerkingen aan het licht kwamen – hij zei “de Joodse minderheid kan niet worden getolereerd in de Poolse regering” – evenals beschuldigingen van seksueel misbruik van kinderen, beschuldigingen die hij natuurlijk toeschreef als zijnde afkomstig van ‘de Joden’.

Eerder (op 11 juni 1995) schreeuwde hij vanop de kansel: “Polen, word wakker! We moeten de heerschappij niet tolereren van mensen die niet hebben verklaard of ze uit Moskou of uit Israël komen.” Vervolgens, in een onsamenhangende uitleg van een paasvertoning die hij in de kerk had geplaatst, vergeleek Jankowski de Davidster met het hakenkruis en met de hamer en sikkel.

Na zijn dood vernam het publiek echter meer bewijsmateriaal dat deze beweringen van seksueel kindermisbruik ondersteunde. Meer slachtoffers spraken. Hoewel hij er niet meer is om zichzelf te verdedigen, lijkt het duidelijk dat de beschuldigingen tegen hem talrijk en geloofwaardig zijn.

Dat roept een interessante vraag op: wat doe je met het Jankowski-monument dat buiten zijn eigen kerk in de stad Gdansk staat? In 2019, net op het ogenblik dat paus Franciscus I in het Vaticaan een top over seksueel misbruik bijeenriep, wierpen drie lokale activisten het beeld omver:

Ze plaatsten ook kinderondergoed en een wit, kanten altaarjongen-kledingstuk op het beeld om het lijden te symboliseren van kinderen die Jankowski zou hebben misbruikt. De drie Gdansk-activisten wilden zijn standbeeld gebruiken om de aandacht te vestigen op het falen van de kerk om seksueel misbruik door geestelijken aan te pakken.

Samen met het desacreren van het standbeeld brachten ze een ondertekend manifest uit waarin geestelijken werden beschuldigd van “systemische medeplichtigheid aan het kwaad dat mensen door Henryk Jankowski zijn aangedaan”.

Het monument werd niet helemaal vernietigd; Er waren banden om de val te dempen. Maar het monument werd door lokale ambtenaren, die nu onder druk worden gezet om het weer op te stellen, naar een opslagplaats verplaatst.

Vandaag heeft de belangrijkste Poolse aartsbisschop Wojciech Polak het Vaticaan erop gewezen op een misbruikzaak binnen de katholieke kerk in zijn land. Hij liet weten dat bisschop Edward Janiak ervan wordt beschuldigd priesters van wie bekend is dat ze kinderen seksueel hebben misbruikt, uit de wind te hebben gehouden:

Ik vraag priesters, nonnen, ouders en leraren om zich niet te laten leiden door de valse logica de kerk te beschermen die met succes misbruikers verborgen houdt. Er moet binnen de geestelijkheid geen mogelijkheid zijn minderjarigen seksueel te misbruiken. We staan niet toe dat deze misdaden met de mantel der liefde worden bedekt.

Volgens de Poolse Kerk werden tussen 1990 en midden 2018 klachten ingediend rond seksueel misbruik van minderjarigen tegen 382 priesters. De klachten hadden betrekking op 625 slachtoffers. De documentaire en de melding van Polak komen er net op het moment dat in Polen de honderdste verjaardag van Paus Johannes Paulus II gevierd wordt.

De zaak kwam onder de aandacht door een documentaire van de broers Tomasz en Marek Sekielski die zaterdag in première ging en na enkele uren al meer dan 1 miljoen keer bekeken werd op YouTube.

Die laat zie hoe Janiak, nog altijd in functie in het bisdom Kalisz, nalaat actie te ondernemen tegen priesters die bekendstaan om hun wandaden tegen kinderen (Engels ondertiteld):


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joanna Plucinska en Alicja Ptak “Polish archbishop refers child abuse negligence case to Vatican” van 16 mei 2020 op de site van Pontical Secret

♦ naar een artikelPoolse aartsbisschop kaart kindermisbruik aan bij Vaticaan” van 17 mei 2020 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Christine Spolar “Sermon by Walesa’s priest puts spotlight on Polish antisemitism” van 8 juli 1995 op de site van The Washington Post

♦ naar een artikel van Hemant Mehta “Polish Activists Toppled a Statue of a Priest Credibly Accused of Sexual Abuse” van 22 februari 2019 op de site van The Friendly Atheist

2 gedachtes over “Antisemitisme en kindermisbruik gaan vaak hand in hand in de Poolse katholieke kerk

 1. @Shapira. Het moorden van mensen van andere geloof, of mensen die geen zin hebben in iets te geloven, wordt als hoofdhobby gedeeld door de katholieke kerk en islam. Het geldt niet uitsluitend voor Joden, maar ook voor anderen die niet in de pas liepen. Behalve de moordpartijen van de Spaanse Inquisitie was er ook de zgn. Bartholomeusnacht in Frankrijk op 23 – 24 augustus 1572 waarin ca. tussen de 5000 en 30.000 Hugenoten de dood vonden. Duizenden van hen waren gevlucht naar Nederland, Duitsland en Engeland. Ook in Nederland van voor de reformatie heeft de Spaanse Inquisitie haar tengels laten zien, waarin autodafe en brandstapels waren dagelijkse of wekelijkse ritueel en vermaak. In noord west Friesland is een gemeente van acht dorpen (’t Bildt) waar de bewoners zijn geen Friezen van oorsprong, maar Hollanders uit de omgeving van Dordrecht en Zuid-Hollandse eilanden. Een kleine deel van hen was van beroep dijkenbouwers, echter de meerderheid vluchtte zo rond 1500 de brandstapels van de Inquisitie. Na de reformatie was Nederland – als enige land in Europa – een plek waar katholieken, protestanten en Joden naast elkaar in rust kunnen leven. Waternood was het sleutelwoord voor de noodzaak van samenleven in harmonie. Wat kindermisbruik betreft, zijn de gruwel verhalen uit Ierland de meest bekende, maar kindermisbruik door geestelijken van de katholieke kerk zijn in alle landen bekend- ook in Nederland. Toen de verhalen openlijk naar buiten kwamen hebben duizenden over heel west Europa de katholieke kerk verlaten. Ook in Ierland heeft de kerk een groot deel van haar gelovigen verloren. Polen is in dat opzicht een achtergebleven gebied. Maar ook daar zou de kerk op de duur haar kracht verliezen.

  Like

 2. Een volk dat haar eigen hoogste religieuze leider aan het kruis nagelt kan niet van hoge moraal worden beschuldigd.

  Toen de Romeinen Jezus aan het kruis spijkerde werd hun barbaarse ‘integriteit’ zichtbaar.

  Zie verder de heksen verbrandingen i.n.v. de kerk, de moord & doodslag tussen Katholieken & Protestanten in Ierland sinds de 12e eeuw, de Inquisitie in spanje etc.etc.etc.etc.

  Paus Pius XII, de Borgia familie, de kinder misbruik en nog meer van dat moois en dan hebben we het nog niet over alle dingen die we niet weten.

  Hoe ‘religieuzer de landen, hoe erger hun misdaden.

  Met zo een geschiedenis zou ik me dus nergens over verbazen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.