ICC-aanklager verwerpt PMW-rapport over heimelijke verstandhouding met de PA en terroristen

In een zeer ongewone tweet van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), reageerde de Gambiaanse Fatou Bensouda op de inhoud van het recente rapport van Palestinian Media Watch, waaruit bleek dat ze ongepast samenspande met de Palestijnse Autoriteit tegen de Joodse staat.

Op basis van talloze bronnen documenteerde PMW verschillende aspecten van haar interacties met hen, waaronder foto’s van de ontmoeting van Bensouda met de PA-premier Muhammad Shtayyeh.

PMW haalde onder meer de verklaringen aan van PLO-functionaris Saeb Erekat, die een speciale PA-commissie voorzit die verantwoordelijk is voor de follow-up met de rechtbank, waaronder leden van Hamas en andere Palestijnse terroristische groeperingen. Shtayyeh’s bijeenkomst, hierboven geciteerd met Bensouda, kwam er nadat de officier van justitie al op de hoogte was gebracht dat de PA-commissie leden van Hamas omvatte.

Het antwoord van Bensouda vermeldt het rapport van PMW niet en ontkende ook geen van de door PMW verstrekte bewijzen. Haar tweet beweerde alleen dat haar “kantoor zijn mandaat met de grootst mogelijke professionaliteit, onafhankelijkheid en objectiviteit uitvoert“, zonder de noodzaak uit te leggen om dat ineens te benadrukken. Echter, verwijzend naar de publieke kritiek op het rapport van PMW, voegde ze eraan toe: “Elke insinuatie of bewering van het tegendeel is gewoon misleid en ongegrond“:

Meer specifiek heeft ze haar contacten met de Palestijnen niet weerlegd, noch had ze betrekking op het feit dat de speciale PA-commissie onder leiding van Saeb Erekat, wiens doel het is om de Contact met het ICC, omvat leden van Hamas en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) – beide internationaal erkende terroristische groeperingen.

Beide terreurgroepen hebben ongetwijfeld misdaden gepleegd waarvoor ze in het ICC kunnen worden vervolgd. Ze ontkende de bewering in het Jordaanse nieuwsbericht niet dat ze PA-functionarissen vertelde dat haar verzoek bij de rechtbank een schijnvertoning was, alleen ingediend ter bescherming van het ‘imago van het ICC’ of dat de beslissing van de rechtbank ‘een uitgemaakte zaak is’.

Evenzo ontkende ze niet de ontmoeting met de Palestijnse premier Shtayyeh, die zelf mogelijk verdachte is bij de strafrechter als degene die persoonlijk verantwoordelijk is voor de betaling van financiële beloningen aan terroristen. Bensouda zelf heeft al bevestigd dat de PA door terroristen te betalen zoals blijkt uit het ICC Aanklagersrapport over voorbereidende onderzoeksactiviteiten van 2019:

[..] financiële stimulansen heeft aangemoedigd en verstrekt voor het plegen van geweld door het verstrekken van betalingen aan de families van Palestijnen die met name betrokken waren bij het uitvoeren van aanslagen op Israëlische burgers en onder Onder bepaalde omstandigheden kan de betaling van dergelijke toelagen aanleiding geven tot misdrijven in het Statuut van Rome.

Bovendien zijn er extra misdaden waarvoor de PA-functionarissen in het ICC moeten worden vervolgd. Zoals blijkt uit PMW, slechts enkele dagen nadat Bensouda de niet-bestaande ‘Staat Palestina’ had erkend, zond PA TV de boodschap van de PA uit om zelfmoordaanslagen uit te voeren. Het PA-bericht specificeerde zelfs welke Israëlische steden moesten worden aangevallen: Haifa en Atlit. Het bericht werd de afgelopen weken minstens 4 keer herhaald op een officieel PA-tv-station.

Deze en de tientallen andere soortgelijke PA-berichten aan de bevolking vormen duidelijk een aansporing tot het uitvoeren van ‘wijdverbreide of systematische aanvallen’ gericht tegen de Israëlische burgerbevolking, in strijd met Artikel 7 van het Statuut van Rome.

In een interview met de Times of Israel, nadat Bensouda haar oorspronkelijke verzoek aan de rechtbank had voorgelegd, werd hem gevraagd:

De PLO’s Saeb Erekat heeft publiekelijk gezegd dat het Palestijnse comité dat zich bezighoudt met het ICC bestaat uit alle Palestijnse facties, inclusief Hamas en de Popular Front voor de bevrijding van Palestina. Hebt u of leden van uw kantoor een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Hamas of PFLP?

Bensouda reageerde: “Mijn kantoor heeft geen personen ontmoet die zijn geïdentificeerd als vertegenwoordigers van Hamas of de PFLP.” Maar een maand later schond ze die belofte. Toen Bensouda in februari 2020 een ontmoeting had met de PA-premier Shtayyeh (zie foto hieronder), was het al nadat haar bekend was gemaakt dat de PA-commissie van het ICC erkende terroristen omvatte.

Waarom stemde de aanklager van het ICC ermee in om Shtayyeh te ontmoeten toen ze wist dat de PA-commissie die zijn regering heeft opgericht en vertegenwoordigt bestaat uit bekende Hamas- en PFLP-terroristen? Dit uiteraard naast het feit dat hij zelf een potentiële beklaagde is voor zijn eigen misdaden van het betalen van salarissen aan terroristen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maurice Hirsch en Itamar Marcus “ICC prosecutor rejects PMW report of her improper collusion with the PA and terrorists” van 14 mei 2020 op de site van Palestinian Media Watch

Een gedachte over “ICC-aanklager verwerpt PMW-rapport over heimelijke verstandhouding met de PA en terroristen

  1. Mevr. Bensouta weet het nog niet…..maar ze heeft waarschijnlijk haar langste tijd in haar job gehad.

    Ze is met haar ‘aanklacht’ tegen Israel een brug te ver gegaan en heeft tegen het zere been van de US regering geschopt door ver buiten haar boekje te gaan.

    Ze zal nu of terugkrabbelen of ze mag beginnen haar koffers te pakken mét consequenties voor de leden van deze hele politieke rechtbank.

    Amerika maakt geen grapjes en accepteert geen morele lessen van een ex-adviseur van een ex-dictator uit Gambia.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.