Duizenden in Sarajevo protesteren tegen H. Katholieke Mis opgedragen aan nazi-collaborateurs

Plaatje hierboven: Adolf Hitler (2de van links) en Ante Pavelic (2de van rechts), oprichter en leider van de Kroatische Ustaša, luisteren naar Rijksmaarschalk Hermann Göring (rechts) in de Berghof Obersalzburg, nabij Berchtesgaden, Duitsland, in juni 1941 [beeldbron: Radio Liberty]

Duizenden marcheerden zaterdag door Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, om de slachtoffers van het Ustasa-regime te herdenken, een marionettenstaat opgericht door Kroatische fascisten en gelieerd aan nazi-Duitsland.

De demonstranten verzetten zich tegen een katholieke mis die in de stad wordt opgedragen aan Ustasa en hun families, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden gedood door het Joegoslavische verzet.

De mis maakt deel uit van de jaarlijkse herdenkingen die Kroatië drie decennia geleden introduceerde voor de tienduizenden Kroatische en Bosnische Ustasa-leden en hun aanhangers, die naar verluidt werden gedood door de aanhangers van de Joegoslavische communistische leider Josip Broz Tito aan het einde van de oorlog.

De herdenkingen vinden meestal plaats in het Oostenrijkse dorp Bleiburg, aan de grens met Slovenië, maar dit jaar annuleerden de Oostenrijkse autoriteiten de geplande openluchtmis vanwege het verbod op grote bijeenkomsten en reisbeperkingen vanwege de COVID-19-pandemie.

De Kroatische en Bosnische bisschoppenconferenties kondigden vervolgens aan dat ze in plaats daarvan de mis in Sarajevo zouden houden, in een beweging die antifascistische en joodse groepen verontwaardigde die zeiden dat het een regime zou eren dat meer dan 10.000 Sarajevanen, de meesten van hen, joden vermoordde.

Bij het plaatje hierboven: Het protest van zaterdag in Sarajevo strekte zich uit van de locatie in de stad waar Ustasa-milities in het voorjaar van 1945 55 lokale antifascisten ophingen tot het centrale monument voor de bevrijders van de Tweede Wereldoorlog, de partizanen van Tito. Mensen blokkeerden het verkeer en zongen antifascistische liedjes, met name Bella Ciao, het volkslied van Italiaanse antifascisten.

Mijn twee grootvaders, hun broers en mijn grootmoeder zijn allemaal vermoord door deze fascisten die vandaag geëerd zijn“, zei de gepensioneerde elektrotechnicus Cedomir Jaksic, 63. “Het is niet normaal dat een stad als Sarajevo, die in zowel de Tweede Wereldoorlog als de laatste oorlog (in de jaren negentig) zo erg werd geterroriseerd, zoiets mogelijk maakt“, voegde hij eraan toe.

Op beide sites stonden reclameborden met foto’s van de opgehangen antifascisten. Een rode vlag met de tekst “Ik ben ook een antifascist” werd in de hoofdstraat van Sarajevo getoond. Na de nederlaag van de nazi’s ontvluchtten Ustasa-aanhangers de Balkan en bereikten Bleiburg, voordat ze teruggestuurd werden en hun dood tegemoet gingen.

Het Kroatische parlement heeft het Bleiburg-evenement gesponsord als een herdenking van “slachtoffers van het communistische regime”, maar de afgelopen jaren is dit uitgegroeid tot een bijeenkomst die wordt gebruikt door extreemrechtse Kroatische groepen die proberen het Ustasa-regime te rehabiliteren.

Plaatje hierboven: Militieleden van de door de nazi’s gesteunde Ustasa poseren bij hun slachtoffers die ze zonet hebben vermoord aan de rivier de Sava in Kroatië aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 [beeldbron: Reuters]

Beschermde massa
De politie heeft het gebied rond de katholieke kathedraal van Sarajevo afgesloten, waar de Bosnische aartsbisschop kardinaal Vinko Puljic de mis opdroeg aan een gemeente van enkele tientallen Kroatische hoogwaardigheidsbekleders en priesters. In zijn preek vroeg Puljic om meer informatie over hoe de mensen waren gestorven en waar ze begraven waren, evenals om respect en vergeving voor alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Kleinere herdenkingen werden ook gehouden in Zagreb en Bleiburg. De leden van het Bosnische tripartiete voorzitterschap veroordeelden de mis, net als de Amerikaanse en Israëlische ambassades in Bosnië. De spreker van het Kroatische parlement, Gordan Jandrokovic, zei tijdens een korte herdenking in Zagreb dat ze bedoeld waren om onschuldige slachtoffers te herdenken en niet van plan waren de Ustasa te rehabiliteren.

Dunja Mijatovic, de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, zei dat de mis “een verheerlijking dreigt te worden van degenen die het nazi-geallieerde fascistische Ustasa-regime steunden, medeplichtig waren aan de dood van honderdduizenden mensen”.


Bronnen:

♦ naar een artikelSarajevo protests Mass for slain Nazi allies with march for their victims” van 16 mei 2020 en een artikelBosnian Catholic cardinal plans to honor Nazi collaborators in memorial” van 14 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelThousands in Sarajevo protest against Mass for Nazi collaborators” van 17 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelMass for Nazi-allied ‘victims’ sparks protest in Sarajevo” van 17 mei 2020 op de site van Deutsche Welle (DW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.