Israëlische knotsgekke politie comedyreeks ‘Hashoter Hatov’ momenteel te zien op Netflix

Israëlische TV is momenteel weredlwijd een ware rage. Je hebt waarschijnlijk gehoord van ‘Shtisel’, de sensatie over een haredi-orthodoxe familie in Jeruzalem die de wereld overspoelde sinds de première op Netflix in 2019, of misschien ken je ‘The Beauty and the Baker’, een betoverende Israëlische komische Telenovela, die net een opwindende aanpassing van de staat door ABC heeft gekregen.

Maar een minder bekende Israëlische show die je zeker zou moeten zien, heet ‘Hashoter Hatov‘ – Hebreeuws voor ‘De Goede Flik’. Momenteel 3 series van 15 afleveringen waarvan de eerste serie (2015) te zien is op Netflix (België).

Deze Israëlische politiekomedie is een genot dat de giftige mannelijkheid die gepaard gaat met politiewerk – vooral in een macholand als Israël – op zijn kop zet. Het is zo geweldig dat het al een Amerikaanse aanpassing heeft gekregen, een met niet minder dan Josh Groban en Tony Danza aan het roer. Maar de Amerikaanse show kon de lichtheid en magie van zijn Israëlische tegenhanger niet volledig vastleggen en sloeg na één seizoen uit.

In ‘Hashoter Hatov’ schittert komiekveteraan Yuval Semo (bekend als lid van de Israëlische komediegroep ‘The Prozac Trio’ en een castlid van de Israëlische ensemble-show ‘Eretz Nehederet’) als Danny Konfino, een norse en succesvolle agent die afkomstig is van een familie van kleine criminelen.

Het is niet verwonderlijk dat ze zijn voorliefde voor de wet niet echt respecteren. Konfino woont bij zijn vriendin en haar zoon totdat hij merkt dat ze hem bedriegt met een andere vrouw. Dus komt hij terug in zijn ouderlijk huis. Konfino’s moeder wordt gespeeld door Liora Rivlin, die bekend staat als een van de hoofdrolspelers in ‘Krovim Krovim’, de eerste sitcom van Israël uit de jaren 80. Ze is absoluut spectaculair als een liefhebbende moeder en een vrouw met seksualiteit.

Dan is er de vader van Konfino, gespeeld door Moshe Ivgy, een Israëlische acteerlegende. In de push en pull tussen het verschijnen van gezaghebbend en mannelijk, of liefdevol en genadig, kiest Danny keer op keer voor het laatste. ‘Hashoter Hatov’ was oorspronkelijk opgevat als een ‘Reno 911’ -geïnspireerde show, maar het bleek zijn eigen wezen te zijn, een mix van ontroerend en grappig, die een oprechte kwetsbaarheid brengt voor een beroep dat gewoonlijk als macho wordt beschouwd.

De show is bedacht Erez Aviram, een voormalig journalist en ervaren schrijver voor ‘Eretz Nehederet’ (Israëls ‘Saturday Night Live’-equivalent) die jarenlange, bijna antropologische kennis heeft van het komische weefsel van de Israëlische samenleving. Dat maakt de show op zijn beurt diep en nauwkeurig Israëlisch.

De humor van de show is oprecht en aanstekelijk. Je kunt zijn geest voelen in het openingsnummer, waar de groep politieagenten een dwaze dans doet in een gang. Het is bedrieglijk eenvoudig, maar het is een van mijn favoriete openingen voor een show: de cast houdt strakke gezichten en brengt de persoonlijkheid van hun personages naar een vreugdevol onvolmaakt muzikaal nummer.

Zoals veel politie-shows in series, graaft ‘Hashoter Hatov’ zich in het persoonlijke leven van zijn helden en hoe die elkaar kruisen met hun professionele helden – maar er is niets betoverends aan het dagelijkse leven van deze blutse agenten, in een land dat ook, nou ja, het niet zo nauw neemt met regels en voorschriften.

Toch heeft de show een visie op rechtvaardigheid, waarin vriendschap en liefde zegevieren over het vasthouden aan de regels. Dus als je op zoek bent naar ontroering, om te lachen en om afgeleid te worden van de woedende pandemie, dan is ‘Hashoter Hatov’ je volgende eetbui.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lior Zaltzman “This Israeli cop comedy on Netflix is the perfect pandemic pick-me-up” van 15 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel Norman Berdichevsky “The Good Cop—An Israeli Bright-Dark Comedy” van maart 2019 op de site van The New English Review