Medisch mirakel in Jeruzalem: Chirurgie redt man van een betonijzer door zijn hoofd

Vier weken geleden ging de 46-jarige Kamel Abdel Rahman op bezoek bij het appartement dat hij bouwt voor zijn gezin. Hij draaide de verkeerde kant op en viel van de tweede verdieping op een ijzeren staaf die dwars door zijn hoofd drong.

“Ik kon niet bewegen, dus belde ik om hulp – ik schreeuwde. Ik was bij bewustzijn en voelde helemaal geen pijn. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen.” herinnerde Rahman zich. Zijn familieleden die bij hem waren, renden meteen naar hem toe en zagen wat er was gebeurd.

“Ik zag de uitdrukking op hun gezicht, de schok, en ik hoorde ze schreeuwen”, vervolgde Rahman. “Ik weet dat de situatie ernstig moet zijn.” De familie belde Magen David Adom die ter plaatse kwam – maar tegen die tijd ging Rahman snel achteruit.

Dr. Samuel Moscovici, een senior lid van het Hadassah Medical Center op de afdeling Neurochirurgie van Ein Kerem, ontmoette de patiënt bij zijn aankomst. “Toen ik bij de traumakamer aankwam, zag ik een man met een ijzeren staaf door zijn hoofd – het ging er gewoon doorheen, van de ene kant naar de andere”, zei de dokter.

“Nadat we ervoor hadden gezorgd dat de patiënt ademde, hebben we verschillende beeldvormende tests uitgevoerd om erachter te komen waar de staaf was geplaatst, wat hij had geraakt en of deze kon worden verwijderd.” Uit de beeldvormingstests bleek dat de staaf door geluk tussen de twee belangrijke bloedvaten was gekomen die de hersenen van bloed voorzien en deze niet leek te beschadigen.

De artsen waren echter bezorgd dat er een breuk was die ze niet zagen omdat de stang hem blokkeerde. Als de staaf werd verwijderd en de ader begon te bloeden, zou dit een plotselinge dood betekenen. “Vele uren lang hebben we de wond geanalyseerd en we hebben de staaf heel voorzichtig uit zijn hoofd gehaald”, zei Moscovici. Tegelijkertijd analyseerden top neus- en keelartsen de penetratie van de paal nabij het oor.

Nadat de staaf was verwijderd, voerde prof. Jose Cohen, hoofd van de endovasculaire neurochirurgie-eenheid in Hadassah, een hersencatherisatie uit om ervoor te zorgen dat de bloedvaten in de hersenen niet werden beschadigd. Maar dat waren ze wel. “We sloten het gebied en wachtten een paar dagen totdat de zwelling van het hoofd naar beneden ging, zodat we de situatie opnieuw konden analyseren en de ernstige schade als gevolg van de verwonding konden herstellen,” vervolgde Moscovici.

Het team wist dat een tweede operatie onvermijdelijk was en koos uiteindelijk voor endoscopische neuschirurgie om het trauma en de postoperatieve hersteltijd te verminderen. De tweede operatie duurde 10 uur, waarbij ze de lekkage van het hersenvocht herstelden en vet uit de buik van de patiënt gebruikten om de schedelbasis hermetisch te sluiten.

“Na de operatie waren we optimistisch, maar we wisten niet hoeveel letsel er was of hoe de patiënt wakker zou worden”, zei Moscovici. Maar bijna door een wonder werd Rahman wakker, vertoonde positieve vitale functies en alles werkte naar behoren. “Je zou zeker kunnen zeggen dat hij de patiënt was waar elke chirurg van droomt,” vervolgde Moscovici.

Vorige week is hij ontslagen uit het ziekenhuis. “Ik heb er geen woorden voor”, zei Rahman. “Ze hebben mijn vermogen om te spreken en te lopen gered. Ze hebben mijn leven gered.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maayan Jaffe-Hoffman “Medical miracle in Jerusalem: Surgery saves man with rod through head” van 13 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Milly Vincent “Man has iron rod removed after it penetrated through his head when he fell from the second floor on a building site – but he claims he ‘felt no pain'” van 10 mei 2020 op de site van The Daily Mail