Jordaanse koning waarschuwt voor ‘massaal conflict’ als Israël annexatieplan uitvoert

Plaatje hierboven: Politieke terroristenleiders in 1970 maken samen plannen om Israël van de kaart te vegen. In 1973 (Jom Kippoeroorlog) zullen ze andermaal in het stof bijten. Van links naar rechts: de Libische Muammar Ghaddafi, aarsterrorist Yasser Arafat van de PLO, de Egyptische dictator Gamal Abdel Nasser en helemaal rechts de Jordaanse koning Abdullah II bin Al-Hussein [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash 90]

De Jordaanse koning Abdullah heeft gewaarschuwd dat als Israël doorgaat met plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, dit zou leiden tot een ‘massaal conflict’ met zijn land, en het niet uitsluit dat hij zich terugtrekt uit de vredesovereenkomst van Amman met de Joodse staat.

In een interview dat vrijdag door het Duitse dagblad Der Spiegel werd gepubliceerd, benadrukte Abdullah dat een tweestatenoplossing “de enige weg voorwaarts” was in het Israëlisch-Palestijnse conflict. “Wat zou er gebeuren als de Palestijnse Nationale Autoriteit instortte? Er zou meer chaos en extremisme zijn in de regio,” zei de Jordaanse koning van Saoedi-Arabische origine.

Als Israël de Westelijke Jordaanoever in juli echt zou annexeren, zou dat leiden tot een groot conflict met het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië“, zei hij, toen hem door zijn interviewer werd gevraagd naar de intentie van premier Benjamin Netanyahu om “gebruik te maken van de kans die [Amerikaanse president Donald] Trump heeft gemaakt om grote delen van Palestina te veroveren.

Ik wil geen bedreigingen uitlokken en een sfeer van loggerheads creëren, maar we overwegen alle opties. We zijn het met veel landen in Europa en de internationale gemeenschap eens dat de wet van kracht niet van toepassing is in het Midden-Oosten“, voegde de koning eraan toe, toen hem werd gevraagd of zijn land – een van de slechts twee Arabische naties, samen met Egypte, die een vredesakkoord met Israël ondertekenden – zou dat verdrag kunnen opschorten.

De twee landen delen een landgrens, met drie grensovergangen: Yitzhak Rabin / Wadi Araba Crossing, Jordan River Crossing en de Allenby / King Hussein Bridge Crossing, die de Westelijke Jordaanoever met Jordanië verbindt.

De relatie tussen de twee landen wordt gereguleerd door het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië in 1994, dat formeel een einde maakte aan de oorlog die tussen de twee landen bestond sinds de oprichting van de staat Israël in 1948. Jordanië had tot dan verschillende keren deelgenomen aan Arabische aanvalsoorlogen tegen Israël en ze allemaal verloren, onder meer in 1948 (Onafhankelijkheidsoorlog), 1956 (Suez-crisis), 1973 (Jom Kipperoorlog) enz.

Plaatje hierboven: Yom Kippoer oorlog 1973. Jordaanse soldaten capituleren voor het Israëlische leger. Dat was het zoveelste débacle van Jordanië in een aanvalsoorlog  tegen Israël in een radeloze poging om de Joodse staat van de kaart te vegen [beeldbron: Cold War]

Jordanië heeft een grote Palestijnse bevolking en is sterk geïnvesteerd in het promoten van een tweestatenoplossing. “Leiders die pleiten voor een eenstaatsoplossing, begrijpen niet wat dat zou betekenen”, zei hij tegen het Duitse dagblad.

De opmerkingen van de koning kwamen overeen met de opmerkingen die hij maakte in een interview in september 2019, waarbij hij waarschuwde dat een annexatie op de Westelijke Jordaanoever “een grote impact zou hebben op de Israëlisch-Jordaanse relatie”. Destijds hield hij op met dreigen de diplomatieke banden te verbreken.

Meer recentelijk heeft de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi er naar verluidt bij zijn tegenhangers in verschillende landen op aangedrongen om Jeruzalem te ontmoedigen van zijn annexatieplannen. De implementatie ervan zou ‘verwoestend’ zijn, de dood van een tweestatenoplossing markeren en explosieve gevolgen kunnen hebben voor de regio, zou hij zijn gesprekspartners hebben gewaarschuwd.

Maar nogmaals, geen woord over het beëindigen van de vredesovereenkomst. Het interview van vrijdag werd gepubliceerd uren voordat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie elkaar virtueel zouden ontmoeten om mogelijke maatregelen tegen Israël te overwegen over het plan om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Jordanië lobbyt bij de EU om ‘praktische stappen’ te nemen om ervoor te zorgen dat er geen annexatie plaatsvindt. In een verklaring benadrukte Safadi ‘dat de internationale gemeenschap en met name de Europese Unie met name praktische maatregelen moeten nemen die de afwijzing van elk Israëlisch besluit tot annexatie weerspiegelen.’

Verschillende Europese landen onder leiding van Frankrijk, waaronder Ierland, Zweden, België, Spanje en Luxemburg, hebben naar verluidt hun steun uitgesproken voor dreigementen van strafmaatregelen om de nieuwe Israëlische regering, die zondag zal worden beëdigd, ervan te weerhouden de verhuizing uit te voeren met groen licht vanuit Washington.


Bronnen:

♦ naar een artikelJordan’s king warns of ‘massive conflict’ if Israel annexes land in West Bank” van 15 mei 2020 op de site van the Times of Israel

.

Een gedachte over “Jordaanse koning waarschuwt voor ‘massaal conflict’ als Israël annexatieplan uitvoert

  1. De Jordaanse koning waarschuwt!

    Het laatste wat de kleine Koning uit Jordanie/Palestina wil is een conflict met Israel…….en daarna ‘nog een palestijnse staat aan zijn grens.

    Dat betekent namelijk het einde van het Hashemitische Koninkrijk…..en het luxe leventje van hem & zijn familie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.