Graftombe van Mordechai en Esther in Hamadan, Iran in brand gestoken

Het graf van Mordechai en Esther, gelegen in de Iraanse stad Hamadan, zou donderdagnacht in brand zijn gestoken. Jonathan Greenblatt, de nationale directeur van de Anti-Defamation League (ADL), meldde het incident vrijdag op Twitter.

Verontrustende berichten uit Iran dat het graf van Esther & Mordechai, een heilige joodse plaats, van de ene op de andere dag in brand is gestoken. We hopen dat de autoriteiten de daders van deze antisemitische daad voor het gerecht brengen en zich inzetten voor de bescherming van de heilige plaatsen van alle religieuze minderheden in Iran“, schreef hij.

Het gemelde incident werd ook veroordeeld door de Conferentie van presidenten van grote Amerikaanse joodse organisaties. “We zijn verontwaardigd over berichten dat het graf van Esther en Mordechai in Hamedan, Iran, gisteravond door brandstichting is geschonden,” zeiden Arthur Stark, voorzitter, William Daroff, CEO, en Malcolm Hoenlein, vice-voorzitter van de Conferentie van Voorzitters.

“Sinds februari hebben leden van de Iraanse Basij-militie opnieuw gedreigd het graf van de historische joodse helden Mordechai en koningin Esther te vernietigen. Het lijkt erop dat deze binnenlandse terroristen met deze met voorbedachten rade aanslag deze buitensporige daad van ontwijding hebben geprobeerd uit te voeren,” voegde ze eraan toe.

“Niet alleen een schaamteloos antisemitische aanval op joden en jodendom, maar ook een aanval op alle gelovigen. Het moet door de internationale gemeenschap ondubbelzinnig worden veroordeeld. De regering van Iran moet optreden om verdere aanvallen te voorkomen en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen”, concludeerden de Joodse leiders.

In februari werd gemeld dat de regering dreigde het graf van Mordechai en Esther te slopen en er een ‘Palestijns’ consulair complex van te maken. Een maand later toonde video op sociale media echter dat de Scroll of Esther tijdens de maand Purim op de site werd gelezen.

De tombe van Mordechai en Esther werd in 2008 aan de lijst van Iraans nationaal erfgoed toegevoegd, maar werd drie jaar later opnieuw van die lijst verwijderd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Tomb of Mordechai and Esther reportedly set on fire” van 16 mei 2020 en een artikel van Mordechai Sones “Iran to convert Mordechai and Esther’s tomb into ‘Palestinian Consulate’” van 17 februari 2020 op de site van Arutz Sheva