China’s cover-up operatie van Wuhan-coronavirus: Hoe de Europese Unie Europa verraadt

De laatste capitulatie van de Europese Unie in het licht van de Chinese intimidatie toont aan dat de Brusselse bureaucratie, als het gaat om de bescherming van de belangen van de lidstaten, geen partij is voor Peking’s nieuwe soort krijgersdiplomaten.

Sinds het begin van de coronaviruspandemie is een van de meest opvallende kenmerken van de reactie van China de bereidheid van hoge Chinese diplomaten om met geweld in te grijpen ter verdediging van de belangen van China. De interventies van deze ‘Wolf Warrior’ -diplomaten, zogenaamd naar een reeks iconische Chinese actiefilms waarin Chinese special forces hun Amerikaanse vijanden verslaan, nemen verschillende vormen aan.

Op een bepaald niveau nemen Chinese ambassadeurs, met name diegenen die zijn neergestreken in westerse hoofdsteden, eenvoudig hun toevlucht tot chantage, en dreigen ze regeringen essentiële medische middelen te ontzeggen om de pandemie het hoofd te bieden als ze niet voldoen aan de wensen van Peking.

Op een ander niveau houden ze zich bezig met het verspreiden van nepnieuws en gebruiken ze socialemediaplatforms om informatie te verspreiden die overduidelijk vals is. Om het hoofd te bieden aan de toenemende dreiging van de diplomatieke gemeenschap van China, is het daarom van cruciaal belang dat het Westen krachtige maatregelen neemt om zijn belangen te beschermen en China ter verantwoording te roepen voor zijn rol bij het veroorzaken van de pandemie in de eerste plaats, en vervolgens te proberen om haar schuld te verdoezlen door een wereldwijde campagne te lanceren om de oorsprong van de uitbraak te verbergen.

Helaas is het Brusselse establishment wat de EU betreft niet meer dan een papieren tijger als het gaat om het omgaan met de agressievere diplomatieke benadering van China, zoals blijkt uit de meest recente verzoening van de EU jegens Beijing. De meest recente controverse betreft een artikel geschreven door Nicolas Chapuis, de ambassadeur van de EU in China, die was ontworpen ter gelegenheid van de 45e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen de EU en China, en werd ook ondertekend door alle 27 nationale ambassadeurs van het EU-land in Peking.

Het artikel is geschreven voor publicatie in de staatskrant China Daily, maar kwam in de problemen toen het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bezwaar maakte tegen een verwijzing in het artikel die suggereerde dat de pandemie van het coronavirus zijn oorsprong in China had. De aanstootgevende passage verwees naar de ‘uitbraak van het coronavirus in China en de daaropvolgende verspreiding naar de rest van de wereld’.

Het artikel verscheen uiteindelijk in druk, maar niet voordat EU-functionarissen ermee instemden deze passage te verwijderen, wat Chapuis ertoe bracht op te merken: ‘Het is natuurlijk te betreuren dat de zin over de verspreiding van het virus is aangepast.’ De bereidheid van de EU om toe te geven aan de pestkop-tactiek van Peking is niet de eerste keer in de afgelopen weken dat Brussel gedwongen is zich over te geven aan Chinese intimidatie.

Vorige maand heeft de EU een rapport over de desinformatiecampagne van China in Europa gewijzigd onder druk van Chinese functionarissen. Dit veroorzaakte een verontwaardigde EU-ambtenaar die klaagde dat de EU ‘zelfcensurerend was om de Chinese Communistische Partij te sussen’.

In dit laatste voorbeeld van Brussel dat naar Peking kowtowt, heeft de EU alleen de schuld: door te proberen het artikel te publiceren, probeerde ze opzettelijk naar China te draaien in wat een Europese poging leek te zijn om een ​​vermeend gebrek aan Amerikaans leiderschap aan te grijpen tijdens de pandemie.

Behalve dat ze er zwak en incompetent uitzag, heeft het niet volledig publiceren van het artikel een aantal Europese regeringen boos gemaakt, die zelf het doelwit zijn geworden van de agressieve diplomatieke tactieken van Peking. Dit resulteerde in de ambassades in Peking van landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië die de brief volledig publiceerden, compleet met de referentie afkomstig uit China en zich van daaruit verspreid naar de rest van de wereld.

Al deze landen hebben goede redenen om stand te houden tegen Peking. Italië is het doelwit geweest van een bekwame nepnieuwscampagne van Peking met slim bewerkte video’s waarin Italianen hun dankbaarheid tonen voor de hulp van China in de pandemie wanneer dergelijke demonstraties niet plaatsvonden.

De Franse regering was verontwaardigd nadat de Chinese ambassade in Parijs de Franse hulpverleners ervan beschuldigde hun post te verlaten, waardoor oudere inwoners omkwamen, terwijl Duitsland heeft geklaagd dat Chinese diplomaten druk probeerden uit te oefenen op ambtenaren om positieve uitspraken te doen over hoe Peking omging met de coronaviruspandemie.

Aangezien de EU, door voortdurend in te spelen op de eisen van Peking, heeft aangetoond dat zij de belangen van de lidstaten totaal niet kan beschermen, worden de regeringen van Europa eindelijk wakker met de realiteit dat, om zichzelf te verdedigen tegen de pestkop-tactieken van China, Ze zullen voor zichzelf moeten zorgen.

Video: Chinese intimidatie technieken

Bij de video hierboven: Op 19 april 2020 zond CGTN Arabic TV (China) een segment uit over westerse berichtgeving over de reactie van China op het coronavirus. De presentatrice bekritiseerde wat zij zei beschuldigingen van de westerse media dat China zich in het kader van de coronaviruspandemie heeft beziggehouden met ‘mondemaskersdiplomatie’, dat China een belegering afdwingt in plaats van quarantaines, dat China liegt over de verspreiding van de Coronavirus en dat internationale organisaties de inspanningen van China om het virus te bestrijden alleen maar hebben geprezen om het te behagen. Ze zei dat de westerse media manipulatieve terminologie hebben gebruikt om de waarheid over de reactie van China op het coronavirus te verdraaien of te verbergen, en dat westerse nieuwsberichten zijn gevuld met ‘misverstanden en vooroordelen’ tegen China. Bovendien zei de presentator dat dit benadrukt dat CGTN Arabische tv nodig is om Arabische kijkers in staat te stellen het ‘echte China’ te leren kennen en ‘de andere kant van de feiten’ te zien.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Con Coughlin “China’s Coronavirus: How the EU is Betraying Europe” van 14 mei 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Emil Avdaliani “The Chinese View of Western-Russia Competition” van 14 mei 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

♦ naar een artikel van Laura Rosenberger “China’s Coronavirus Information Offensive; Beijing Is Using New Methods to Spin the Pandemic to Its Advantage” van 22 april 2020 op de site van Foreign Affairs

Een gedachte over “China’s cover-up operatie van Wuhan-coronavirus: Hoe de Europese Unie Europa verraadt

Reacties zijn gesloten.