Hamas en Islamitische Jihad boycotten vergadering in Ramallah om Israël’s ‘annexatie-plan’ te bespreken

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) hebben woensdag aangekondigd dat ze komende zaterdag geen bijeenkomst van de Palestijnse leiders (al Fatah) in Ramallah zullen bijwonen om het plan van Israël te bespreken om soevereiniteit toe te passen op delen van de Westelijke Jordaanoever.

Dinsdag zeiden Palestijnse functionarissen dat vertegenwoordigers van de twee groepen waren uitgenodigd om de vergadering bij te wonen. Volgens de functionarissen is ook het Volksfront van de PLO voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen.

Het was echter niet duidelijk of de PFLP aan de vergadering zou deelnemen. Woensdag riep de PFLP opnieuw de Palestijnse leiders op om eerdere besluiten van PLO en Fatah-instellingen ten uitvoer te leggen om alle overeenkomsten met Israël op te zeggen en de veiligheidscoördinatie tussen de Palestijnse veiligheidstroepen en de IDF op de Westelijke Jordaanoever te stoppen.

Hamas en PIJ hebben ook het Palestijnse leiderschap opgeroepen om alle banden met Israël te verbreken als reactie op het beleid en de maatregelen die de Israëlische regering en de Amerikaanse regering de afgelopen jaren hebben genomen. Hamas zei in een verklaring dat het geen officiële uitnodiging heeft ontvangen om aan de vergadering deel te nemen.

In de verklaring stond dat Hamas bereid was deel te nemen aan een ‘serieuze bijeenkomst die in staat is de noodzakelijke verandering teweeg te brengen’. Het officiële Palestijnse standpunt ten opzichte van het Israëlische plan is erg zwak, voegde Hamas eraan toe. Hamas zei dat het van mening is dat ‘het confronteren van het zionistische project via een bijeenkomst in Ramallah een verspilling van kostbare tijd zou zijn en een herhaling van ervaringen die niet succesvol zijn gebleken.’

Hamas riep PA-president Mahmoud Abbas op om een ​​spoedvergadering van leiders van alle Palestijnse facties bijeen te roepen om een ​​’effectieve nationale strategie’ te bespreken om het Israëlische plan het hoofd te bieden. Hamas hekelde het plan als een ‘gevaarlijke zionistisch-Amerikaanse samenzwering’, en vertrouwde erop dat de Palestijnen het plan zouden kunnen dwarsbomen door overeenstemming te bereiken over een alomvattende visie en strategie.”

In een aparte verklaring kondigde PIJ ook haar besluit aan om de geplande bijeenkomst van de Palestijnse leiders te boycotten. Het zei dat PIJ een uitnodiging heeft ontvangen om de vergadering bij te wonen, die gepland staat voor zaterdag in Ramallah:

We bevestigen onze steun voor elke constructieve en oprechte poging om de eenheid te herstellen om de bezetting het hoofd te bieden. Maar we geloven dat de manier om dit te bereiken zou zijn door een bijeenkomst van de leiders van alle Palestijnse facties bijeen te roepen om de uitdagingen voor de Palestijnse nationale zaak te bespreken en het plan van [Amerikaanse president Donald] Trump [voor vrede in het Midden-Oosten] te confronteren.

De groep sprak de hoop uit dat de komende vergadering zou uitkomen met ‘serieuze beslissingen die bijdragen aan het herstel van de eenheid en de annexatie en nederzettingen die daarmee gepaard gaan’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas, Islamic Jihad to boycott Ramallah meeting to discuss ‘annexation’” van 13 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post