Duitse Joodse Raad lanceert ‘Ontmoet een Jood’ -project om stijgend antisemitisme te counteren

Duitsland zag het afgelopen jaar een stijging van 13% in antisemitische misdaden, zo blijkt recente politiegegevens. De Duitse krant Welt am Sonntag meldde dat er in het afgelopen jaar 2.000 antisemitische misdaden zijn gepleegd, samen met een sterke toename van andere politiek gemotiveerde misdaden.

In het licht van deze onrustwekkende toename van antisemitisme heeft de Zentralrat der Juden in Deutsland (Duitse Jodenraad) een ‘Meet a Jew‘ (Ontmoet een Jood) -project gelanceerd om het contact tussen Duitsers en de joden in het land, die 0,2 procent van de bevolking uitmaken, te vergroten:

Waarom een jood ontmoeten? Joden zijn collega’s, klasgenoten, buren. We zitten naast elkaar in de trein of staan samen bij de kassa van de supermarkt. Maar we hebben zelden de kans om bewust met elkaar te praten. Daarom is er Meet a Jew! In persoonlijke ontmoetingen geven we zeer individuele inzichten in de diversiteit van het joodse leven in Duitsland. Voor ons staat de geschiedenis niet centraal, maar het levendige dagelijkse leven van de joden van vandaag. Op deze manier wordt het vaak abstracte beeld van ‘de joden’ in onze samenleving verbroken en worden een verscheidenheid aan authentieke joodse gezichten en perspectieven bekend. Een persoonlijke uitwisseling brengt teweeg wat honderd boeken niet kunnen. Laten we met elkaar praten in plaats van over elkaar te praten!

Een van de meer dan 300 joodse vrijwilligers van het project met verschillende confessionele achtergronden wordt gecombineerd met Duitsers om over hun leven te praten, meestal in een klaslokaal. De onderwerpen kunnen variëren van discussies over het schoolleven tot het al dan niet vieren van de sabbat, en ze raken vaak aan persoonlijke ervaringen met antisemitisme.

‘We realiseerden ons dat veel mensen in Duitsland joden niet persoonlijk kennen’, zei projectcoördinator Mascha Schmerling. “De kennis die ze hebben over joden komt uit geschiedenisboeken, van school, of is verbonden met de Shoah of het huidige antisemitisme of soms via het beleid van Israël.”

Het project wordt ondersteund door het Duitse Ministerie van Gezinszaken en Vrouwen. Het is niet aangesloten bij het project “Ontmoet een Jood, maak een vriend” dat eerder dit jaar in New York debuteerde. “Ons idee is echt om het moderne joodse leven te introduceren en om joodse mensen een gezicht en een stem te geven”, zei Schmerling.

Lina Roisenwasser, 30, is een arts in gynaecologie en verloskunde gevestigd in Berlijn. Tijdens haar studie in Mainz sloot ze zich aan bij een eerdere versie van het project, genaamd ‘Huur een Jood’. Lina zei:

Ik vind het gewoon belangrijk dat we met elkaar praten en dat ze niet alleen over ons praten als slachtoffers in geschiedenisboekingen, alsof we slechts een hoofdstuk in de Duitse geschiedenis zijn. Ik vind het belangrijk dat we laten zien dat we nu bij het land horen. We maken deel uit van de samenleving. We leven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joe Baur “Central Council of Jews in Germany launches ‘Meet A Jew’ project” van 13 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelMeet a Jew ist ein Projekt des Zentralrats der Juden” en een artikelZentralrat der Juden startet Jüdisch-muslimisches dialog-project” van 19 mei 2019 en een artikelZentralrat der Juden: „Es könnte sehr wohl auch Juden treffen” van 17 september 2017 op de site van Zentralrat der Juden in Deutsland