In 2019 vonden de meeste antisemitische incidenten plaats in minstens 40 jaar, zegt de ADL

Plaatje hierboven: Borden gericht tegen het beleid van gouverneur Gretchen Whitmer van de Amerikaanse Democratische Partij tonen, worden op voertuigen geplakt van rechtsextremisten tijdens een protest in Lansing, Michigan, 15 april 2020. Ook hakenkruizen mochten niet ontbreken op de propagandarit [beeldbron: AP/Paul Sancya]

Vorig jaar waren er volgens de Anti-Defamation League de meeste antisemitische incidenten in de Verenigde Staten sinds ten minste 1979.

De 2107 geregistreerde incidenten in 2019 weerspiegelen een stijging van 12% ten opzichte van 2018 en zijn meer dan het dubbele van de 942 incidenten die slechts vier jaar eerder werden geregistreerd, in 2015.

Het is het hoogste aantal dat de ADL heeft geregistreerd sinds het begon met het bijhouden van incidenten in 1979. Afgezien van een kleine daling van het totale aantal incidenten in 2018, laten de jaarlijkse statistieken van de ADL zien dat het antisemitisme in de Verenigde Staten het grootste deel van het afgelopen decennium gestaag is gestegen.

Vorig jaar waren er een reeks spraakmakende antisemitische incidenten. In april doodde een schutter één persoon en raakte drie gewonden bij een schietpartij in de synagoge in Poway, Californië. In december hebben twee schutters vier mensen gedood, waaronder twee joden, bij een aanval die eindigde in een koosjere supermarkt in Jersey City.

Achttien dagen later doodde een aanvaller één persoon en raakte vier mensen gewond bij een steekpartij op een Hanukkah-feest in Monsey, New York. Het jaar zag ook een stroom van antisemitische incidenten in Brooklyn, voornamelijk gericht op orthodoxe joden. Eerder dit jaar, en in een andere arena, maakte Minnesota Rep. Ilhan Omar opmerkingen die algemeen werden veroordeeld als antisemitisch.

“Dit was een jaar van ongekende antisemitische activiteiten, een tijd waarin veel joodse gemeenschappen in het hele land directe geconfronteerd werden met Jodenhaat”, zei Jonathan Greenblatt, de CEO van de ADL, in een verklaring bij het rapport. “Dit heeft bijgedragen aan een stijgend klimaat van angst en angst in onze gemeenschappen.”

Een recent vrijgegeven studie van de ADL wees uit dat de meerderheid van de Amerikaanse joden de afgelopen vijf jaar getuige is geweest van of antisemitisme heeft ervaren. Bijna tweederde zei dat ze zich minder veilig voelen dan tien jaar geleden.

Het ADL-jaarverslag over antisemitische incidenten wordt samengesteld op basis van aan de organisatie gerapporteerde gegevens en vervolgens geëvalueerd door het Centrum voor Extremisme. De gegevens zijn afkomstig van getroffen personen, gemeenschapsleiders en wetshandhavers.

Aangezien het rapport betrekking heeft op 2019, verwijst het niet naar de verschuiving in de manier waarop antisemitisme zich tijdens de pandemie van het coronavirus heeft gemanifesteerd. Langdurige lockdownorders kunnen het aantal antisemitische ontmoetingen verminderen, maar de ADL en anderen die antisemitisme volgen, zeggen dat de pandemie kan bijdragen aan nieuwe vormen van haat, vooral online.

Vorig jaar was er een toename van antisemitische fysieke aanvallen, van 39 tot 61 evenals een toename van 19% van antisemitische vandalisme en een toename van 6% van antisemitische intimidatie. De 1127 gevallen van intimidatie maakten meer dan de helft uit van het totale aantal incidenten in het rapport, dat ook 919 incidenten van antisemitisch vandalisme opleverde, waaronder 746 met een hakenkruis.

2019 is het laatste jaar in een reeks van jaren waarin Amerikaanse joden een aanval leden die nationale aandacht kreeg, leidde tot protest van joden over de hele wereld en schrok zich vast aan de joodse gemeenschappelijke herinnering. Het voorgaande jaar was er een schietpartij in de synagoge van Pittsburgh, waarbij elf joden tijdens gebed werden gedood.

In 2017, tijdens een uiterst rechtse bijeenkomst in Charlottesville, Virginia, werd één persoon gedood en neo-nazi’s scandeerden antisemitische slogans. In 2019 werd New York City bijzonder hard getroffen: meer dan de helft van de 61 antisemitische fysieke aanvallen van het jaar vonden plaats in de vijf stadsdelen.

Brooklyn voelde zich het zwaarst getroffen met 25, meer dan een derde van het totaal. De staat New York heeft in totaal 430 antisemitische incidenten meegemaakt, het grootste deel van elke staat en een vijfde van het totaal. De staat is de thuisbasis van meer dan een vijfde van de Amerikaanse joden.

New Jersey werd tweede met 345 incidenten, gevolgd door Californië met 330. Elke staat in de continentale Verenigde Staten en Washington D.C. zag minstens één incident. Meer van de 2019-incidenten werden gemeld in openbare ruimtes, zoals parken of straten, dan in ’18, en minder werden gemeld op de campus en in Joodse instellingen zoals scholen of synagogen.

Elf procent van de incidenten, in totaal 234, vond plaats bij joodse instellingen en bijna 9%, of 186 incidenten, op de campus. Dertien procent van de incidenten, in totaal 270, waren gepleegd door leden van extremistische groepen of mensen die waren geïnspireerd door een extremistische ideologie zoals neo-nazisme of zwart nationalisme, vond de ADL.

De meeste waren stukjes propaganda zoals flyers of spandoeken. Acht procent van de incidenten, in totaal 171, betrof verwijzingen naar Israël en het zionisme. Van degenen die naar Israël verwezen, waren er 68 afkomstig van blanke supremacistische groepen. De rest vond plaats op de campus.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Sales “2019 saw the most anti-Semitic incidents in at least 40 years, ADL says” van 12 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Eli Nahum “ADL Audit of Antisemitic Incidents 2019” van 12 mei 2020 op de site van Monitoring Antisemitism Worldwide

♦ naar een artikelAudit of Antisemitic Incidents 2019” van 12 mei 2019 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Een gedachte over “In 2019 vonden de meeste antisemitische incidenten plaats in minstens 40 jaar, zegt de ADL

 1. Zolang 70% van de Joden in Amerika fanatiek achter de anti Israel/Joodse Democraten blijft staan, zal het ook niet verbeteren.

  De ADL o.l.v. Democraat Greenblatt is een verwaterde pap geworden die bang is zijn mond open te doen.

  Alleen wanneer ze als één man achter de Republikeinen & Israel gaan staan hebben ze een toekomst.

  Anders kunnen ze beter hun koffers beginnen te pakken om naar dat ‘gehate’ Israel te vertrekken.

  Hun rol is uitgespeeld en hun veiligheid voorbij.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.