Israël’s BlueGreen Water Technologie maakt door algen vervuild water weer drinkbaar

Plaatje hierboven: Het wereldwijde probleem met groene algen (cyanobacteria) die overal onze rivieren, meren en de zeven zeeën vergiftigen vormt al jaren een uitdaging van Israël’s start-up bedrijven met wisselend succes [beeldbron: Palm Beach Post ]

Je zou denken dat bacteriën moeilijk met het blote oog te zien zijn, en nog moeilijker te zien vanuit de ruimte. Maar als het gaat om giftige algenbloei, kunnen zelfs satellieten die in een baan om de aarde draaien het niet missen.

Blauwgroene algenbloei is een giftige bacterie die wetenschappelijk bekend staat als cyanobacteriële bloei. Deze treden op wanneer een waterecosysteem beschadigd raakt als gevolg van interne of externe verontreiniging. De fotosynthetiserende algen vermenigvuldigen zich en nemen alle hulpbronnen in de meren of stuwmeren over en verpesten hun ecosysteem en veranderen ze soms zelfs in dode waterzones.

Dit is niet alleen slecht nieuws voor het waterlichaam en de bewoners van planten en dieren, maar ook voor de mensen die eromheen wonen en erop vertrouwen voor hun drinkwater, levensonderhoud en recreatie. Water drinken wordt uitgesloten, evenals het eten van de vis die daar leefde. Het consumeren van groenten die met het water zijn verbouwd, is ook niet aan te raden, en ook niet om erin te baden – het stinkt letterlijk.

Dit is waar de Israëlische startup BlueGreen Water Technologies instapt. Opgericht in 2014, begon het bedrijf als een van de medeoprichters  met een proefschrift over cyanobacteriën. Het verandert bestaande vormen van behandelingen van algenbloei in een efficiëntere, planeetvriendelijke en gebruiksvriendelijke oplossing.

“Jarenlang was het gebruikelijk om met algiciden te werken, in het bijzonder koper”, legt BlueGreen’s CEO en mede-oprichter Eyal Harel uit. “Het is uitstekend materiaal, het werkt geweldig. Maar het is een zwaar metaal dat blijft hangen – het stijgt op en uiteindelijk is het een chemische stof”, zegt hij.

“De afgelopen 25 jaar is er een nieuw algicide op basis van waterstofperoxide geïntroduceerd. Het doet ook geweldig werk, maar het is waterstofperoxide. De manier waarop het tegenwoordig wordt gebruikt, vereist een heel, heel groot deel.”

Het gebruik van grote hoeveelheden van deze stoffen is niet goed voor het milieu en niet altijd efficiënt bij de behandeling van algenbloei. Dit komt omdat de bloei zich op het wateroppervlak bevindt en wordt verplaatst door de stromingen, terwijl de chemicaliën die worden gebruikt om het te behandelen zwaar zijn en naar de bodem zinken, wat betekent dat grote hoeveelheden algiciden verloren gaan.

Nieuw behandelingsparadigma
“We hebben dezelfde chemische materialen genomen”, legt Harel uit, “en in een zeer slimme procedure hebben we ze een nanocoating gegeven met een materiaal dat we hebben ontwikkeld met behulp van een proces dat we hebben ontwikkeld. Het doet niets met de fysieke stoffen, maar het verandert hun fysieke eigenschappen.”

“We hebben een zware substantie genomen die snel zinkt en uiteenvalt wanneer je hem in water doet en we hebben er een ‘lichte’ substantie van gemaakt”, zegt hij. “Het eindresultaat is dat het bovenop het water drijft en langzaam het actieve materiaal afgeeft.”

BlueGreen’s Lake Guard-oplossing wordt geleverd in pelletvorm. Gebruikers gooien eenvoudig een kleine hoeveelheid in het water en de actieve ingrediënten komen binnen vier tot zes uur uit hun coating. Volgens Harel zijn de resultaten binnen 24 tot 48 uur zichtbaar.

“Het is een soort zilveren kogel”, zegt hij. “Het enige wat je hoeft te doen is een zeer kleine hoeveelheid van de chemische stof op lokaal niveau te plaatsen en het materiaal begint vanzelf in het water te bewegen. Hiermee zijn we erin geslaagd het behandelingsparadigma te veranderen”, zegt hij.

Wereldwijd probleem
BlueGreen begon Lake Guard in 2018 op de markt te brengen en werkt al samen met de meeste waterreservoirs in Israël – zo’n 600 daarvan. “Israël is onze bètasite. Werken in Israël is erg handig. De variëteit waaraan we werden blootgesteld, was enorm en de afstanden tussen de stuwmeren zijn niets. Daarom is het echt geweldig om onderzoek en ontwikkeling uit te voeren,” vertelt Harel

De potentiële klanten van BlueGreen variëren van boeren met een meertje in hun achtertuin tot gemeenten en waterschappen. “Verderop is het doel om internationale samenwerking te bereiken met betrekking tot water dat zich buiten de territoriale wateren bevindt”, zegt Harel, en merkt op dat algenbloei overal ter wereld kan voorkomen, inclusief de noord- en zuidpool, en ze worden met de tijd een steeds groter probleem.

“Zoals elke bacteriële infectie blijft het groeien”, zegt hij. “Over de hele wereld is de curve heel duidelijk. Van jaar tot jaar wordt het fenomeen steeds acuter.” In februari behandelde BlueGreen het Roodeplaat Dam Reservoir van 4,4 vierkante kilometer nabij Pretoria, Zuid-Afrika (video hierboven). Daar waren de agalbloesems zo erg dat ze via de satelliet konden worden bekeken en het water ongeschikt maakte voor gebruik.

Binnen enkele dagen was de situatie omgedraaid. “Een van de plaatsen die we de komende weken gaan behandelen, is in China, een plaats die de afgelopen 25 jaar aan bloemen heeft geleden. Ze hebben de afgelopen 15 jaar geprobeerd het te behandelen en zijn keer op keer mislukt”, zegt Harel. Hij voegt eraan toe dat de coronaviruscrisis niet veel gevolgen heeft gehad voor het bedrijfsleven. “Aan het eind van de dag is water een must – corona of niet.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Naama Barak “Meet the Israeli startup making water drinkable again” van 11 mei 2020 en een artikel van Abigail Klein Leichman “How an Israeli startup saved a lake in Ohio” van 19 september 2019 op de site van Israel21C

Een gedachte over “Israël’s BlueGreen Water Technologie maakt door algen vervuild water weer drinkbaar

Reacties zijn gesloten.