Meir Mishka Elyashkov uit Antwerpen, is het eerste Belgisch Joodse coronavirus-slachtoffer

De 64-jarige Meir Mishka Elyashkov uit Antwerpen, is het eerste Belgisch Joodse coronavirus-slachtoffer. Hij overleed reeds op 25 maart 2020.

Meir Mishka Elyashkov was een lid van de Georgisch-Joodse gemeenschap in Antwerpen (Frum Kehilla) en hij is daarmee het eerste Joodse slachtoffer in België van COVID-19. Hij maakte deel uit van de hechte gemeenschap van de op één na meest bevolkte stad van het land na Brussel.

Georgië tracht nog steeds zijn onderdanen in het buitenland terug naar hun thuisland te brengen. Zo werden in maart 2020 met een chartervlucht van Georgian Airways 156 burgers uit Italië geëvacueerd toen de Italiaanse regering het hele land onder lockdown plaatste. Na thermische screening worden de passagiers 14 dagen in quarantaine geplaatst. Geen van hen vertoonde geen symtomen van COVID-19.

Enkele dagen geleden overleed Henri Kichka, een Belgische Jood die de concentratiekampen heeft overleefd. Hij overleed op 25 april 2020 op 94-jarige leeftijd in een Brussels rusthuis aan de gevolgen van het coronavirus. Dat maakte zijn zoon Michel bekend, berichtte de RTBF. Kichka zat 1.150 dagen opgesloten in de kampen.

Aan het begin van de Belgische lockdown in maart 2020 voorspelden leiders van de Joodse gemeenschap in Antwerpen dat het coronavirus 85% van zijn leden zal infecteren – een aanzienlijk hoger percentage dan verwacht voor de Belgische bevolking.

De projectie, die werd opgesteld en verkregen door het Jewish Telegraphic Agency, voorspelde ook dat de komende weken ten minste 550 doden zouden vallen in de grote chassidische orthodoxe gemeenschap van Antwerpen, gebaseerd op een berekening van een sterftecijfer van 3,4% onder 25.000 mensen. Die voorspelling is gelukkig tot op heden niet uitgekomen.

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) berichtte op 12 mei 2020 dat het Covid-19 virus heeft binnen de Joodse gemeenschap van Antwerpen tot dusverre nauwelijks dodelijke slachtoffers veroorzaakt. Volgens opgaven van bij het Forum der Joodse Organisaties (FJO) aangesloten of bekende instellingen zijn tot dusverre slechts 11 doden te betreuren op een (ultra) orthodoxe gemeenschap van 25.000 zielen.

Het betrof uitsluitend zeer bejaarde personen met onderliggende medische problemen. Het enige Joodse bejaardentehuis in Antwerpen heeft tot dusverre nog geen enkel Covid-19 slachtoffer te betreuren gehad en steekt daarbij in positieve zin af bij de landelijk zeer zwaar getroffen zorginstellingen die 2/3 van het totaalaantal doden konden bijschrijven.

Per hoofd van de bevolking komen de cijfers binnen de Joodse gemeenschap neer op een mortaliteit van plm. 0.4 promille, tegenover een nationaal gemiddelde van plm. 0.8 promille. Met deze cijfers wordt gelogenstraft dat de veelal geïsoleerd levende orthodox joodse gemeenschap een bron van virusinfecties en slachtoffers zou veroorzaken, aldus Hans Knoop, woordvoerder van het Forum.


Bronnen:

♦ naar een artikelMeir Mishka Elyashkov, 64, Antwerp, Belgium; First Jewish coronavirus victim in Belgium” van op de site van Chabad.org

♦ naar een artikelAntwerp: 1st Coronavirus Fatality In Frum Kehilla Is Meir Mishka Elyashkov, 64” van 25 maart 2020 op de site van The Yeshiva World

♦ naar een artikel van Hans Knoop “PERSBERICHT: Joodse gemeenschap nauwelijks getroffen door Covid-19 besmettingen” van 12 mei 2020 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)

♦ naar een artikelCoronavirus in Belgium: The latest developments” van 12 mei 2020 op de site van The Bulletin