Zeldzame munt uit de Bar-Kokhba-opstand opgegraven nabij de Tempelberg in Jeruzalem

Ter ere van Lag B’Omer onthulde de Israel Antiquities Authority op maandag een zeldzame bronzen munt uit de periode van de Bar Kokhba-opstand (circa 132 na Chr.).

De munt werd ontdekt bij archeologische opgravingen van de Israel Antiquities Authority in het William Davidson Archaeological Park, onder toezicht van het Bedrijf voor de Wederopbouw en Ontwikkeling van de Joodse Wijk in de Oude Stad van Jeruzalem, Ltd. gelegen tussen de Tempelberg en de Stad van David.

De opgravingen worden uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority en gefinancierd door de Ir David Foundation (Elad), die de site exploiteert. De voorzijde van de munt is versierd met een tros druiven en het opschrift ‘Jaar twee van de vrijheid van Israël’ en de achterkant heeft een palmboom en het opschrift ‘Jeruzalem’.

Munten uit de periode van de Bar Kokhba-opstand, die het doel van de rebellen verklaarden – Jeruzalem te bevrijden van de Romeinse bezetting na de vernietiging van de stad – zijn bekend in de archeologie. Door dergelijke munten te ontdekken, kunnen onderzoekers de opstand in kaart brengen, die ongeveer 1900 jaar geleden plaatsvond.

Het is interessant op te merken dat de rebellen deze opstandingsmunten op munten van het Romeinse regime hebben geslagen met gestripte of beschadigde gezichten, mogelijk uit strijd met de Romeinse bezetting. Op de munten van de opstand stonden de gevel van de tempel, trompetten, een harp / viool en de inscripties: ‘Redemption of Israel’ en ‘Freedom of Israel’.

Dr. Donald Tzvi Ariel, hoofd van de afdeling munten bij de Israel Antiquities Authority, onderzocht meer dan 22.000 munten die werden ontdekt bij archeologische opgravingen in het gebied van de oude stad van Jeruzalem. Uit dit onderzoek bleek dat slechts vier van de munten dateren uit de periode van de Bar Kokhba-opstand. Dit is een zeer klein aantal, vooral in vergelijking met het grote aantal Bar Kokhba-munten dat buiten Jeruzalem is gevonden.

De onlangs ontdekte munt is de enige Bar Kokhba-munt die is gevonden in het gebied waar het woord ‘Jeruzalem’ in voorkomt. Ondanks hun wens om dit te doen, slaagden de Bar Kokhba-rebellen er niet in de grenzen van het oude Jeruzalem te doorbreken. Dit feit roept de vraag op hoe vier munten uit de opstandperiode nog steeds de stad binnenkwamen.

De opgravers, archeologen Moran Hagbi en Dr. Joe Uziel van de Israel Antiquities Authority, verhogen de mogelijkheid dat de munten naar Jeruzalem werden gebracht (waar het legioenkamp schijnbaar was geplaatst) door Romeinse legionairs van het Tiende Legioen, die deelnamen aan de onderdrukking van de opstand en redde de munten die ze op het slagveld als souvenirs vonden.

In het archeologische en historische onderzoek dat is gebaseerd op de getuigenis van de Romeinse historicus Cassius Dio, wordt aangenomen dat de Bar Kokhba-opstand uitbrak in 132 na Chr. nadat keizer Hadrianus de oprichting van een Romeinse kolonie, genaamd ‘Aelia Capitolina‘, had uitgeroepen.

Deze kolonie werd gebouwd op de ruïnes van Joods Jeruzalem en begon met de bouw van een tempel gewijd aan de god Jupiter op de Tempelberg. De vestiging van de Romeinse stad en de bouw van een afgodische tempel in plaats van de joodse tempel zorgden, naast restrictieve religieuze besluiten, zorgde voor beroering onder de joodse bevolking die in Judea was gebleven.

Dit leidde tot een wijdverbreide opstand tegen de Romeinse regering onder leiding van Shimon Ben-Kosiba, bekend als ‘Bar Kokhba’. De opstand zelf duurde ongeveer vijf jaar en veroorzaakte zware verliezen onder de Romeinse legioenen – zo erg zelfs dat ze grote militaire eenheden uit het hele Romeinse rijk moesten inzetten om hun rangen te voltooien.

De opstand eindigde met de vernietiging van honderden joodse gemeenschappen en dorpen die aan de opstand deelnamen. Bar Kokhba blijft echter geëtst in het geheugen van de Joodse natie als een historische held.

Geschiedenis van Jeruzalem tijdens de Romeinse bezetting: Aelia Capitolina


Bronnen:

♦ naar een artikelRare coin from Bar-Kokhba revolt unearthed near the Temple Mount in Jerusalem” van 11 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael finds rare 1,900-year-old from the Jewish revolt against Roman occupation” van 11 mei 2020 op de site van Behind The News (BTN)

 

Een gedachte over “Zeldzame munt uit de Bar-Kokhba-opstand opgegraven nabij de Tempelberg in Jeruzalem

  1. Alweer het bewijs van het Joodse leven in Jeruzalem.

    “Palestijnse” munten zijn tot nu toe niet gevonden…..maar misschien gaat dat nog komen.

    Like

Reacties zijn gesloten.