De Palestijnse Autoriteit neemt 2100 jaar oude Joods Hasmonese fort over en vernietigt het

Ongeveer drie maanden geleden werd een nieuwe weg geplaveid naar Tel Aroma, waarna de PA een grote Palestijnse vlag ophief die ‘op een afstand van vele mijlen te zien is [beeldbron: WIN]

Zware technische gereedschappen effenen de weg in het oude Tel Aroma-terrein van het Hasmonese-fort. De Palestijnse Autoriteit (PA) zet de overname van Tel Aroma, het oude Joodse Hasmonese-fort op de Westelijke Jordaanoever voort.

Vermits de Palestijnen geen nationaal erfgoed hebben – de ‘Palestijnen’, een politiek gecreërde entiteit, bestaan ‘als volk’ nog maar sinds 1964 – haast de Palestijnse Autoriteit zich om het Joods erfgoed in Judea & Samaria in te pikken en te vernielen.

Een nare gewoonte van moslim-arabieren, die doet terugdenken toen Islamitische Staat (ISIS) op 25 juni 2015 een ware ravage aanrichtte in de antieke stad Palmyra, Syië. De beormede Tempel van Bel, aka de Tempel van Baal, in Palmyra, die dateert uit 32 na Chr., werd in augustus 2015 door ISIS opgeblazen.

Ook de Palestijnen bezondigen zich aan het systematisch vernietigen van erfgoed dat niet van hen is. Dat gebeurde met het oude Hasmonese fort dat onlangs door de PA werd uitgeroepen tot ‘Palestijns erfgoed’, waarna de weg naar het fort werd geplaveit en de resten van muren en waterreservoirs systematisch worden vernietigd.

De Hasmonese dynastie was tijdens de klassieke oudheid een heersende dynastie van Judea en de omliggende regio’s van Samaria, Galilea e.a. Tussen 140 en 116 v.Chr. regeerde deze dynastie over Judea, semi-autonoom van de Seleuciden.

Hoofd van de regionale raad van Samaria, Yossi Dagan, bekritiseerde de Israëlische autoriteiten en eiste dat ze ‘hun werk doen’ om de vernietiging te stoppen:

Handhavingsautoriteiten moeten deze zaak de aandacht geven die ze verdient. Ze hebben de verantwoordelijkheid om dit na te komen, dit is hun werk en we verwachten dat ze het doen. Deze systematische vernietiging van Joods erfgoed in heel Judea en Samaria kan niet doorgaan. We eisen dat ze onmiddellijk een einde maken aan de voortdurende vernietiging van Tel Aroma. Wij roepen de relevante autoriteiten op om onverwijld actie te ondernemen.

Het Tel Aroma-fort is het noordelijkste fort van de acht forten die zijn opgericht door het Hasmonean-koninkrijk – een soeverein Joods koninkrijk dat meer dan 2000 jaar geleden bestond tijdens de Hellenistische periode. Het werd opgericht om de oostgrens van het koninkrijk te beschermen en de locatie bepaalt de doorgang tussen de Jordaanvallei en het centrum van Samaria.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian Authority paves over Hasmonean fortress, destroying remains of ancient wall” van 11 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelReport: Palestinians damage Jewish heritage site in West Bank” van 11 mei 2020 op de site van i24NEWS

♦ naar een artikelPalestinian Authority taking over and destroying Hasmonean fortress” van 11 mei 2020 op de site van World Israel News (WIN)

Een gedachte over “De Palestijnse Autoriteit neemt 2100 jaar oude Joods Hasmonese fort over en vernietigt het

Reacties zijn gesloten.