Palestijnse leiders: een corrupt beleid van piraterij, chantage, diefstal en plundering

Plaatje hierboven: “De zaken lopen uitstekend maar we zouden nog wat meer hulpgelden moeten vragen aan de EU en de VN“, zei de Godfather van de Palestijnse Maffia Don Vito Corleone aka Mahmoud Abbas (links) tegen zijn premier Michael Corleone, aka Mohammad Shtayyeh (rechts) in Ramallah op 13 april 2019 [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit beschuldigt Israël de afgelopen jaren van ‘piraterij’, ‘diefstal’ en ‘chantage’. Waar gaan al die naamgevingen over?

Abbas is blijkbaar woedend over het besluit van Israël om miljoenen dollars af te trekken van de belastinginkomsten van de Palestijnse Autoriteit als straf voor het betalen van een deel van het geld aan families van Palestijnse terroristen.

Onder de voorwaarden van de Oslo-akkoorden, ondertekend tussen Israël en de PLO in 1993, int Israël rechten op invoer die, naast andere belastingen, via andere Israëlische havens de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook bereikt, en stuurt een groot bedrag daarvan naar de Palestijnse Autoriteit, na aftrek van betalingen voor water en elektriciteit.

Abbas heeft Israël herhaaldelijk veroordeeld omdat het ook een deel van deze betalingen heeft afgetrokken om Israël te compenseren voor een Palestijns beleid van ‘pay-to-slay’ – dat terrorisme als een verleidelijke baan stimuleert – en heeft gezworen om door te gaan met het betalen van salarissen aan de Palestijnse families van terroristen die zich in Israëlische gevangenissen bevinden of zijn gedood tijdens terreuraanslagen tegen Israël.

Zelfs als we nog maar een cent over hebben, zullen we die aan de martelaren, de gevangenen en hun families geven“, zei Abbas in juli 2018. “We zien de gevangenen en martelaren als sterren aan de hemel van de Palestijnse strijd, en zij hebben voorrang in alles.

Bij verschillende gelegenheden heeft Abbas de woorden ‘piraterij’, ‘diefstal’ en ‘chantage’ gebruikt om de Israëlische zet aan de kaak te stellen. Hij beweerde dat Israël, door hetzelfde bedrag dat aan de families van de terroristen was betaald, van de belastinginkomsten af ​​te trekken, ‘oorlog voert’ tegen de Palestijnen.

Tegelijkertijd vermelden de critici en politieke rivalen van de Palestijnse leider dat Abbas degene is die zich bezighoudt met piraterij, politieke afpersing en diefstal van Palestijns geld. Terwijl Israël deze fondsen aftrekt om te voorkomen dat de Palestijnse Autoriteit beloningsgeld betaalt aan families van terroristen, probeert Abbas zijn critici en politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen door hun salarissen te verlagen of hun pensioenen te ontnemen.

Deze onderdrukking is in feite een al lang bestaand beleid voor Abbas, maar heeft niet veel belangstelling gewekt bij de internationale gemeenschap en de media. Het beleid van Abbas is erop gericht alle Palestijnen een waarschuwing te sturen: “Als u een slecht woord over mij zegt, zal ik uw salaris verlagen en u uw pensioen en andere financiële en sociale privileges ontnemen.

Een van de slachtoffers van dit beleid is Sufyan Abu Zayda, een hoge Palestijnse functionaris en lid van Abbas’ heersende Fatah-factie. Abu Zayda, die eerder minister was in het kabinet van de Palestijnse Autoriteit en na de Oslo-akkoorden betrokken was bij vredesbesprekingen met Israël, ontdekte vorig jaar dat de PA zijn pensioenbetalingen zonder uitleg had stopgezet.

Hoewel hij een rechterlijk bevel kreeg van de PA om haar beslissing in te trekken, heeft Abu Zayda nog steeds geen cent op zijn bankrekening gezien. Nu beschuldigt Abu Zayda Abbas en de Palestijnse leiding van het stelen van zijn pensioen en dreigt hij zijn zaak voor te leggen aan internationale instellingen.

In een brief aan de secretaris-generaal van PLO, Saeb Erekat, schreef Abu Zayda:

Ik weet dat u persoonlijk niets te maken hebt met de slechte beslissing om mijn salaris te verlagen, maar dat ontslaat u niet van verantwoordelijkheid op grond van je functie. Voor mij is geld niet het enige probleem. Het is eerder een kwestie van rechten en een kwestie van waardigheid. Ik ben niet iemand die zich op klaarlichte dag overgeeft aan de diefstal van zijn rechten.

Abbas heeft geen verklaring gegeven voor het schrappen van het pensioen, maar de Palestijnen geloven dat de strafmaatregel kwam als reactie op Abu Zayda’s terugkerende kritiek op de Palestijnse Autoriteit en zijn band met Fatah-leider Mohammed Dahlan, een aartsrivaal van Abbas die momenteel in ballingschap leeft in de Verenigde Arabische Emiraten. Dahlan ontvluchtte de Westelijke Jordaanoever in 2011 nadat hij ruzie had met Abbas en zijn zonen.

Abu Zayda is echter niet de enige hoge ambtenaar die zijn salaris is ontzegd vanwege zijn politieke opvattingen of kritiek op Abbas en het Palestijnse leiderschap. Vorig jaar werden ook 47 leden van het Palestijnse parlement (Palestijnse Wetgevende Raad) op een ochtend wakker om te ontdekken dat ze hun salaris hadden verloren, blijkbaar vanwege hun banden met Hamas en andere oppositiegroepen.

Hassan Khraisheh, een onafhankelijk plaatsvervangend parlementsvoorzitter en al lang criticus van Abbas en corruptie bij de Palestijnse Autoriteit, behoorde tot degenen wier salarissen waren verlaagd. Khraisheh hekelde de beweging als ‘gebrekkig en onverantwoordelijk’ en zei dat ‘het doden van een persoon gemakkelijker was dan het afsnijden van zijn of haar bron van levensonderhoud, tegen de achtergrond van politieke rivaliteit.

Hij riep Abbas op om

[..] de verantwoordelijkheid op zich te nemen en een einde te maken aan ‘de rampzalige situatie die ons Palestijnse volk heeft bereikt als gevolg van de staat van verdeeldheid [tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas] en de haat die met de dag groeit. Echt leiderschap is er een die eenheid overstijgt en bereikt cohesie onder de mensen. Degenen die haat beoefenen zijn geen leiders en dat zullen ze ook nooit worden.

In 2017 klaagden nog eens vijf parlementsleden dat Abbas hun salarissen had verlaagd vanwege hun uitgesproken kritiek op de Palestijnse Autoriteit en haar beleid. De vijf, die tot Abbas’s Fatah-factie behoren, zijn: Majed Abu Shamaleh, Ala ‘Yaghi, Abdel Hamid al-Eileh, Najat Abu Baker en Ni’meh al-Sheikh.

In de afgelopen vijf jaar zijn ook duizenden Palestijnse ambtenaren en veiligheidsmedewerkers in de Gazastrook het slachtoffer geworden van het beleid van Abbas. De zet van Abbas wordt door Palestijnen gezien in de context van zijn herhaaldelijk mislukte pogingen om zijn Hamas-rivalen te ondermijnen en hen te straffen voor hun gewelddadige overname van de Gazastrook in 2007, een zet die resulteerde in de vernederende omverwerping en verwijdering van de Palestijnse Autoriteit van de kust enclave.

Palestijnse mensenrechtenorganisaties hebben Abbas krachtig veroordeeld voor het gebruik van de salarissen en pensioenen als afpersing tegen zijn politieke rivalen en critici. De Palestijnen die hun financiële rechten en privileges zijn ontnomen, blijven protesteren tegen de maatregelen van Abbas en noemen hen een daad van piraterij en diefstal van zijn kant.

In de afgelopen weken bleek dat Abbas ook geld gebruikte om zijn partners in de PLO te straffen, maar om de verkeerde reden. Hij stopte de financiering van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een marxistische terroristische groepering die in 1967 door George Habash werd opgericht, en een van de vele Palestijnse groeperingen die de PLO vormden. Als zodanig ontvangt de PFLP, net als de andere groepen, maandelijkse financiering van de PLO.

Abbas stopte de financiering voor de PFLP niet vanwege de afwijzing van vrede met Israël of betrokkenheid bij terrorisme. In plaats daarvan verlaagde hij de financiering vanwege de frequente kritiek van de PFLP-leiders op zijn beleid en beslissingen. Abbas zou ook op gespannen voet staan ​​met de PFLP vanwege de weigering om de PLO te erkennen als de ‘enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk’.

De PFLP beschuldigt Abbas nu van ‘piraterij’, ‘politieke afpersing’ en ‘diefstal’ omdat hij de PLO-financiering aan de groep heeft stopgezet. Met andere woorden, Abbas houdt niet op in de PFLP. Hij neemt er gewoon wraak op als onderdeel van zijn langetermijnproject om kritische stemmen en politieke rivalen het zwijgen op te leggen. Hoewel hij onaangedaan lijkt door de voortdurende terreuraanslagen van de PFLP tegen Israël, is hij behoorlijk in de war over de ontevredenheid van de groep met hem.

De voortdurende inspanningen van de Palestijnse leiders om haar critici de mond te snoeren, ontnemen de Palestijnen niet alleen hun salarissen en pensioenen, maar houden ook intimidatie en arrestaties in. Het opheffen van een terroristische organisatie is een goede zaak, maar als het om de verkeerde reden wordt gedaan – politieke druk om de organisatie te dwingen te stoppen met kritiek op het leiderschap – speelt het in de handen van extremistische groeperingen zoals de PFLP en Hamas, geeft het hen meer sympathie onder het Palestijnse volk en moedigt mensen eigenlijk aan om zich bij die radicale groepen aan te sluiten.

Evenzo zijn het verlagen van salarissen en pensioenen aan politieke tegenstanders omdat ze zich durven uit te spreken tegen corruptie, naast de epische beleidsmislukkingen van het Palestijnse leiderschap, ook gedoemd om deze mensen in de open armen te drijven van terroristische groeperingen zoals Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad .

De volgende keer dat Abbas Israël beschuldigt van ‘piraterij’ en ‘diefstal’ van Palestijns geld, zou de internationale gemeenschap kunnen informeren naar de eigen praktijk van de Palestijnse leider’s beleid van plundering.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinian Leaders: A Policy of Piracy, Blackmail and Plunder” van 11 mei 2020 op de site van The Gatestone Institute