De Oekraïense politie vraagt ​​om een ‘​​lijst met Joden’ in de westelijke stad Kolomyya

Een Oekraïens-Joodse groep beschuldigde de politie van de natie van ‘openlijk antisemitisme’ nadat een hoge politiefunctionaris een lijst van alle joden in de westelijke stad Kolomyya had opgevraagd als onderdeel van een onderzoek naar de georganiseerde misdaad.

Het officiële verzoek aan het hoofd van de Joodse gemeenschap van Kolomyya dateert van 18 februari 2020, volgens een foto van het document dat Eduard Dolinsky, directeur van het Oekraïens Joods Comité, zondag op Twitter deelde.

“Geef ons de volgende informatie over de orthodox-joodse religieuze gemeenschap van Kolomyya, namelijk: het handvest van de organisatie; een lijst van leden van de joodse religieuze gemeenschap, met vermelding van gegevens, mobiele telefoons en hun woonplaats”, leest aldus de brief.

De brief is ondertekend door Myhaylo Bank, een hoge functionaris van de nationale politie die de georganiseerde misdaad behandelt. De brief legde niet uit waarom zijn eenheid in Kolomyya’s Joden geïnteresseerd was. Het hoofd van de joodse gemeenschap van de stad, Jacob Zalichker, weigerde op 25 februari om de gevraagde informatie te verstrekken, eraan toevoegend dat zijn gemeenschap dit alleen zou doen als hij een gerechtelijk bevel zou krijgen.

“Het is een totale schande en openlijk antisemitisme’, vertelde Dolinsky aan de Jewish Telegraphic Agency. ‘Het is vooral gevaarlijk als het van een wetshandhavingsinstantie komt dat we precies moeten vechten tegen wat het doet.’

Kolomyya en omgeving, ongeveer 250 mijl ten zuidwesten van Kiev, telt vandaag enkele honderden joden, maar kende tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse nazi-bezetting een bloeiende Joodse gemeenschap.

Joden van Kolomyya
Kolomyya (Kolomea) is een stad aan de rivier de Prut in Oekraïne. Joden vestigden zich rond het begin van de zestiende eeuw in Kołomyja, toen een deel van Polen. Hoewel velen werden vermoord en de gemeenschap werd vernietigd tijdens de bloedbaden van Kozakkenleider Bogdan Chmielnicki van 1648–1649, herstelde de joodse bevolking zich snel en telde in 1772 meer dan 1.000 inwoners, toen Oostenrijk de stad onder Poolse controle ontnam en deel uit maakte van de nieuwe provincie Galicië.

De Joodse bevolking van Kolomea groeide aanzienlijk in de negentiende eeuw, van ongeveer 2.033 in 1812 tot 12.002 in 1880 (in totaal 51,9% van de stadsbevolking) en tot 18.930 in 1910. Terwijl joden betrokken waren bij vrijwel alle aspecten van handel en industrie, was de timmerhout industrie was bijzonder belangrijk.

De gemeenschap behield gedurende het grootste deel van deze periode haar orthodoxe karakter, grotendeels als gevolg van de prevalentie van het chassidisme. Traditionele regels domineerden het onderwijslandschap, hoewel in 1886 door de Israelitische Alliance zu Wien een moderne joodse school werd opgericht en later werd opgenomen in het netwerk van joodse scholen die door het Baron de Hirsch Fonds waren opgericht. Hillel Lichtenstein was van 1863 tot 1891 de rabbijn van de gemeenschap.

Met zijn hoge percentage Joodse inwoners had Kolomea een grote impact op de Joodse politiek in de halve eeuw na de Joodse emancipatie in 1867-1868. In 1873 verkoos het gecombineerde district Buczacz-Kolomea-Sniatyn Oskar Henigsman tot lid van het Oostenrijkse parlement; Hij was een van de drie joodse kandidaten die zich hadden verzet tegen de machtige Poolse factie en zich in plaats daarvan bij de Duitse liberalen hadden aangesloten.

In 1879 koos het district (op een pro-Pools platform) Rabbi Shim’on Schreiber, president van de traditionele orthodoxe Makhzikey ha-Das-partij en zoon van Mosheh Sofer van Pressburg. Na zijn dood in 1883 werd Schreiber opgevolgd door Yosef Shemu’el Bloch, die ook lid werd van de Poolse factie, maar in tegenstelling tot Schreiber tijdens zijn 12-jarige ambtstermijn een uitgesproken pleitbezorger voor Joodse kwesties werd.

Plaatje hierboven: Marktdag in Kolomyya (Kolomea), Oost-Galicië (Oekraïne). Foto werd ca. 1916-1917 gemaakt door de Duitse soldaten in de Eerste Wereldoorlog [beeldbron: fotoarchief Beth Hatefutsoth]

Gedeeltelijk als resultaat van Bloch’s overwinningen, kwam Kolomea in de jaren 1890 naar voren als het centrum van de ontluikende Jiddische pers, waaronder papieren als de Yidishe folks-tsaytung, Der folksfraynd en Ha-Am-Dos folk, allemaal bewerkt door een van de meest Populaire Jiddische journalisten en sprekers, Leybl Taubes (1863–1933).

Taubes was ook medeoprichter van de eerste Joods-nationalistische vereniging van de stad in 1894 (Bet Yisra’el) en hielp Kolomea om te vormen tot een centrum van de Galicische zionistische beweging. In 1892 was Kolomea ook getuige van een van de eerste (uiteindelijk niet succesvolle) Joodse arbeidersstakingen in de provincie toen honderden chassidische gebedssjaalwevers tegen hun eveneens chassidische werkgever sloegen.

In 1907 voorkwam de Joodse loco-burgemeester, Józef Funkenstein, met succes dat de zionistische leider Ozjasz Thon de verkiezingen voor het parlement won door middel van electoraal bedrog. De pro-Pools-joodse industrieel Heinrich Kalischer won in plaats daarvan in 1907 en opnieuw in 1911.

Kolomyia’s joden leden tijdens de Russische bezetting na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Zoals in heel Galicië vluchtten velen naar Bohemen, Moravië, Hongarije en Wenen. In 1919 veroverden Poolse troepen de stad uit de kortstondige West-Oekraïense Republiek en deze bleef tot 1939 onder Poolse jurisdictie.

Het joodse leven in het interbellum Kołomyja typeerde de Poolse interbellumervaring, met economische omstandigheden die voortdurend verslechterden voor de ongeveer 15.000 joden, terwijl culturele en Het politieke leven bloeide, vooral de grote verscheidenheid aan zionistische facties.

Na de Sovjetbezetting in 1939 werden al deze organisaties ontbonden. Hongaarse en Duitse troepen veroverden de stad snel in de zomer van 1941 en de meeste van haar joden werden in februari 1943 vermoord in het Szepariwice-bos buiten de stad en het vernietigingskamp Bełżec.

Weinig overlevenden die terugkeerden van de onderduik of de Sovjet-Unie bleven na de oorlog over, hoewel de stad in 1957 en in 1969 nog ongeveer 200 joodse gezinnen telde.

Plaatje hierboven: Oekraïense Joodse mannen in het Getto van Brody in het Lvov District van Oekraïne, staan in lange rijen opgesteld, wachtend op hun deportatie naar het doodskamp van Belzec, ca. 1943 [beeldbron: Wikimedia Commons]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Ukrainian police official requests list of Jews in western city of Kolomyya” van 10 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelJews in Eastern Europe: Kolomyya” op de site van The Yivo Encyclopedia

♦ een artikel op deze blogKozakkenleider Bogdan Chmielnicki slacht in 1648/49 tienduizenden Joden af in de Oekraïne” van 21 september 2018