Opnieuw FAKE NEWS van NYT: ‘750.000 Palestijnen in Israëlische gevangenissen’ sinds 1967

The New York Times berichtte op 9 mei 2020 schaamteloos:

De Palestijnse Autoriteit, die delen van de Westelijke Jordaanoever regelt in het kader van de Oslo-akkoorden, stuurt maandelijks stipendia naar maar liefst 12.000 families van huidige en voormalige gevangenen, van wie sommigen zijn veroordeeld voor het doden van Israëli’s. Volgens de afdeling onderhandelingszaken van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zijn meer dan naar schatting 750.000 Palestijnen tijdens de 53 jaar van de bezetting door Israël gevangengezet. Veel Palestijnen vereren de huidige en voormalige gevangenen als nationale helden.

Ik – Elder of Ziyon – houdt die statistieken al meer dan tien jaar bij. En het is nep, het is FAKE NEWS.

Bewijs nr. 1:
Het werd oorspronkelijk door de Addameer-NGO vermeld als 650.000 gevangenen in 2005. Ze hebben nooit een bron voor deze statistiek gegeven. De bewijslast moet bij de mensen liggen die de claim indienen en de cijfers mogen niet worden geciteerd zonder een vleugje bron.

Bewijs nr. 2:
Addameer heeft dat aantal in 2009 verhoogd tot 750.000 gevangenen. B’Tselem telt tussen 2005 en 2009 jaarlijks gemiddeld ongeveer 7000 gevangenen, wat betekent dat er voor die vier jaar 100.000 nieuwe gevangenen moeten zijn, Verbazingwekkende omzet van de gehele gevangenisbevolking. Natuurlijk was dat niet zo.

De PCHR-NGO houdt alle arrestaties bij en het gemiddelde aantal maandelijkse arrestaties (van het nemen van een willekeurige steekproef) lag in die periode tussen 200 en 400. Zelfs als elke gearresteerde in de gevangenis zou belanden, zouden dat hoogstens 5.000 nieuwe gevangenen per jaar zijn, niet 25.000. (En in werkelijkheid is het veel minder.)

We weten dus al dat Addameer in 2005 of in 2009 loog. En het antwoord is dat ze in beide gevallen logen. Omdat dat tussen 1967 en 2005 een enorm aantal gevangenen zou betekenen – ongeveer 17.000 nieuwe gevangenen per maand gedurende 38 jaar, en vervolgens tegen 2009 tot 25.000 per maand.

Deze aantallen zijn absurd. Ze komen niet overeen met het aantal gevangenen, ze komen niet overeen met arrestaties. Ze hebben geen bron. Het zijn leugens.

Bewijs nr. 3:
Nieuwere aantallen van Addameer (en PLO-aantallen) verhogen het aantal gevangenen tot 800.000 (2014) en een miljoen (2016.) Elk aangehaald aantal is louter willekeurig en niet zonder bronnen. En de nieuwere zijn nog absurder, aangezien het aantal gevangenen in die tijd gestaag is gedaald tot minder dan 5000 nu.

De claim van de Palestijnse Gevangenenorganisatie van een miljoen gevangenen in 2016 staat in contrast met hun claim van 850.000 in 2015, wat betekent dat er in dat ene jaar nog eens 150.000 gevangen worden bijgeteld – een jaar waarin we weten dat het aantal arrestaties minder was dan 5000.

Dus iedereen, niet alleen Addameer , verzon cijfers. Toch werden ze aangehaald door de VN, door Jimmy Carter, door onnoemelijke ngo’s die niet kunnen geloven dat Palestijnen zo gemakkelijk zouden liegen.

Bewijs nr. 5:
Wanneer Addameer deze statistiek citeert, voegen ze er vaak nog een toe: dat dit aantal ongeveer 40% vertegenwoordigt van de totale volwassen mannelijke bevolking van de Palestijnen die in de gevangenis hebben gezeten. 40%!

In een onderzoek onder Arabische vrouwen in 2011 vroeg het Palestijnse Centrale Bureau voor de Statistiek aan een grote steekproef van vrouwen: “Is [sic] een van uw familieleden gearresteerd / vastgehouden door de Israëlische bezetting’ – in de afgelopen 12 maanden of op enig moment daarvoor. 3,6% antwoordde ja gedurende de afgelopen 12 maanden en 20,8% zei dat het in de jaren daarvoor was gebeurd.

Los van het feit dat een groot aantal gevangenen eerder in de gevangenis had gezeten, is dat maximaal 25% van de mannelijke gezinsleden die in de gevangenis hadden gezeten – als er maar één merk voor volwassenen is per wat de vrouw als familie beschouwt.

Gezien de Palestijnse gezinsgrootte kan men er echter van uitgaan dat er gemiddeld vier volwassen mannen zijn die gerelateerd zijn aan elke vrouw die wordt ondervraagd: echtgenoten, vaders, volwassen zonen, broers.

Als mijn schatting correct is voor 4 mannelijke familieleden (en ik ben conservatief – ze kunnen ooms en neven omvatten), dan zou dat betekenen dat 5-7% van de volwassen mannen in de gevangenis heeft gezeten.

Volwassenen zijn iets meer dan de helft van de bevolking, mannen zijn de helft, dus dit zou betekenen dat minder dan 100.000 mannen minstens één keer in de gevangenis zaten. (Ik tel niet de zeer reële mogelijkheid dat meer dan één mannelijk familielid gemakkelijk in de gevangenis had kunnen zitten, maar ik overschat mijn andere veronderstellingen, dus minder dan 100.000 lijkt veel redelijker.)

In ieder geval is er geen manier om die cijfers te laten optellen tot 40% van de volwassen mannen of 750.000 mannen. Ik heb de Israel Prisons Service gemaild met de vraag of ze actuele statistieken hebben, we zullen zien of ze antwoorden. Maar de overdreven opgeblazen cijfers die door de PLO en Addameer worden gegeven en door de New York Times worden nagepraat, hebben in werkelijkheid geen enkele basis.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “No, @NYTimes. There haven’t been 750,000 Palestinian prisoners since 1967. Not even close. And I can prove it” van 10 mei 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Adam Rasgon en Mohammed Najib “Israel Cracks Down on Banks Over Payments to Palestinian Inmates” van 9 mei 2020 op de site van The New York Times

Een gedachte over “Opnieuw FAKE NEWS van NYT: ‘750.000 Palestijnen in Israëlische gevangenissen’ sinds 1967

Reacties zijn gesloten.