Antisemitische misdaden in Duitsland van extreemlinks en extreemrechts met 13 procent toegenomen

Duitsland zag het afgelopen jaar een stijging van 13% in antisemitische misdaden, zo blijkt uit binnenkort te publiceren politiegegevens.

De Duitse krant Welt am Sonntag meldde zondag dat de federale recherche van het land volgende week gegevens zal vrijgeven waaruit blijkt dat er in het afgelopen jaar 2.000 antisemitische misdaden zijn gepleegd, samen met een sterke toename van andere politiek gemotiveerde misdaden.

In totaal werden 41.000 gevallen van politieke criminaliteit gemeld, een stijging van 14% in 2018. 22.000 daarvan werden gepleegd door extreemrechts en 10.000 door extreem links.

De misdaden varieerden van vandalisme tot veel ernstiger geweldsdelicten. Vooral de deelstaten Thüringen en Brandenburg lieten opmerkelijke sprongen zien, met respectievelijk 40% en 52%.

Thorsten Frei, plaatsvervangend parlementair leider van de partij van bondskanselier Angela Merkel, de christen-democraten, zei dat de gegevens een ‘groot probleem’ laten zien en wees op online haat als een bron van geweld.

Jörg Radek, plaatsvervangend leider van de GdP-politie-unie, merkte op:

De terughoudendheid van mensen om hun toevlucht te nemen tot geweld is afgenomen. Mensen worden sneller gewelddadig omdat ze er steeds meer op vertrouwen dat hun daden sociaal worden geaccepteerd. Alle geweld van rechts en links moet worden verboden, of het nu is gericht tegen een cameraploeg, hulpverleners of de bemanning van een politiepatrouillewagen.

Een soortgelijk rapport van vorig jaar werd bekritiseerd omdat waarnemers beweerden dat de gegevens waren gebaseerd op de onjuiste veronderstelling dat extreemrechtse activisten de schuld geven aan het overgrote deel van de anti-joodse incidenten in het land – ondanks bewijs van joodse slachtoffers dat moslims beïnvloed door Islamitische en antisemitische overtuigingen zitten achter een toenemend aantal van deze woede-uitbarstingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Upcoming Report to Show 13% Rise in Antisemitic Crimes in Germany Over Past Year” van 10 mei 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelPolitische Kriminalität: Viel mehr antisemitische Straftaten” van 10 mei 2020 op de site van ARD Tageschau

♦ naar een artikelToename van antisemitische misdaden in Duitsland met 13 procent” van 10 mei 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Dirk Banse en Uwe Müller “In Deutschland verbreiten sich antisemitische Corona-Verschwörungstheorien” van 7 mei 2020 op de site van Die Welt

2 gedachtes over “Antisemitische misdaden in Duitsland van extreemlinks en extreemrechts met 13 procent toegenomen

  1. Het is vreselijk dat het antisemitisme in Duitsland toeneemt. Of dat vooral aan extreemrechts te wijten is, is nog de vraag. Volgens https://brabosh.com/2019/05/31/pqpct-nvz-3/ heeft Duitsland een procedure aangenomen waarbij, wanneer de daders van een antisemitisch incident onbekend zijn, ze automatisch als extreemrechts worden geclassificeerd.

    Like

Reacties zijn gesloten.