China’s coronavirus doofpot-operatie en de implicaties voor Israël

Plaatje hierboven: Peking, China, 8 mei 2013. Premier Netanyahu op 5-daags bezoek in China, waar hij o.m. een handelsakkoord tussen beide landen ondertekende twv 400 miljoen dollars [beeldbron]

Door de toenemende vraag naar een onderzoek naar de behandeling en mogelijke verdoezeling van de coronavirusuitbraak in China, hebben waarnemers de mogelijke implicaties voor zowel het Israëlische als het Amerikaanse beleid ten aanzien van China besproken.

In Israël was er al vóór de pandemie bezorgdheid over de Chinese penetratie in belangrijke economische gebieden. China is de op één na grootste handelspartner van Israël na de Verenigde Staten, met een jaarlijkse handel van $ 11,5 miljard, volgens gegevens verzameld door Bloomberg.

In de nasleep van de wereldwijde coronaviruspandemie zullen de Verenigde Staten de druk op Israël in dit opzicht echter waarschijnlijk opvoeren, denken sommige deskundigen. Carice Witte, de oprichter en uitvoerend directeur van het Sino-Israel Global Network & Academic Leadership (SIGNAL), vertelde JNS:

Tenzij aan het einde van dit alles Israël een alomvattend plan klaar heeft staan ​​voor zijn betrekkingen met China, dat tegemoetkomt aan de Amerikaanse zorgen over Israël-China samenwerking, is het zeer waarschijnlijk dat de VS vanwege de gevolgen van het virus Israël zullen vragen haar betrekkingen met China te beperken. De enige manier waarop Israël dit kan voorkomen is zelf het initiatief te nemen. Als Washington ziet dat Jeruzalem voldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen, niet alleen met betrekking tot de nationale veiligheid van Israël, maar ook met betrekking tot wat de VS als hun eigen veiligheidsproblemen beschouwen, ziet het misschien geen noodzaak om Israël onder druk te zetten op een aantal gebieden waar we met China samenwerken, van technologie tot Infrastructuur voor academisch onderzoek.

In 2015 verlengde Israël een aanbod van 25 jaar aan de door de staat gecontroleerde Shanghai International Port Group om zijn haven in Haifa te exploiteren, en de Chinese investeringen in Israëlische hightech zijn de afgelopen jaren ook sterk gestegen.

Senior Amerikaanse functionarissen, waaronder staatssecretaris Mike Pompeo en voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, hebben gewaarschuwd dat de Verenigde Staten het delen van inlichtingen zullen beperken als Israël de Chinese investeringen in het land niet beperkt. Er was zelfs een bericht dat de Amerikaanse marine haar langdurige activiteiten in de haven van Haifa zou stopzetten als het Chinese bedrijf de operatie zou overnemen.

Volgens Efraim Inbar, president van het Jerusalem Institute for Strategic Studies, is China, ondanks het feit dat China een autoritaire staat is zonder scrupules of morele beperkingen, mogelijk de eerste uitbraak bedekt, waardoor de reactie van andere landen, waaronder Israël, is vertraagd voor de crisis:

Israël moet heel voorzichtig zijn in zijn betrekkingen met Peking. Dit is omdat de Chinezen kunnen beslissen of ze Noord-Korea al dan niet toestaan ​​gevoelige technologie over te dragen aan de tegenstanders van Israël, hoewel hij opmerkte dat China geen vingerafdrukken achterlaat over zijn betrokkenheid bij dergelijke overdrachten. Bovendien beweren dat China de haven van Haifa ‘overneemt’ is overdreven. De Chinezen hebben de haven van Haifa niet overgenomen. Ze bouwen er een uitbreiding van.

Hoewel hij eraan toevoegde dat ‘dit project niettemin het resultaat was van onvoorzichtige processen binnen de Israëlische bureaucratie. Israël moet om verschillende redenen grote zorg betrachten, zei Inbar:

We moeten voorzichtig zijn om Chinese bedrijven die banden hebben met de overheid toe te staan ​​sommige van onze infrastructuurprojecten te controleren. Pas onlangs [heeft] Israël een interministerieel comité opgericht om buitenlandse investeringen in gevoelige delen van onze economie aan te pakken. Bovendien kunnen contacten met Chinese entiteiten problematische politieke gevolgen hebben.

‘Patient Zero’
Er is steeds meer vertrouwen in het feit dat de pandemie van het coronavirus is begonnen in een laboratorium in Wuhan, China. Meerdere bronnen die op de hoogte zijn gebracht van de details, vertelden dit aan Fox News. De bronnen stellen voor dat de eerste overdracht van het natuurlijk voorkomende virus dat in Wuhan wordt bestudeerd, van vleermuis tot mens was en dat ‘Patient Zero’ in het laboratorium werkte.

Sommigen in de Amerikaanse regering en de epidemiologische gemeenschap staan ​​sceptischer tegenover deze bewering, maar allen zijn het eens over de uitgebreide doofpotoperatie die de Chinese regering heeft uitgevoerd nadat de uitbraak voor het eerst was ontdekt, aldus het rapport.

De columnist van de Asia Times, David P. Goldman, vertelde JNS dat hoewel het heel goed mogelijk is dat de Chinese autoriteiten het werkelijke aantal slachtoffers in Wuhan verborgen hielden, zo ja, werd het waarschijnlijk gedaan om de verspreiding van het virus in bedwang te houden en de woede tegen de behandeling  van de crisis door de regering te verminderen.

Bovendien, zei hij, zelfs als een eerste cover-up van de uitbraak de reactie van andere landen vertraagde “kwamen de andere Aziatische landen er op de een of andere manier veel sneller bovenop dan het Westen.”

‘Implicaties voor de VS en Israël’
Desalniettemin komt er steeds meer harde retoriek uit de Verenigde Staten over de manier waarop China de eerste uitbraak heeft aangepakt, evenals oproepen om China op een of andere manier te straffen of zelfs om de Amerikaanse economie los te koppelen van de groeiende Wereldmacht.

China-haviken in het Congres roepen op dat China ter verantwoording wordt geroepen, met als een van de laatste stappen in dit verband senator Tom Cotton (R-Ark.) En Rep. Dan Crenshaw (R-Tex.) die wetgeving invoeren om Amerikanen toe te staan China te dagen voor de federale rechtbank wegens de dood en economische schade veroorzaakt door het virus.

“Door artsen en journalisten die de wereld probeerden te waarschuwen voor het coronavirus het zwijgen op te leggen, liet de Chinese Communistische Partij toe dat het virus zich snel over de hele wereld verspreidde”, zei Cotton in een verklaring.

In een recente column stelde Goldman dat het niet realistisch is om het land los te koppelen van de Chinese economie, omdat dit de belangen van Amerika zou ondermijnen. Maar naarmate het bewijs stijgt van een Chinese doofpot, neemt de druk om op de een of andere manier wraak te nemen op China toe.

De vraag is in welke vorm die vergelding zal aannemen en of de post-coronavirusomgeving de Israëlische leiders zal overtuigen – of dwingen – om de banden met China terug te schroeven naarmate de spanningen met de Verenigde Staten escaleren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Ben Solomon “China’s coronavirus cover-up and the implications for Israel” van 4 mei 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Chinese vice president arrives in Israel to boost business ties – Wang Qishan, the most senior Chinese official to tour the Jewish state since 2000, visits Western Wall accompanied by Israeli officials” van 22 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blog “Chinese vice-president in Israël om handelsrelaties nauwer aan te halen” van 20 oktober 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.