VS eisen van Jordanië uitlevering van terroriste al-Tamimi voor bomaanslag op Sbarro pizzabar

Zeven Republikeinen in het Congres waarschuwden Jordanië dat de Verenigde Staten dat land zou kunnen sanctioneren, tenzij het een van de terroristen uitlevert die de bomaanslag op een pizzeria in Jeruzalem in 2001 beraamd.

“De mogelijke ernst van deze sanctiebepalingen weerspiegelt de diepe bezorgdheid van het Congres, de regering en het Amerikaanse volk”, las de brief die op 30 april naar de Jordaanse ambassadeur werd gezonden en deze week vrijgegeven door EMET, een pro-Israëlische groep die lobbyt voor de brief.

Waarom het ertoe doet: De brief is geïnitieerd door de Republikeinse parlementslid Greg Steube en werd ondertekend door leden van het Congres die bekend staan ​​om hun nabijheid bij de regering-Trump.

Palestijnse Ahlam Al-Tamimi
Dat duidt op een toenemende druk op Jordanië om Ahlam Al-Tamimi uit te leveren, die de bombardementen op het Sbarro-restaurant mogelijk maakte waarbij 15 mensen omkwamen, waaronder ook twee Amerikanen.

Jordanië, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten en Israël, krijgt jaarlijks 1,7 miljard dollar aan Amerikaanse hulp. De Verenigde Staten hebben jarenlang om de uitlevering van Al-Tamimi gevraagd, maar de wet die het ministerie van Buitenlandse Zaken toestaat om steun te gebruiken om uitlevering te eisen, werd pas eind vorig jaar van kracht.

Ahlam Tamimi (thans 39 jaar oud) was medeplichtig aan de bomaanslag op 9 augustus 2001 op het Sbarro pizzarestaurant in Jeruzalem. Vijftien Israëlische burgers werden gedood waarvan 7 kinderen. Vijf leden van het Nederlandse gezin Schijveschuurder werden op slag gedood en 132 anderen licht tot zeer zwaar verwond. De aanslag was het absolute dieptepunt tijdens de Tweede Intifada.

Een juridische interventie van de ouders van een van de slachtoffers, de 15-jarige Malki Roth, hebben ertoe geleid dat Al-Tamimi Amerikaanse aanklachten moet ondergaan onder Amerikaanse wetten die de vervolging van terroristen toestaan ​​die Amerikanen in het buitenland hebben geschaad.

Al-Tamimi werd tot zestien jaar opsluiting veroordeeld voor het leveren van hand- en spandiensten aan het terrorisme door de Palestijnse zelfmoordterrorist Izz al-Din Shuheil al-Masri met haar auto naar de plaats van de aanslag te voeren. De bom zat verborgen in een gitaar die door Abdallah Barghouti was gemaakt.

Uiteindelijk zat Al-Tamimi slechts 9 jaar in een Israëlische cel. Tamimi was namelijk één van de 1.027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars die op 18 oktober 2011 werden vrijgelaten in ruil voor slechts één enkele Israëlische soldaat, korporaal Gilad Shalit, die door Hamas 5 ½ jaar gegijzeld werd ergens in een gat in de grond in de Gazastrook.

Sinds de aanslag is al-Tamimi in Jordanië  een soort beroemdheid geworden; een ‘B.T.’ (Bekende Terrorist) dus:

Ahlam al-Tamimi presenteert sinds 2012 een eigen programma op Al Quds TV in Jordanië “Doodt Joden voor een Goed Doel”.

Bronnen:

♦ naar een artikelRepublicans threaten to sanction Jordan for not extraditing terrorist” van 9 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “7 congressional Republicans threaten Jordan with sanctions for not extraditing terrorist in ’01 Jerusalem pizzeria bombing” van 8 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.