Meron in de schaduw van het coronavirus aan de vooravond van Lag BaOmer

Plaatje hierboven: Op de Joodse feestdag van Lag BaOmer (morgen maandag 11 mei 2020) worden er traditioneel vreugdevuren aangestoken waarop aardappelen en marshmallows worden geroosterd [beeldbron: Ynet News]

De Knesset heeft woensdagavond gestemd om de beperkingen op te leggen met betrekking tot Lag B’Omer, die dit jaar op maandag 11 mei valt, en een aanbeveling van de National Security Council om een ​​landelijke lockdown voor die dag op te leggen, te verwerpen.

In plaats daarvan stemde de Knesset om vrijwel alle vreugdevuren, ook privé, te verbieden en de hele stad Meron van donderdag van deze week tot 13 mei voor bezoekers af te sluiten, met uitzondering van inwoners van de stad Meron en arbeiders en bezoekers van Drie ‘exclusieve’ vreugdevuren op Lag B’Omer.

Drie Lag B ’Omer vreugdevuren (Ashkenazi, Sephardi, Dati Leumi) zullen op gespreide tijden en met deelname van maximaal 50 personen op Lag B’Omer in Meron zijn toegestaan ​​op uitnodiging.

De stad Meron wordt op 13 mei heropend, maar het gebied van de kever van Shimon-bar Yochai blijft tot zondag 17 mei gesloten voor bezoekers via de volgende Sjabbat. Kamers of pensions verhuren aan niet-ingezetenen van Meron is verboden en er is geen openbaar vervoer naar de site beschikbaar.

Plaatje hierboven: Duizenden Joden vieren in Meron het feest van Lag B’Omer met vreugdevuren aan het Graf van Rabbi Shimon-bar Yochai [beeldbron: Ynet News]

Privé vreugdevuren zijn naar verluidt verboden vanwege de bezorgdheid van de Israëlische brandweer- en reddingsautoriteit over het risico van branden in veel kleine gebieden die moeilijk toegankelijk kunnen zijn voor brandweerlieden. Families van driejarige jongens zullen de chalukah dit jaar bij hun thuis houden in plaats van Meron.

Lag BaOmer
Omer staat hier voor de rouwperiode tussen Pesach (Joodse Pasen) en Sjavoeot. Lag Baomer is een uitzondering op de rouw omdat dit de dag was waarop er een einde kwam aan de geheimzinnige massale sterfte van de ca. 20.000 volgelingen van Rabbi Akiva in de 2de eeuw na Chr. Deze rabbijn Akiva ben Yosef was vermaard om zijn geleerdheid ten aanzien van de Misjna. Hij werd geëxecuteerd door de Romeinen in de nasleep van de Bar Kokhba Revolte (132-136 na Chr.).

Tevens is het de overlijdensdag van rabbi Shimon bar Yochai, de schrijver van het kabbalistische boek Zohar. Hij wilde dat zijn overlijdensdag als feestdag gevierd zou worden. Vele duizenden met name chassidische joden bezoeken op deze dag zijn tombe in Meron, nabij Safed in het noorden van Israël. Omdat Lag Baomer de enige in 49 dagen is dat men mag trouwen, worden er op die dag heel veel huwelijken gesloten.

Plaatje hierboven: Meron, 1 mei 2020. Rabbi David Zev Reich uit Safed in Galilea mét mondmasker, studeert de Torah in het Graf van rabbi Shimon ben Yochai in Meron. Rabbi Reich heeft nog twee broers in Antwerpen [beeldbron: The Jewish Press]


Bronnen:

♦ naar een artikelMeron In The Shadow Of The Coronavirus” van 8 mei 2020 op de site van The Yeshiva World

♦ naar een artikelLag B’Omer bonfires burn throughout the country” en een artikelTens of thousands in Meron to celebrate Lag B’Omer” van 14 mei 2017 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.