Minstens 1.300 Franse Joden zijn overleden aan het COVID-19 coronavirus

Plaatje hierboven: Westhoffen, Frankrijk, dinsdag 2 december 2019. Meer dan 100 grafstenen werden besmeurd met hakenkruizen, antisemitische teksten en afbeeldingen op de joodse begraafplaats van Westhoffen, in het oosten van Frankrijk [beeldbron: CFCA]

Minstens 1.300 leden van de Joodse gemeenschap in Frankrijk zijn overleden aan COVID-19, zei de Joodse begrafenisdienst van het land.

De Franse chevra kadisha, de joodse term voor degenen die joodse begrafenisdiensten aanbieden, meldde het cijfer deze week nadat het aanvankelijk weigerde cijfers bekend te maken sinds het uitbreken van de pandemie in Frankrijk in maart, meldde het dagblad Makor Rishon  op vrijdag.

Volgens het rapport zijn er honderden overgevlogen om in Israël te worden begraven, en sommige schattingen spreken van 2000 Joodse dodelijke slachtoffers. Onder de Franse joden die het virus opliepen en herstelden, was Joel Mergui, de president van de Consistoire-groep die religieuze diensten verleent aan orthodoxe joden.

De cijfers laten zien dat de Frans-Joodse gemeenschap veruit het zwaarst is getroffen in Europa. Het Verenigd Koninkrijk heeft 372 joodse sterfgevallen geregistreerd. Frankrijk heeft ongeveer 500.000 Joden, het dubbele van de Britse gemeenschap.

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is het aantal dodelijke slachtoffers onder COVID-19 afhankelijk van het aantal Joodse begrafenissen. Het omvat niet degenen die joods waren maar geen joodse begrafenis hadden.

Volgens het 1.300-totaal vormen Joden ongeveer 5% van de 25.897 COVID-19-sterfgevallen die in Frankrijk zijn geregistreerd. Die statistiek betekent dat het aandeel van Franse joden in het dodental zes keer groter is dan hun aandeel in de bevolking.


Bronnen:

♦ naar een artikelCoronavirus has taken lives of at least 1,300 French Jews” van 8 mei 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “At least 1,300 French Jews have died of COVID-19” van 8 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)