Premier Netanyahu waarschuwt voor herinfectie: ‘Als dat klopt kan dit het einde van de mensheid betekenen’

Plaatje hierboven: Op vrijdag 8 mei 2020 verwisselde de Amerikaans-Joodse advocaat Daniel Uhlfelder zijn gebruikelijke pak en das voor een zwarte cape met capuchon en een zeis en trok naar het strand om alzo te protesteren tegen het versoepelen van de coronamaatregelen in Florida [beeldbron: JTA]

Op het hoogtepunt van de strijd van Israël tegen COVID-19 vorige maand, waarschuwde premier Benjamin Netanyahu verschillende Knesset-leden van zijn Likud-partij dat als de rapporten van overzee van patiënten die hersteld waren van het virus, opnieuw positief testten, de mensheid zou kunnen worden weggevaagd.

“Er zijn berichten uit het buitenland over herinfectie,” zei Channel 12 nieuws met naamloze parlementsleden van Likud die zich herinnerden dat Netanyahu dit heeft gezegd. “Als dit waar is,” vervolgde de premier, “zou die betekenis het einde van de mensheid kunnen zijn.”

Anderen met wie de premier sprak herinneren zich hem niet met die precieze woorden, maar zeiden dat hij waarschuwde dat de pandemie zou kunnen leiden tot “scenario’s van wereldwijde anarchie”.

De buitengewone citaten maakten deel uit van een rapport over de waarschuwingen die naar verluidt door Netanyahu en de Israëlische directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, aan kabinetsministers en anderen werden behandeld

De crisis van de afgelopen weken noopte Israël ertoe om sinds maart een streng lockdown-beleid op te leggen en heeft momenteel een dodentol van 245 mensen en 11.229 van de 16.436 gevallen zijn hersteld. In de afgelopen dagen zijn de beperkingen geleidelijk aan versoepeld.

Netanyahu uitte ook ten minste twee keer zijn bezorgdheid over herinfectie in openbare fora. Op 13 april zei hij in een toespraak tot de natie:

Ik wil graag één detail met u delen dat de regering van Zuid-Korea onlangs heeft gepubliceerd: het zei dat 91 mensen die herstelden van het coronavirus opnieuw als ziek werden gediagnosticeerd. We zijn dit aan het controleren. Als het juist is, is de realiteit veel complexer dan we vroeger dachten, omdat het erop lijkt dat immuniteit voor het virus geen automatische immuniteit is. Het kan zijn dat het virus opnieuw kan ontwaken en in brede kringen een infectie kan veroorzaken.

En tijdens een videoconferentie georganiseerd door de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz op 24 april, zei Netanyahu: “De belangrijkste vragag die ik heb, is ‘hebben we gevallen van herinfectie?”

Netanyahu heeft brede publieke steun gekregen voor zijn aanpak van de crisis, wat blijkt uit recente opiniepeilingen, hoewel er zware kritiek is op het falen van de regering om subsidies en leningen te versnellen om de gehavende economie te helpen.

Tegelijkertijd heeft hij met zijn rivaal Benny Gantz ook onderhandeld over een eenheidsregering, nadat hij bijna de macht had verloren bij drie vastgelopen verkiezingen, en hij zal op 13 mei zweren in zijn nieuwe regering en de komende 18 maanden premier blijven.

Netanyahu kondigde maandag de verruiming van de regelgeving aan en merkte op dat het dodental van Israël extreem laag was in vergelijking met andere OESO-staten. Kanaal 12 merkte echter op dat veel nabijgelegen landen het nog beter deden, wat suggereert dat de regio over het algemeen aan het ergste van het virus was ontsnapt.

Het dodental in Syrië (3), Jordanië (9), Libanon (26), Egypte (482), Cyprus (19) en Griekenland (148), aldus het rapport, gaf aan dat de indrukwekkende prestaties van Israël niet uitzonderlijk waren voor de regio. Het is echter geenszins duidelijk dat al die landen overeenkomen met het vermogen van Israël om sterfgevallen veroorzaakt door COVID-19 nauwkeurig te volgen en vast te leggen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIf it reinfects, virus could ‘end humanity,’ Netanyahu reportedly warned MKs” van 8 mei 2020 en een artikel van Josefin Dolsten “Jewish lawyer dresses as the Grim Reaper to protest Florida beach reopenings” van 9 mei 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Premier Netanyahu waarschuwt voor herinfectie: ‘Als dat klopt kan dit het einde van de mensheid betekenen’

Reacties zijn gesloten.