Cuba, Rusland en Saoedi-Arabië zijn kandidaat om mensenrechten organisatie van VN te leiden

Cuba, Rusland en Saoedi-Arabië hebben zich kandidaat gesteld voor de verkiezing van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC/OHCHR), wat leidt tot algehele verontwaardiging bij mensenrechtenactivisten.

De kandidatuur van de drie dictaturen werd vandaag bekendgemaakt in een rapport van UN Watch, een in Genève gevestigde onafhankelijke mensenrechtengroep die toezicht houdt op het wereldorgaan.

De niet-gouvernementele organisatie riep Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en andere democratieën op om “zich krachtig te verzetten tegen de verkiezing van deze repressieve regimes” en te zorgen voor concurrentie in elke regionale groep.

In oktober kiest de Algemene Vergadering 15 nieuwe leden voor de 47-landenraad, die in 2006 werd opgericht om situaties van mensenrechtenschendingen over de hele wereld aan te pakken.

Rusland, Cuba of Saoedi-Arabië kiezen als VN-rechter voor mensenrechten is als het vragen aan de vossen om de kippen te bewaken“, zegt Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch.

Dit zijn autoritaire en repressieve regimes die hun volk systematisch de fundamentele vrijheden ontzeggen. Ze hebben ook de toegang geweigerd aan veel van de eigen experts van de raad die de schendingen van de mensenrechten wilden bezoeken en onderzoeken.

Door welke maatregel dan ook, deze regimes zijn niet gekwalificeerd om te dienen in een orgaan dat de wereldwijde mensenrechtennormen vormgeeft en dat belast is met het aanpakken van Schendingen en bescherming van slachtoffers.

Zetels in de raad worden toegewezen aan regio’s, en landen uit die regio’s maken vaak van tevoren deals om een ​​vaste lijst van kandidaten overeen te komen, waardoor concurrentie wordt uitgeschakeld.

De definitieve lijst van kandidaten – en of Cuba, Rusland of Saudi-Arabië Arabië zal überhaupt met concurrentie worden geconfronteerd – is mogelijk pas bekend vlak voor de verkiezing door de Algemene Vergadering in oktober 2020, waarin 193 leden kunnen stemmen.


Bronnen:

♦ naar een artikelCuba, Russia & Saudi Arabia are running for seats on the U.N.’s top human right body” en een artikelReport on UNHRC Candidacies of Cuba, Russia & Saudi Arabia for 2021-2023 Term” van 29 april 2020 op de site van UN Watch

Een gedachte over “Cuba, Rusland en Saoedi-Arabië zijn kandidaat om mensenrechten organisatie van VN te leiden

 1. Ach, alwéér de VN.

  Wie hier nog verbaasd over is mag het roepen…..gaat zowieso niet helpen.

  Het laat zien wie de wereld regeert…….deze dictators of de piepende muizen uit Europa.

  En dan waren we bang voor het Corona virus.

  De leiders van vandaag kosten miljoenen mensen het leven.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.