De Palestijnse Autoriteit probeert haar betalingen aan terroristen te verbergen

Uit de maandelijkse begrotingsdocumenten die de Palestijnse Autoriteit voor 2020 heeft opgesteld, blijkt dat ze probeert de salarissen die ze aan terroristen betaalt te verbergen voor internationale donoren, wat haar inzet voor financiële transparantie beschaamt.

De PA ontvangt jaarlijks honderden miljoenen dollars van donorlanden over de hele wereld en is daarom verplicht om ten behoeve van haar donoren volledig transparante financiële gegevens op te stellen, met alle vermelde kosten.

Maar het ‘pay to slay’ -programma, dat terroristen een maandelijks bedrag betaalt, is waarschijnlijk in strijd met het internationaal recht, waardoor het niet in staat is om de betalingen openlijk in zijn begroting op te geven.

Bijgevolg heeft de NGO Palestinian Media Watch (PMW) ontdekt dat de PA de betalingen via de Palestine Liberation Organization (PLO) omleidt, een truc die ze in het verleden heeft gebruikt. Itamar Marcus, directeur van de mediawaakhond Palestinian Media Watch zei hierover:

Sinds PMW de donorlanden ervan op de hoogte heeft gesteld dat de PA met hun geld salarissen betaalt aan terroristische gevangenen, heeft de PA er alles aan gedaan om de donoren te verwarren. In 2014 heeft de PA het Ministerie van Gevangenenzaken afgesloten en in 2015 creëerde het de PLO Commissie van Gevangenenzaken. In 2018 heropende het de PA Ministerie van Gevangenenzaken en in 2019 veranderde het zijn naam in de Commissie voor Gedetineerdenzaken. Nu in 2020 probeert het zijn betalingen te verbergen door ze opnieuw te verplaatsen van de PA naar de PLO.

Uit een gedetailleerde analyse van de begrotingsprestatierapporten van de PA blijkt dat de PA in 2018 736 miljoen NIS heeft uitgegeven aan de financiering van het ministerie van Gevangenen. Het jaar daarop besteedde de Autoriteit nog eens NIS 619 miljoen.

Financiering van de Commissie voor aangelegenheden van gedetineerden, waarvan NIS 517 miljoen werd besteed aan de salarissen van terroristen. In de rapporten van 2020 wordt echter geen van beide organisaties vermeld, maar het geld dat aan de PLO wordt betaald, is aanzienlijk gestegen, vanaf iets meer dan NIS 400 miljoen tot meer dan NIS 700 miljoen.

Eind april waarschuwde de Wereldbank dat de PA dit jaar met een begrotingstekort van $ 1 miljard te maken kreeg toen de donorbetalingen sloten, mede als reactie op de pandemie van het coronavirus. De autoriteit zelf schatte het tekort dichter bij 1,4 miljard dollar en kondigde aan dat het de sociale en openbare betalingen in maart zou spreiden om ervoor te zorgen dat aan alle betalingen werd voldaan.

Binnen de aankondiging kwam echter een bekentenis van de PA-premier Muhammad Shtayyeh dat betalingen aan terroristen niet alleen doorgingen, maar ook prioriteit kregen van de Autoriteit. Eerst werd medisch en ondersteunend personeel betaald, gevolgd door personeel van de veiligheidsdiensten. Terroristische gevangenen en de families van de martelaren waren de volgende die hun toelage ontvingen. Dit betekende dat betalingen aan terroristen voorrang kregen boven sociale uitkeringen, salarissen van leraren en ambtenaren.

Itamar Marcus lichtte toe:

De maandelijkse rapporten van de PA, die een transparante afspiegeling zouden moeten zijn van haar werkelijke uitgaven ten voordele van de donorlanden, bevatten in 2020 zelfs geen sjekel betaling aan terroristische gevangenen. Maar de PA-premier kondigde openlijk in maart aan dat de PA zelfs prioriteit geeft aan de salarissen van gevangenen. Het is duidelijk dat de gepubliceerde ‘transparante’ rapporten van de PA slechts een schertsvertoning zijn om donoren af ​​te leiden.

Maurice Hirsch, hoofd van juridische strategieën bij PMW ging nog verder en beschuldigde het Internationaal Strafhof van samenzwering met de PA om de betalingen te verbergen, om niet in strijd te zijn met de regels voor donorfinanciering:

In december 2019 erkende Fatou Bensouda, de aanklager van het Internationaal Strafhof, dat de PA-salarisbetalingen aan de terroristische gevangenen volgens het Statuut van Rome aanleiding geven tot een overtreding. Zoals PMW onthulde, ontmoette Bensouda later de premier van de PA, Shtayyeh, en coördineert hij openlijk met de Palestijnse terroristische groeperingen. Nu, plotseling probeert de PA opnieuw deze betalingen te verbergen. Je kunt je alleen afvragen of het, als onderdeel van hun heimelijke verstandhouding, de aanklager van het ICC zelf was die de PA en Shtayyeh aanbeveelde om te doen wat ze konden om de terreur te verlonen.

Vier landen – de VS, Canada, Australië en Nederland – onthouden al steun aan de PA als direct gevolg van de blootstelling van PMW aan de terreurbetalingen in parlementen over de hele wereld. In 2018 heeft Israël ook wetgeving aangenomen die de PA strafmaatregelen oplegt voor haar doorlopende salarisbetalingen aan terroristen, terwijl andere antiterreurwetgeving ook wordt gebruikt om de salarissen die aan Israëlisch-Arabische terroristen worden betaald in beslag te nemen.

Begin april kondigde de EU echter een extra € 71 miljoen aan om de Palestijnen te helpen de pandemie van het coronavirus te bestrijden. Sven Kuhn von Burgsdorff zei tijdens een videovergadering met Shtayyah, hoofd van het Bureau van de EU-vertegenwoordiger op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook:

De coronaviruspandemie is een ongekende, wereldwijde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid met gevolgen voor onze burgers, samenlevingen En economieën. Dit is een tijd voor solidariteit tussen volkeren en het is tijd voor ons om samen te staan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Donna Rachel Edmunds “PA hiding terrorist salaries from donor countries in financial reports” van, 6 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Maurice Hirsch “The PA is trying to hide its payments to terrorists” van 6 mei 2020 en een artikelPA banks heed PMW warning and start closing terrorist bank accounts” van 7 mei 2020 op de site van PalWatch aka The Palestinian Media Watch (PMW)