Hamas eist de vrijlating van terreurleiders Barghouti en Sa’adat in een gevangenenruil

Plaatje hierboven: Gaza, oktober 2011. Israël laat 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars vrij in ruil voor één enkele IDF soldaat: korporaal Gilad Shalit. Het zal niet lang duren vooraleer meer dan de helft van deze vrijgelaten terroristen zich weer op het pad van terreur tegen Israël begeeft en daarmee hun vrijlatingsvoorwaarden schenden [beeldbron: EIPA ]

Hamas eist de vrijlating van Marwan Barghouti, een belangrijke leider van Al-Fatah en van Ahmed Sa’adat, de secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), als onderdeel van een overeenkomst voor de uitwisseling van gevangenen met Israël, zei een hoge Hamas-functionaris op donderdag.

Maher Obeid, lid van het politburo van Hamas, zei dat elke ruil van gevangenen “alle symbolen [van de strijd tegen Israël] moet bevatten, van Marwan Barghouti tot Ahmad Sa’adat tot Fouad al-Shobaki tot Karim Younes en anderen.

Hij sprak toen het Israëlische veiligheidskabinet donderdagavond bijeen zou komen, te midden van speculaties dat er een gevangenenruil in de maak was om de stoffelijke resten van luitenant Hadar Goldin en sergeant Oren Shaul, vermoedelijk gedood in de zomeroorlog van 2014 in Gaza en voor de vrijlating van twee Israëlische burgers Avraham Mengistu en Hisham al-Sayyed.

De Hamas-functionaris bagatelliseerde echter rapporten over de voortgang in de indirecte onderhandelingen met Israël om een ​​deal te sluiten en beschuldigde Israël ervan niet te reageren op het aanbod van Hamas-leider Yahya Sinwar om ‘gedeeltelijke concessies te doen’ om een ​​deal te vergemakkelijken als gevolg van de coronaviruscrisis.

Obeid beweerde dat de onderhandelingen ook vastliepen vanwege de politieke crisis in Israël na de algemene verkiezingen in maart:

Er zijn geen echte contacten en tot nu toe is er geen bemiddelaar toegewezen door de Israëlische bezetting om deze kwestie op een echte en effectieve manier te bespreken. We zijn klaar [voor een deal] en we zijn serieus bezig gevangenen vrij te krijgen, vooral ouderen, vrouwen, minderjarigen en zieken.

Plaatje hierboven: Ramallah in Samaria in de nacht van 13 op 14 augustus 2013. Ziekelijke foto van een ‘gematigde’ president Mahmoud Abbas die uitbundig de thuiskomst verwelkomt van 11 gevangen Palestijnse terroristen en moordenaars van onschuldige bejaarden, vrouwen en kinderen. Volgens Abbas allemaal stuk voor stuk “verzetshelden” die hier op het podium lachend het overwinningsteken maken. De overige 15 Palestijnse boeven en schurken (van de eerste lichting van 104 toegezegde vrijlatingen in ruil voor niks) werden door het IDF met de bus afgezet aan de grenspost tussen Israël en de Gazastrook [beeldbron: AP/Majdi Mohammed]

Obeid zei dat Hamas Egypte en Rusland heeft laten weten bereid te zijn een deal met Israël te sluiten. Hij merkte echter op dat de contacten met Egypte en Rusland niet opschieten.

Een kleine steekproef van Israëliërs die tegen gevangenenruil zijn, hield donderdagmiddag een protest op straat dat leidde tot de kabinetsvergadering in Jeruzalem. In het licht van de COVID-19-pandemie droegen ze maskers en staken ze handen op die rood waren geverfd om het bloed weer te geven waarvan ze dachten dat het zou worden vergoten, mocht een dergelijke deal doorgaan.

Ze hadden ook foto’s van slachtoffers van terreur in het verleden en een bord met de tekst: “De terrorist die vandaag wordt vrijgelaten, zal u morgen vermoorden.” Onder de deelnemende groepen waren de NGO’s Choosing Life en Im Tirtzu. De demonstranten betoogden dat Israël het initiatief moet nemen en de overdracht van goederen en hulp aan Gaza moest stopzetten totdat de gijzelaars waren vrijgelaten en de stoffelijke resten van de soldaten waren teruggekeerd naar hun families.

Onder de demonstranten bevond zich Herzl Hajaj, wiens dochter Shir, een IDF-luitenant, werd vermoord bij een terreuraanslag in Jeruzalem in Armon HaNatzim in 2017. Hajaj zei:

Kabinetsleden zijn verantwoordelijk voor de huidige situatie waarin Israël een ondraaglijke prijs moet betalen. We vragen ons af waar ze is wanneer Israël elke dag honderden vrachtwagenladingen [van goederen] met bouwmaterialen en medische apparatuur naar Gaza vervoert. We gaan door met de protesten tegen de aanstaande deal voor de vrijlating van terroristen. Het is tijd om deze waanzin te stoppen waarin de staat Israël doorgaat met het uitdelen van snoep aan Hamas.

Gevangen terreurleiders
Obeid, de Hamas-functionaris, zei dat zijn beweging erop staat dat een nieuwe gevangenenruil “gevangenen van alle Palestijnse facties moet omvatten, inclusief degenen die levenslange gevangenisstraffen uitzitten”. Onder degenen die Hamas wil bevrijden, bevinden zich vier Palestijnen met bloed aan hun handen.

Marwan Barghouti, een hoge Fatah-functionaris die o.a. wordt beschuldigd van het aanstischten van de Eerste en de Tweede Intifada, werd in 2002 door de IDF gearresteerd. Hij werd berecht en veroordeeld tot vijf maal levenslange gevangenisstraffen.

Ahamad Sa’adat, chef van de PFLP, werd ervan beschuldigd de moord te hebben gepleegd op de in 2001 vermoorde minister van Toerisme Rehavam Ze’evi. In 2008 werd Sa’adat tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het leiden van een illegale terroristische organisatie en voor zijn verantwoordelijkheid voor de moord op Ze’evi.

Al-Shobaki, voormalig generaal van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit en financieel adviseur van voormalig PLO-leider Yasser Arafat, zit een gevangenisstraf van 17 jaar uit voor zijn rol in de poging een schip te smokkelen dat wapens uit Iran naar Gaza heeft vervoerd Strip in 2002.

Younes, een Arabisch-Israëlische, zit een gevangenisstraf van 40 jaar uit voor zijn rol bij de ontvoering en moord op IDF-soldaat Avraham Bromberg in 1980. Drie jaar geleden benoemde de Palestijnse Fatah-factie onder leiding van PA-president Mahmoud Abbas Younes als Lid van zijn Centraal Comité. Obeid zei in een interview met de aan Hamas gelieerde website van het Palestine Information Center dat zijn beweging een ‘eervolle overeenkomst’ zocht die zou leiden tot de vrijlating van Palestijnse en Arabisch-Israëlische gevangenen.

Misleiding en bedrog
Volgens Obeid geeft Hamas prioriteit aan oudere, vrouwelijke, zieke en minderjarige gevangenen, in de hoop dat zij als eersten uit de gevangenis worden ontslagen in het kader van een nieuwe overeenkomst.

Dat is natuurlijk zuivere propaganda in een doorzichtige poging om de publieke opinie (in het Westen) te misleiden. Hamas wil in werkelijkheid zijn Palestijnse terreurleiders vrijkrijgen en zoveel mogelijk gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars uit Israëlische gevangenschap halen.

Bovendien eist Hamas de vrijlating van alle ex-gevangenen die opnieuw door Israël zijn gearresteerd nadat ze waren vrijgelaten in de Gilad Shalit-gevangenenuitwisseling van 2011. “Als God het wil, zal de [volgende] deal alomvattend zijn en gevangenen van alle facties omvatten,” voegde Obeid eraan toe.

En dat allemaal voor de lijken van twee gesneuvelde IDF-soldaten en twee waarschijnlijk nog levende burgers, een Israëlische Falasha en een Bedoeïen, die bovendien op eigen beweging de Strook zijn binnen gegaan. Israël zou quid pro quo moeten werken. D.w.z. vier gevangen Palestijnen, waarvan twee overledenen en twee onbelangrijke terroristen, in ruil voor de vier Israëliërs. Dan is de zaak zo beklonken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hezki Baruch “Bereaved families: ‘Terrorist released today will murder tomorrow'” van 5 mei 2020 en een artikelHamas preparing list of prisoners for potential exchange” en een artikel van Dalit Halevi “PA: We will continue to assist terrorists in prison” van 8 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas: Egypt, Russia working to reach prisoner swap” van 5 mei 2020 en een artikelHamas demanding release of Barghouti and Sa’adat in prisoner swap” van 7 mei 2020 en een artikel van Ruthi Blum “Releasing terrorists doesn’t help flatten the curve” van 8 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post