Onder druk van Israël vermindert Iran langzaam zijn militaire aanwezigheid in Syrië

Veiligheidsfunctionarissen zeiden dinsdag in gesprekken met militaire verslaggevers dat Iran de aanwezigheid van zijn troepen in Syrië verkleint en voor het eerst sinds zijn binnenkomst in Syrië zijn bases vrijmaakt.

“Syrië betaalt een almaar stijgende tol vanwege de Iraanse aanwezigheid op zijn grondgebied, voor een oorlog die niet de zijne is. Iran is een last voor Syrië geworden”, aldus de functionarissen.

In de nabije toekomst zal Israël naar verwachting de druk op Iran opvoeren totdat het Syrië verlaat. Volgens buitenlandse publicaties is het afgelopen jaar een aanzienlijke stijging opgetekend in het aantal aan Israël toegeschreven aanvallen in Syrië.

De aan Israël toegeschreven aanvallen zijn gericht tegen de Iraanse aanwezigheid op de grond en tegen het Iraanse hoofdkwartier, en niet alleen door het tegengaan van wapensmokkel. Ook is het volume van vrachtvluchten om Iraanse vliegtuigen naar Iran te smokkelen de afgelopen zes maanden aanzienlijk afgenomen.

Minister van Defensie Naftali Bennett zei vandaag:

We zijn vastbesloten, vastberadener en ik zal je vertellen waarom – voor Iran is Syrië een avontuur op 1000 mijl van huis, voor ons is het leven. We zijn veel vastberadener. Iraanse soldaten die naar Syrische bodem komen en erin werken, hun bloed zit op hun hoofd. Ze riskeren hun leven, betalen met hun leven en zullen dat intensiever blijven doen. We geven niet op en staan ​​de oprichting van een frontale Iraanse basis in Syrië niet toe.

De acht voordien had de Israëlische luchtmacht aanvallen uitgevoerd op posities van door Iran gesteunde milities en hun bondgenoten in Oost-Syrië. Daarbij werden 14 strijders gedood, zei een oorlogsmonitor dinsdag. Het was niet meteen duidelijk wie de aanvallen in de woestijn bij de stad Mayadin heeft uitgevoerd, die enkele minuten nadat de Syrische luchtverdediging de Israëlische aanvallen boven het noorden van het land had onderschept, zei het in Groot-Brittannië gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Een woordvoerder van de door de VS geleide coalitie die tegen de Islamitische Staatsgroep strijdt, zei dat ze niet verantwoordelijk was voor de aanvallen. Waarnemingshoofd Rami Abdul Rahman zei dat het ‘waarschijnlijk’ is dat Israël de operatie heeft opgezet, waarbij verschillende Iraakse en Iraanse strijders zijn omgekomen. De staatsmedia rapporteerden de aanvallen niet.

De door Iran gesteunde milities en hun bondgenoten hebben een aanzienlijke aanwezigheid in het oosten van Syrië, ten zuiden van de Eufraat-vallei. De regio ligt vlakbij de Iraakse grens. Israël heeft sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 honderden aanvallen in Syrië gelanceerd, gericht op regeringstroepen, geallieerde Iraanse strijdkrachten en Hezbollah-terroristen.

Het bevestigt zelden details over zijn operaties in Syrië, maar zegt dat de aanwezigheid van Iran ter ondersteuning van president Bashar al-Assad een bedreiging is en dat het zijn stakingen zal voortzetten.

Maandag net voor middernacht onderschepten de Syrische luchtverdediging Israëlische raketten die op een onderzoeksfaciliteit in de provincie Aleppo waren gericht, aldus staatsmedia. Staatspersbureau SANA zei dat de onderschepte raketten gericht waren op verschillende ‘militaire depots’ in het Al-Safira-gebied ten zuidoosten van Aleppo, de tweede door de regering beheerde Syrische stad.

Vrijdag raakten de Israëlische strijdkrachten een raketdepot in centraal Syrië dat werd gebruikt door de Libanese sjiitische terroristische groepering Hezbollah, een andere bondgenoot van Iran, uren nadat Israëlische helikopters raketten hadden afgevuurd op andere doelen in Zuid-Syrië.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran reducing presence in Syria; Bennett: We are more determined than Iran because for us it is a matter of life and death” en een artikel14 pro-Iranian militiamen killed in airstrikes in Syria” van 5 mei 2020 op de site van Arutz Sheva