Bereikte het Wuhan-coronavirus al in oktober 2019 Europa en de rest van de wereld?

Enkele dagen nadat bekend was gemaakt dat het eerste geval van het coronavirus in Europa al in december in Frankrijk werd ontdekt, zeiden atleten dat toen ze terugkeerden van de wedstrijd in de stad Wuhan Basin – het centrum van de coronavirusuitbraak – sommige van hen symptomen voelden die overeenkwamen met het coronavirus.

Atleten van legers over de hele wereld namen deel aan de Military World Games in Wuhan van 18-27 oktober 2019. Verschillende leden van de Franse delegatie die aan de wedstrijden deelnamen, zeiden dat ze tijdens hun verblijf in Wuhan symptomen ontwikkelden die vergelijkbaar waren met ernstige griep, waaronder koorts en ernstige hoest.

Élodie Clouvel, een wereldkampioen moderne pentatleet, werd eind maart gevraagd of ze bang was om de Olympische Spelen van 2020 in Japan bij te wonen. Ze zei tegen Loire 7:

Nee, omdat ik denk dat we met mijn man Valentin [Belaud] al het coronavirus hebben gehad. We waren eind oktober in Wuhan voor de Wereld Militaire Spelen. En daarna werden we allemaal ziek. Valentin miste drie dagen training. Ik was ook ziek. Ik had dingen die ik nog nooit eerder had gehad. We waren niet echt bezorgd omdat er nog niemand over sprak. Veel atleten op de Wereld Militaire Spelen waren erg ziek. We hebben onlangs contact gehad met een militaire arts die ons vertelde: ‘Ik denk dat je het had omdat veel mensen van deze delegatie ziek waren.

De Franse nieuwszender BFMTV berichtte dat de Franse atleten terug naar Frankrijk keerden met symptomen als koorts, ernstige hoest en acute spierpijn Geen van allen werden getest op het coronavirus, aangezien de gevallen van coronavirus in China werden gemeld slechts 20 dagen nadat de delegatie was teruggekeerd uit Wuhan.

Ook andere Europese delegaties meldden griepachtige symptomen, waaronder koorts bij terugkeer van de spelen, waaronder de Zweedse delegatie, meldden Franse media.

Plaatje hierboven: Opening van de Militaire Wereldspelen (CISM) in Wuhan (aka de Military Olympics) die werden gehouden van 18 tot 27 oktober 2019 waaraan bijna 10.000 atleten deelnamen, afkomstig uit 109 landen in 27 sportdisciplines. Ook 51 Belgische en 89 Nederlandse atleten waren present. Israël was niet vertegenwoordigd maar wel ‘Palestina’ met 9 atleten [beeldbron: Wiki]


Bronnen:

♦ naar een artikelDid coronavirus reach Europe in October?; French athletes who competed in Military World Games in Wuhan in October developed severe flu-like symptoms weeks before first known cases” van 6 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Morandini “Plusieurs athlètes militaires Français affirment avoir été contaminés à Wuhan dès octobre lors des Jeux militaires mondiaux – Le Ministère des armées Français leur interdit de parlerpar” van 5 mei 2020 op de site van Orange Actualité

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.