Israël zet licht op groen voor bouw van 7000 woningen in Efrat, in het zicht van annexatie

Plaatje hierboven: De Israëlische nederzetting Efrat bij Bethlehem in Judea ten zuiden van Jeruzalem op 19 november 2019. De bloeiende Joodse gemeente werd gesticht in 1983 en wordt momenteel door meer dan 10.000 Israëliërs bewoond [beeldbron: AFP]

In Judea en Samaria zullen duizenden nieuwe wooneenheden worden gebouwd, zei minister van Defensie Naftali Bennett op woensdag. Een nieuwbouw voor de vestiging van Efrat werd goedgekeurd op land dat plaats bood aan ongeveer 7.000 woningen.

Vanmorgen heb ik de bouw van duizenden nieuwe woningen in Efrat in Gush Etzion goedgekeurd. Ik heb de defensie-instelling opgedragen de nederzetting resoluut te blijven versterken. Het bouwmomentum in het land mag geen moment worden gestopt, ook niet voor een seconde“, twitterde Bennett:

De Verenigde Staten hebben aangeboden de Israëlische soevereiniteit in delen van Judea en Samaria te erkennen als onderdeel van een voorstel dat president Donald Trump in februari heeft onthuld, waarin ook wordt gesproken over de oprichting van een Palestijnse staat in maximaal 70% van het grondgebied.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is van plan om volgende week Israël te bezoeken, zei een bron, een teken dat hij een territoriale kwestie overweegt die het middelpunt is geweest van de inspanningen van de coalitieopbouw van premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu wil een bondgenootschap met zijn met politieke rivaal Benny Gantz en op 1 juli kabinetsdiscussies starten over het verklaren van de Israëlische soevereiniteit over nederzettingen en de strategisch belangrijke Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever. De eenheidsregeringsovereenkomst werd betwist bij de High Court of Justice maar is inmiddels van de baan.

Pompeo was van plan om volgende week een dag naar Israël te gaan en Netanyahu te ontmoeten, zei een persoon die op de reis was geïnformeerd, zonder de agenda verder uit te werken. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had geen onmiddellijke opmerkingen.

In een interview met Israel Hayom zei de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman dat de soevereiniteit in de joodse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei ‘een Israëlische kwestie’ was en voegde toe: “We zijn er klaar voor.”


Bronnen:

♦ naar een artikelThousands of new homes to be built in Efrat as Israel readies sovereignty move” van 5 mein 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Israel to expand Efrat settlement by 7,000 homes, squeezing Bethlehem” van 6 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post